Poniżej zamieszczam link do filmiku gdzie na wieść o nadchodzącej CBT2 Black Desert cała społeczność BD rzuciła się do dzikiej zabawy. Zwracam uwagę na dwa bacho o potencjale po 500 zł na głowę ....
Black Desert - EU
wiadomo kiedy będą wycofane pre ordery??
Pewnie gdy CBT2 się zacznie:D
Pre ordery zostaną wycofane na dzień przed oficjalnym startem.
Pre ordery zostaną wycofane na dzień przed oficjalnym startem.
Doprecyzuje.
Ostatnia paczka za 99 euro, zostanie usunięta w dniu Headstart (96h przed startem gry)
Z paczek za 50 i 29 euro, zostaną usunięte bonusy za pre-order, jednak w/w paczki zostaną
Nie mogłem być wczoraj na ts'ie, może ktoś powiedzieć co się wyjaśniło, jakie info podali ?
A ja zapytam gra bd kosztowac 29 ojro czy jest nadzieja ze spadnie cena i kolejne jest jakis trial zebym sobie spokojnie przetestowal gre czy chce wydac piniazki na nia
Będzie cbt2 jeszcze, postaraj się załapać. Dodatkowo guest passy będą.
jeśli miałem dostęp do cbt1 to rozumiem, że do cbt2 również będę miał??
jeśli miałem dostęp do cbt1 to rozumiem, że do cbt2 również będę miał??
nie, chyba że kupilłeś paczkę za 99 ojro
Wszystkie informacje które zostały udzielone znajdziesz również na forum http://forum.blackdesertonline.com/ . To była bardziej luźna gatka oraz przekazanie Desce Feedbacku dla DU.
Tak jest!, exp w pt.
Tylko jak teraz z dropem?
Yyyy jestem czysto głupi czemu Guru Napisał "Item Shop" czytałem wielokrotnie ten raporty i jest mowa i "Cash Shopie" bo chyba jest jakaś sensowna różnica między tym a tym.
z Dropem chyba też coś zrobili jeśli z tym bo jeśli za word bossy ma otrzymywać przedmioty więcej osób to chyba z zwykłych mobków tak samo xD
Przynajmniej moje rozumienie różnic.
Cash shopy były tak nazwane sklepiki w grach typu B2P. Tak zwał się w GW2 i tak mamy tutaj.
Każda gra f2p posiadała w swojej wersji ITEM SHOP.
Różnice są dość diametralne. Zazwyczaj w sklepach chas shop nie ma nic bez czego nie mógłbyś się obejść natomiast w Item Shopach już jest różnie, pojawiają się te same elementy co w cash shopach - kosmetyka, funkcjonalność - ale pojawiają się też rzeczy premium. W większości wypadków na szczeście takie Item Shopy tylko przyspieszają zdobywanie niektórych rzeczy, zamiast 2mc poświęcasz 200€ . Ale są też takie ISy, gdzie możesz na nich zarabiać, jeśli zarobek daje Ci realną przewagę.. bo progress twojej postaci odbiega kilkakrotnie od obecnych ludzi i np. na pvp stoisz i zabijasz wszystkich podmuchem to można powli mówić o p2w. Kiedy w IS pojawiają się elementy niezbędne to dalszej gry, bo bez konkretnego gearu o end-gamie nie myśl mamy tu kompletny system p2w.
Z tego co czytałem na black desert polska, to tam zrobili szybka reakcje, bo exp ma być liczony do najniższego lv w party. hłehłehe
To co chopaki, robimy sobie na quest passie l 1 postać i bierema ja do party, i mamy power lv swojej postaci?
Osobiście uważam, że Fishing oraz processing, nie powinny zżerać Energii, ponieważ te 2 rzemiosła są silnie powiązane z handlem.
Ja uwazam, ze nikt tutaj prawdy nie chce powiedziec, wiec moze ja zabiore zdanie.
Jak przesledzimy gry MMORPG (bez MOB ITD.) to zobaczycie, ze w wiekszosci wypadkow gry sie "nie utrzymuja" lub "nie przynosza zysku" lub (gw2) "nie przynosza zysku na takim poziomie zeby wypuszczac co rok pelnoprawne dodatki).
