Black Desert - EU

Tak wypisałem listę co lubię kupować Niestety, ale jeśli nie będą bound to wtedy gra będzie zmierzała w stronę p2w. Ktoś z wypchanym portfelem nakupuję itemków i posprzedaję za ingameową walutę i już będzie bogaty. Nie wiem jak to wygląda dokładnie w DB, czy gold, aż tak bardzo jest potrzebny i czy tak bardzo pomaga, ale w AA to jest niestety p2w, gold za itemki z IS.Poczekamy zobaczymy, ja osobiście nie mogę się doczekać wersji EU. Póki co gram sobie na RU, staram się poznać grę, aby jak najlepiej wykorzystać 4dni headstartu. Expię wara, właśnie 23 wpadł

Masz racje, ale jak nie beda bound to z obecnymi itemkami nikt tego nie bedzie kupowal w duzych ilosciach = brak zysku dla Daum.

Daum siedzi i milczy, poniewaz czeka ... ile osob bedzie gralo, na bank maja jakas liczbe subow, ktora pozwoli im dac te itemki w postaci bounda, ale mysle ze 100 tys to zbyt malo, jeszcze daleko, daleko od tej kwoty.

Przeciez to jest oczywiste, w idealnym swiecie nie bylo by cash shopa, ale czysty B2P nie nadaje sie do gier MMO, gdzie sila rzeczy trzeba rozwijac content + utrzymywac serwery + naprawiac bugi.

Chodzi o dolary i tyle. Nikt nie robi gier bo je lubi, bo to koszta/czas. Robi zeby zarobic, sluchaj na bank dadza itemki ktore beda mogli wystawiac, pytanie czy bedzie jak na Ru czy moze troche mniej w strone P2W.

Mi zalezy, zeby nie bylo boterow, gold selerzy byli/Sa/beda w kazdej grze a tutaj byc moze ich nie bedzie, dunno.

Dlatego też zawsze staram się wspierać finansowo grę jeśli mi się podoba. Wiem o tym, że zrobienie gry to jest ciężka praca i wymaga dużych nakładów gotówki i pracy. Niestety duża ilość polskiego społeczeństwa tego nie rozumie i chcieliby wszystko za darmo. Zakupiłem conqueror packa, zobaczymy co będzie w cash shopie, ale pewnie też troszkę euro pójdzie na "głupotki" :D

Quaku ale ja mam takie zasadnicze pytanie, pomijam twoje gdybanie.. bo przecież nie pracujesz dla ArenyNet ani dla DAUM. Skąd masz w ogóle takie info o polityce wydawniczej DAUM czy ArenyNet?

Idąc Twoim tokiem rozumowania i gdybania to DAUM powinno wydać grę B2P z pełnym drogim sklepikiem, wszystko po to by się utrzymać.. olać opinie publiczną i wydać grę ala ruscy już grę.

Koszty produkcji gry już dawno się zwróciły, zauważ że gra nie jest produkowana od wczoraj i dopiero teraz nie wyszła na rynek, tłumaczenie, no fakt trochę kasy mogło zjeść.. ale uważasz iż rzeczywiście gra musiała zostać wydana w wersji B2P do tego. Na temat modelu płatności gracze decydowali.. do graczy zostało skierowane pytanie odnośnie płatności i gracze woleli B2P bez premium.

Mało tego zobacz co dzieje się obecnie z samymi ustawieniami gry, co eliminują ze sklepików i co prawdopodobnie zrobią, wszystko .. bo gracze tak chcieli i zrobią co będą mogli by gry nie zachwiać.

Pamiętaj, że zadowolony klient zostawi 100x więcej kasy niż ten co tylko kupi pudełko i wyemigruje z gry po miesiącu. To czy gra jest w wersji b2p czy f2p na otwieranie studia na/eu nie ma znaczenia. Czy gracze z miejsca wydadzą kilka € czy zaraz po starcie obkupią sklepik.. jeden ciul.. liczy się jaką markę wyrobi sobie nowe studio na terenie EU NA, bo jeśli planują tutaj zagrzać miejsce to muszą nad tym mocno pracować.

Co do GW2 to naginasz kompletnie fakty, piszesz o wydawaniu dodatków.. a czytałeś politykę firmy, w ogóle wiesz jak chcieli i jak faktycznie prowadzili GW2. Z miejsca jeszcze przed startem powiedziano wyraźnie, że gra nie będzie miała dodatków płatnych w najbliższej przyszłości. Zobacz ile contentu czasowego i stałego dostała gra kompletnie za FREE będąc grą b2p. Zauważ iż polityka firmy jest niezmienna od jej rodzimego produktu jakim jest GW1. Gra w wersji B2P bez jakiegokolwiek sklepiku a wydawano co roku dodatki płatne przecież. GW2 nie przeszło na f2p bo brakowało im kasy, co im daje f2p jak gracze dochodzą za Free, no zero. W sklepie nie ma kompletnie nic takiego co by sprawiło ze byś chciał zostawić nagle 100 €.

Przeanalizuj wpierw pewne elementy, dojdź do źródeł a potem gdybaj.

