Mam pytanie co do bezpiecznej temperatury gtx 480. Pod obciążeniem z normalną pracą wentylatorów wynosi około 94 stopnie ale wtedy jej głośność jest nie do wytrzymania. Jak zmniejszyłem trochę obroty przez msi afterburner dochodziło do 104 stopni. Czy jest to bezpieczna temperatura przy której mogę grać?
Bezpieczna temperatura gtz 480
Haha 104 stopnie i ty się pytasz, czy to jest bezpieczna temperatura ?
Ja na twoim miejscu nałożyłbym nową pastę na gpu.
https://www.youtube.com/watch?v=emPoDSua_ws
Jeśli masz jeszcze gwarancję to wysyłał kartę od razu.
Takie temperatury nie są normalne. Zachodzi przepływ powietrza w obudowie? Wiatraczki pracują? Obudowa przeczyszczona?
Z tego co czytałem to na gtx 480 95 stopni to norma, a wymiana pasty da ze 2 stopnie. Tylko nie wiem czy jak zmieniam obroty i dochodzi do 105 stopni, to czy ta temp jest bezpieczna? W obudowie wszystkie 3 wentylatory działają.
A dobra zwracam honor. Poczytałem trochę na necie i 90-95 stopni to normalka dla tej karty.
W ogóle w obudowie masz dobry przewiew ? Bo inni z tą kartą mają po 90-95 stopni i grają, a innym temperatura nie dochodzi do 80 stopni.
Dobry cooler to ze 150zł+ a karte kupiłem za 500zł, mam zamiar wymienić w najbliższym czasie. A teraz powróćmy do pierwotnego pytania czy jak gram na gtx 480 ze zmniejszonymi obrotami wentylatory i dochodzi do 105 stopni. To jest już niebezpiecznie?
temperatura na ktorej usmazysz jajka a nie pograsz raczej
Miałem kiedyś kartę z tym numerem czy troszkę wyższą i co prawda chałas był zabujczy przy grach a temperatura w pokoju zimą przy wyłączonych grzejnikach był tak jak temperaturą początkiem lata, te karty to nie wypał. Dość że bardzo głośno pracują w trakcie pracy to dodatkowo przy 90 stopni w pokoju latem jest nie do zniesienia.
Proponuje wymianę karty graficznej lub zrobić to tak by ją tak uszkodzić by nie dało się z nią nic zrobić (nie mam tu na myśli fizycznego uszkodzenia xD). Ja aktualnie posiadam GTX 660 (oddałem swoją wcześniejszą karte graficzną gdyż po przegrzaniu restartował się komuter ) uciążliwie strałem się ją wykończyć by mi ją wymienili na nową. I wymienili mi ale .... na nowszy model GTX 660 ten co mam teraz i jestem z niego zadowolony. Posiada 2 wbudowane wiatraki tęperatura nie sięga wiecej niż 60 stopni a temperatura w normie to 28 stopni.
Mam tylko jedno małe pytanko. Otóż tak jak pisałem mam kartę ASUS GTX 660 i maxymalna temperatura to 60 stopni na stronie producenta. Moje pytanie jest takie czy Ta temperatura 60 stopni to temperatura w którym ten rdzeń się nie uszkadza gdy będzie dłużej przy tej temepraturze. Bo zawsze się zastanaiwałem jak to jest z tymi temperaturami które są umieszczane.
@ up serio "chałas"
@topic 1. Sprawdź gwarancje jak ją masz wysyłaj i nie patrz na inne punkty.
2.Sprawdź pastę na gpu
3.Posprawdzaj innymi programami
4.Jeśli nie masz gwarancji to albo zmień karte albo oddaj do serwisu
Wyczyścić kartę wymienić pastę (bo ta lubi wysychać )
Z przodu wiatrak wlotowy z tyłu wylotowy i na burcie jak można to też wstawić by dmuchało z górny na kartę.
Wszystko co się grzeje powyżej 95 stopni i jest lutowane nie przeżyje długo.
480 słynie ze swojej potliwości, szczególnie jeśli masz referenta. Pasta prawdopodobnie do wymiany do tego dochodzi kwestia jej czystości. Koles o nicku blackwhite na YT pokazuje zmianę coolera na tej karcie. Sprzęt jest dość mocny wiec wydaje mi się, że warto zainwestować w jakiś grill zamiast standardowego chłodzenia.
Mam pytanie co do bezpiecznej temperatury gtx 480. Pod obciążeniem z normalną pracą wentylatorów wynosi około 94 stopnie ale wtedy jej głośność jest nie do wytrzymania. Jak zmniejszyłem trochę obroty przez msi afterburner dochodziło do 104 stopni. Czy jest to bezpieczna temperatura przy której mogę grać?