Odpalenie B2P pokrywa koszta produkcji gry +/- start operacji, ale pamietajcie ze w MMORPG trzeba non-stop utrzymywac support 24/7, devow - rozwijanie gry, marketing, SERWEROWNIE(drooogie) i tworzyc dodatki.
Daum jako firma, chce otworzyc (i razem z premiera BDO to zrobi) swoje "biuro" w eu/na, jest to bardzo bardzo kosztowna operacja i teraz, czy nie jest uczciwiej z ich str. dac Wam B2P+Cash Shop od razu, niz B2P i dodac cash shop za pol roku?
Gra sie z B2P nie utrzyma, popatrzcie na G2W, gdzie mieli o wiele, wiele (20-30x) wieksza baze chetnych a i tak mozolnie w sprawie dodatkow sie poruszali, poniewaz to sa koszta... a dla aukcjonariuszy to tylko kwestie straty/zyskow.
Z drugiej str. P2P sie nie przyjelo, nawet Blizzard sobie nowe MMO odpuscil bo ta sa olbrzymie stale koszta (rozwoj, utrzymanie) a wiedza juz raczej ze next mmo p2p raczej nie przejdzie, dzisiaj jest za duza konkurencja i tyle.
Jest uczciwiej dac Wam na starcie B2P+Cash Shop niz kombinowac czy potem dodac Cash Shop, czy zamykac serwery.
Ja osobiście nic nie mam do cash shopa jeśli nie jest p2w oczywiście. Tak chciałbym od początku cash shop, bo lubię kupować różne pierdółki typu stroje, meble, pety, mounty itp. Tylko oby nie było żadnych p2w itemów i wszystkie inne itemy były bound do konta/postaci.
Ja osobiście nic nie mam do cash shopa jeśli nie jest p2w oczywiście. Tak chciałbym od początku cash shop, bo lubię kupować różne pierdółki typu stroje, meble, pety, mounty itp. Tylko oby nie było żadnych p2w itemów i wszystkie inne itemy były bound do konta/postaci.
Mountów bym nie chciał bo pewnie było by jak w Tera Online albo by mega szybko się poruszał a w przypadku BDO miały by też wiele umiejętności xD zaczekamy do przyszłego tygodnia zobaczymy : )
Cash shop, ktory sprzedaje tylko account-bound itemki generalnie przynosi mniejszy zysk, zreszta sluchaj to wszystko zalezne jest od populacji, jezeli bedzie wystarczajaco ludzi gralo/placilo jakies male sumki do cash shopa lub stabilnie zwiekszac sie bedzie populacja, nie bedzie potrzeby dodawania p2w itemkow do cash shopa.
Mountów bym nie chciał bo pewnie było by jak w Tera Online albo by mega szybko się poruszał a w przypadku BDO miały by też wiele umiejętności xD zaczekamy do przyszłego tygodnia zobaczymy : )
Tak wypisałem listę co lubię kupować
Cash shop, ktory sprzedaje tylko account-bound itemki generalnie przynosi mniejszy zysk, zreszta sluchaj to wszystko zalezne jest od populacji, jezeli bedzie wystarczajaco ludzi gralo/placilo jakies male sumki do cash shopa lub stabilnie zwiekszac sie bedzie populacja, nie bedzie potrzeby dodawania p2w itemkow do cash shopa.
Niestety, ale jeśli nie będą bound to wtedy gra będzie zmierzała w stronę p2w. Ktoś z wypchanym portfelem nakupuję itemków i posprzedaję za ingameową walutę i już będzie bogaty. Nie wiem jak to wygląda dokładnie w DB, czy gold, aż tak bardzo jest potrzebny i czy tak bardzo pomaga, ale w AA to jest niestety p2w, gold za itemki z IS.
Poczekamy zobaczymy, ja osobiście nie mogę się doczekać wersji EU. Póki co gram sobie na RU, staram się poznać grę, aby jak najlepiej wykorzystać 4dni headstartu. Expię wara, właśnie 23 wpadł