Blizzard nie odpuścił sobie p2p, po prostu widzi ile kasy jest w stanie wyciągnąć od swoich ślepych fanów... zobacz ile kasy zostawiają gracze WoWa - abonament+dodatki+sklepik. Ile inni gracze zostawiają po to by pograć chociażby w fabułę. Kiedyś StarCraft był jeden teraz podzielili to na 3 części i szczerze.. na to co pokazano przy każdej części to mogłaby być to jedna gra.. ale po co mieć raz 50$ od gracza jak można mieć 3x tyle. Polityka Blizzarda poszła dużo do przodu jak zaczęli bawić się w płatne diablo 3. Gdzie gra dodatek i AH za realną kasę - wiesz ile milionów oni zarabiali na tym, że gracze handlowali kasą między sobą...

Mylisz się chopie i to w wielu kwestiach a raczej zgadujesz i sądzisz iż Twoja wersja jest tą prawdziwą.

-------------

Polityka gry BD jest tak zrobiona, ze goldsellerzy nie mają czego tam szukać. nie zarobią tam kompletnie nic.. nawet na ruskim serwie ich nie ma.. boty może i są.. ale na Open PvP każdy, kto włączy sobie bota na spocie wie, że szybko PK się na nim pojawi :D.

Kolego wyzej, ja swoje wywody opieram na graniu w mmo/znajomosci rynku mmo od 2003 roku, B2P praktycznie zawsze zamienialo sie w f2p+p2w cash shop.

f2p powoduje p2w od startu (mmorpg, nie hns czy doty to nie mmorpg). Ew. troche po starcie

B2P to 30 euro, 30 euro to 2 suby w wowie (troche ponad), gra sie musi utrzymywac, 100 tys to troche malo. Milion to dopiero sensowna liczba osob.

Jezeli gre kupilo by 1mln osob w eu/na za 40 euro to ok, p2w nie bedzie

140942 - liczba dotychczasowych pre orderów, a myślę, że ta liczba podskoczy po pokazaniu cash shopa, podaniu daty premiery.

Te 140k to tylko liczba preorderow, a nie faktyczną ilość sprzedanych kopii gry która będzie można liczyć po premierze. Nic dziwnego że ilość preorderow nie powala. Kto chciał to przetestował grę już dawno temu i wie z czym to się je.
Nie każdemu odpowiada casual sandbox ukierunkowany na mass pvp.

Kolejną sprawa to to że za chwilę ma miejsce naszą premiera bns który jest dobrym liniowym theme parkiem z low scale pvp, przyzwoitym pve i jakąś tam chwytliwom historyjkom. Pewnie część osób chce mu dać szansę zanim kupi pre order do bd.

Spojrzcie też na takiego wowa i porównanie premiery dodatków i większych updatow dużo zmieniających z premierami innych gier. I zobaczycie ciekawą zależność.

GW miało taki zastrzyk na start bo nigdzie wcześniej nie dało się w to konkretnie pograć, w każdym razie nie pamiętam aby ktoś pokazywał jakieś streamy 2010.

Pre ordery to tylko miara haypu, to czy zarobiła okaże się po premierze.

Te 140k to tylko liczba preorderow, a nie faktyczną ilość sprzedanych kopii gry która będzie można liczyć po premierze. Nic dziwnego że ilość preorderow nie powala. Kto chciał to przetestował grę już dawno temu i wie z czym to się je.Nie każdemu odpowiada casual sandbox ukierunkowany na mass pvp.Kolejną sprawa to to że za chwilę ma miejsce naszą premiera bns który jest dobrym liniowym theme parkiem z low scale pvp, przyzwoitym pve i jakąś tam chwytliwom historyjkom. Pewnie część osób chce mu dać szansę zanim kupi pre order do bd.Spojrzcie też na takiego wowa i porównanie premiery dodatków i większych updatow dużo zmieniających z premierami innych gier. I zobaczycie ciekawą zależność.GW miało taki zastrzyk na start bo nigdzie wcześniej nie dało się w to konkretnie pograć, w każdym razie nie pamiętam aby ktoś pokazywał jakieś streamy 2010.Pre ordery to tylko miara haypu, to czy zarobiła okaże się po premierze.

Nie bądźmy śmieszni. Gra wydana o 4 lata za późno u nas i jeszcze z takim contentem jak pierwsza beta .... litości. NCSoftowi nie wyszedł wildstar więc reperuje dziurę wydaniem B&S. Zeszmacili się. Twórcy BD specjalnie wydają tą grę po B&S, ponieważ masa ludzi ucieknie po pierwszym miesiącu gry, może tygodniu. Grałem w B&S jak pojawiła się chińska OBT i wiem z czym to się je.

Cash Shop ma pojawić się pod koniec tygodnia. Jednak z tego co tam słyszałem z nieoficjalnych źródeł, ma być nieźle. Widać że twórcy słuchają swoich graczy. Pierw model B2P o który prosiło większość community, potem usunięcie potki na energie z IS oraz zmiany w party.. zobaczymy co pokażą z IS.

