Black desert czy b&s

Cześć, ostatnio odeszlem od guild wars 2 i zacząłem grac w black desert online(7 dniowy trial) jednak zniechecilo mnie kupowanie petów i stoje przed wyborem black desert albo blade and soul . Napiszczie czym róznią sie te dwie gry od siebie i która według was lepiej wybrac. Jak narazie myśle bardziej nad blade and soul

Jeśli nie chcesz wydawać kasy i dużo godzin spedzac nad grindem to wybierz b&s, tam zapewne szybko zrobisz max lvl, itemki i będziesz mógł się cieszyć z pvp, zależy jeszcze co Ci bardziej odpowiada pve czy pvp

B&S ma bardzo przyjemne PVP, które jest chyba jednym z najbardziej skillowych. Lvl Cap robi się dość szybko. Po jego osiągnięciu nabijasz Hongmon Lvl i wtedy gra głównie skupia się na robieniu daily questów, dungów. W Black Desert capa nie ma, gra polega głównie na grindzie. Jest dużo bardziej rozwinięta od B&S gdzie obsługa pracowników, farmy , alchemii oraz zajęć AFK pochłania dużo czasu, ale jak dla mnie to jest bardzo duży plus. Kwestia tego, że BD jest płatne można marginalizować bo 20 zł to nie majątek, a otrzymujesz bardzo dobry produkt i rozwinięty. Co do petów, są one w zasadzie niezbędne przy późniejszym grindzie, chociaż czasami pojawiają się na AH, bądź w jakiś giveawayach, ale trzeba być cierpliwym.

Podsumowując, jeśli chcesz pograć w coś na lajcie i wystarczy ci, zwyczajny quest grind i PVP to polecam B&S. Natomiast jeśli poszukujesz gry przy której chcesz spędzić więcej czasu i nie przeszkadza ci rozbudowana rozgrywka to zapraszam do BD.

Black desert to grind, grind i grind i jedna z niewielu prawdziwych open world mmorpg. Pety się cholernie przydają, bo zbierają za ciebie drop, ale to nie znaczy, że nie da się bez nic grać. Po prostu musisz bez nich musisz spamować R by podnosić ręcznie loot i tyle.

Można spokojnie grać bez płacenia za cokolwiek z cash shopu, bo nie ma nic, co by blokowało/utrudniało samą grę bez ich posiadania (może z wyjątkiem udźwigu, przez value packa ale to jedynie cię zmusza do częstszych powrotów do miasta).

P.S.

W Black Desert JEST lvl cap ukryty pod postacią sztucznego zawyżania potrzebnego expa na wyższych lvl. Niby możesz expić postać ile chcesz, ale dla normalnego śmiertelnika nie ma sensu po 56lvl dalej się skupiać tylko i wyłącznie na głównym lvl postaci

To wybieram Black desert ponieważ lubię pvp i podoba mi się jak bardzo jest ona rozbudowana

To wybieram Black desert ponieważ lubię pvp i podoba mi się jak bardzo jest ona rozbudowana

Jak tak wybierasz Black Desert to widzimy się za rok na RBF lub open PVP x)

Cześć, ostatnio odeszlem od guild wars 2 i zacząłem grac w black desert online(7 dniowy trial) jednak zniechecilo mnie kupowanie petów i stoje przed wyborem black desert albo blade and soul . Napiszczie czym róznią sie te dwie gry od siebie i która według was lepiej wybrac. Jak narazie myśle bardziej nad blade and soul