Black Desert crashuje bez errora

Siemka !

Dzisiaj kupiłem BDO, zadowolony odpaliłem gierkę i strasznie fajnie się bawiłem... do czasu. Po jakichś 30 minutach gry, gra po prostu sama z siebie się wyłączyła, żadnego errora, żadnego braku odpowiedzi. Po prostu *puff* i nie ma. Pomyślałem, że to pewnie jednorazowa akcja, ale zaczęło się to nagminnie powtarzać. Próbowałem kombinować z ustawieniami, ale czego bym nie ustawił dzieje się to samo. Bawiłem się również z ustawieniami Nvidi jednak identycznie jak w poprzednim przypadku, brak reakcji. Najśmieszniejsze jest to, że gra działa mi stabilnie i utrzymuje około 50 do 60 FPS. No i tutaj pojawia się pytanie, czy ktoś miał tak wcześniej ? Czy może to jakiś problem z optymalizacją gry ? A może fakt, że mam 32 bit system wszystko psuje ?

miałem kiedys podobny poroblem z tera online, a rozwizanie okazało sie banalne. Procek i karta sie grzały i kompyter z automatu wyłaczał mi gre

sciagnij hdmonitor i sprawdz temperature po tych 20 min grania

Niestety, to nie to. Temperatura w normie :)

w logach w folderze z grą będziesz mial odpowiedź co jest problemem, zajrzyj tam i rpzestudiuj najnowsze logi

Siemka !

Dzisiaj kupiłem BDO, zadowolony odpaliłem gierkę i strasznie fajnie się bawiłem... do czasu. Po jakichś 30 minutach gry, gra po prostu sama z siebie się wyłączyła, żadnego errora, żadnego braku odpowiedzi. Po prostu *puff* i nie ma. Pomyślałem, że to pewnie jednorazowa akcja, ale zaczęło się to nagminnie powtarzać. Próbowałem kombinować z ustawieniami, ale czego bym nie ustawił dzieje się to samo. Bawiłem się również z ustawieniami Nvidi jednak identycznie jak w poprzednim przypadku, brak reakcji. Najśmieszniejsze jest to, że gra działa mi stabilnie i utrzymuje około 50 do 60 FPS. No i tutaj pojawia się pytanie, czy ktoś miał tak wcześniej ? Czy może to jakiś problem z optymalizacją gry ? A może fakt, że mam 32 bit system wszystko psuje ? 

Laptop czy PC?

Jak Laptop to mozliwe ze sie grzeje..... (podaj specyfikacje)

32 bitowy system nie ma tutaj nic do gadania, sam w sobie ale bardzo pradopodobne ze nie starcza CI ramu.

32 bit system = max. 3.5 GB ramu czyta. Windows to min. 1GB, a Black Desert to sie dlawic moze przy 2.5 ale ofc, to nie musi byc akurat ten problem... za malo danych.

Laptop czy PC?

Jak Laptop to mozliwe ze sie grzeje..... (podaj specyfikacje)

32 bitowy system nie ma tutaj nic do gadania, sam w sobie ale bardzo pradopodobne ze nie starcza CI ramu.

32 bit system = max. 3.5 GB ramu czyta. Windows to min. 1GB, a Black Desert to sie dlawic moze przy 2.5 ale ofc, to nie musi byc akurat ten problem... za malo danych.

po co ci to? w logu będzie mial pwood crashu czarni na białym

w logach w folderze z grą będziesz mial odpowiedź co jest problemem, zajrzyj tam i rpzestudiuj najnowsze logi 

W logu przy każdym pliku pisze unknown error. Wygląda to mniej więcej w ten sposób.

* ErrEx[0] :
* Local File : C:\Users\Nazwa\Documents\Black Desert\\Dump/r255967_0x6688D930_1005153_DESKTOP-VFSAMAC_CoherentUI.log
* Server File : dump/2017-11-08/NA/buildversion_255967/buildTime_20171108_181407/address_0x6688D930/r255967_0x6688D930_1005153_DESKTOP-VFSAMAC_CoherentLog.txt
17-11-08 23:12:45 0x1C58-00-4 eErrNoDevelopLog(Development log!): FtpPutFile Error.
* Err[12111] : Unknown Error

I tak praktycznie przy każdym wypisanym tam pliku. Kiedy z kolei wejdę w któryś z tych plików które są wypisane pisze w nim

"...video decode acceleration not available."

Zaktualizuj sterowniki do grafiki, powinno pomóc.

tutaj @Quaku może mieć rację, ponieważ gra po odpaleniu zajmuje mało ale z każdą minutą jej poziom zjadania się dość intensywnie zwiększa.

W czasie spoczynku (gra w trayu) gra zajmuje 2,5gb. W systemi mam informację, że Black Desert ma ponad 5gb ramu zadeklarowanego.

Do tego inne elementy systemu, odpal przeglądarkę w tle, komunikator i inne rzeczy i zaczyna się problem z ramem i to dość spory.

Myślę iż gdyby sterowniki graficzne miały tutaj jakiś wpływ to bardzo szybko by to się pokrzaczyło a tutaj wymaga trochę czasu, czyli możliwie do momentu kiedy pula ramu się kończy.

Nie wiem jak masz ustawioną pamięć wirtualną na kompie.

Aktualnie zacząłem aktualizacje windowsa do 64 bit + na jutro mam zamówione 8GB ramu. Zobaczymy, czy to w czymś pomoże :)

Sytuacja wyglada następująco. Update na 64 bit wszystko naprawił, gra działa cudownie. Wiec problem rozwiazany, dziękuję za pomoc

Mi raz wywalilo gre z komunikatem ze za malo pamieci, 8gb ddr4 (w tle nic wlaczone nie mialem) to co dopiero przy ograniczeniu 32bit - 3.5gb sie musi dziac

Mi raz wywalilo gre z komunikatem ze za malo pamieci, 8gb ddr4 (w tle nic wlaczone nie mialem) to co dopiero przy ograniczeniu 32bit - 3.5gb sie musi dziac

Pamięci jeszcze nie dołożyłem, nadal gram na 4 GB zmieniłem tylko wersje windowsa na 64 bit bo pamięc jeszcze nie przyszła. I gra przestala sie wysypywać :). Więc to nie pamięć była problemem

Siemka !