@up W takim razie czekam z niecierpliwością co z cash shopem :)

Btw Mam nadzieję, że premiera najpóźniej w marcu.

1Q 2016 czyli Styczeń - Marzec, nie ma opcji aby było później.

Na razie nie ma co spekulować, 1/3 użytkowników czeka na informacje na temat Item Shopu w Eu BD, i wstrzymuje się z zakupem.

Kopalnia ruszy w Lutym...

Kolego wyzej, ja swoje wywody opieram na graniu w mmo/znajomosci rynku mmo od 2003 roku, B2P praktycznie zawsze zamienialo sie w f2p+p2w cash shop.f2p powoduje p2w od startu (mmorpg, nie hns czy doty to nie mmorpg). Ew. troche po starcieB2P to 30 euro, 30 euro to 2 suby w wowie (troche ponad), gra sie musi utrzymywac, 100 tys to troche malo. Milion to dopiero sensowna liczba osob.Jezeli gre kupilo by 1mln osob w eu/na za 40 euro to ok, p2w nie bedzie

Na takich doświadczeniach rodzą się plotki i niedomówienia. By wiedzieć dlaczego gra przechodzi na f2p z p2p czy b2p trzeba siedzieć w firmach, znać ich analizy rynku i w ogóle wiedzieć co chcą osiągnąć.

GW2 nie jest całkowicie darmowy - musisz kupić dodatek jak chcesz grac "dalej" ze znajomymi w nowy kontent.. oni sprytnie rozszerzyli triala :P

WoW chwali się liczbami abonentów - ciekawe ile z nich to aktywne ciągle konta a nie odpalane raz na dodatek. ... zresztą mało ważne, dla mnie WoW nigdy nie był, nie jest i nie będzie królem w świecie MMO - i nie mam zamiaru nad tym dyskutować.

Przytaczasz jakieś opcje wydawnicze gier w miejscu i o produkcji, o której my decydujemy. Daum mogło wpaść zrobić wszystko w "standardzie" wydać grę praktycznie już teraz i ściągać profity a czy ludzie by w grze zostali .. powiedzmy sobie, że maja to w d*pie.. Tutaj jednak opcja jest inna.. ale o tym już pisałem.

--

Co do BS, widzisz ja też czytałem iż content nie jest pełny i nie wiadomo jak szybko NCS doda cokolwiek.. ale wczoraj ludzie np. uświadomili mnie, że np. będą też już na starcie arenki 3v3 czy 6v6 -w co nie wierzę i poczekam do premiery.

Ale grę 4 letnią dostajemy z contentem 45lvlowym.. nie wiadomo kiedy podniosą capa do 50 i dadzą całą plejadę gwiazd z tym związane, łącznie z rajdami, już nie wspomnę o 2 klasach. Trochę mnie to martwi.

Koszty jakie NCS prosi w founderach oraz ile wynosi 10lvl premium na ich serwerach zerwał mi kapcie z nóg... płacić..tyle.. za co...

Na takich doświadczeniach rodzą się plotki i niedomówienia. By wiedzieć dlaczego gra przechodzi na f2p z p2p czy b2p trzeba siedzieć w firmach, znać ich analizy rynku i w ogóle wiedzieć co chcą osiągnąć.GW2 nie jest całkowicie darmowy - musisz kupić dodatek jak chcesz grac "dalej" ze znajomymi w nowy kontent.. oni sprytnie rozszerzyli triala WoW chwali się liczbami abonentów - ciekawe ile z nich to aktywne ciągle konta a nie odpalane raz na dodatek. ... zresztą mało ważne, dla mnie WoW nigdy nie był, nie jest i nie będzie królem w świecie MMO - i nie mam zamiaru nad tym dyskutować.Przytaczasz jakieś opcje wydawnicze gier w miejscu i o produkcji, o której my decydujemy. Daum mogło wpaść zrobić wszystko w "standardzie" wydać grę praktycznie już teraz i ściągać profity a czy ludzie by w grze zostali .. powiedzmy sobie, że maja to w d*pie.. Tutaj jednak opcja jest inna.. ale o tym już pisałem.--Co do BS, widzisz ja też czytałem iż content nie jest pełny i nie wiadomo jak szybko NCS doda cokolwiek.. ale wczoraj ludzie np. uświadomili mnie, że np. będą też już na starcie arenki 3v3 czy 6v6 -w co nie wierzę i poczekam do premiery.Ale grę 4 letnią dostajemy z contentem 45lvlowym.. nie wiadomo kiedy podniosą capa do 50 i dadzą całą plejadę gwiazd z tym związane, łącznie z rajdami, już nie wspomnę o 2 klasach. Trochę mnie to martwi.Koszty jakie NCS prosi w founderach oraz ile wynosi 10lvl premium na ich serwerach zerwał mi kapcie z nóg... płacić..tyle.. za co...

Jak to za co

Za wildstara który okazał się totalnym syfem i ludzie uciekli z niego a produkcja się nie zwróciła.

Czekamy do przyszłego tygodnia jak ekipa wróci z Korei oraz poznamy cash shop.

Jak to za coZa wildstara który okazał się totalnym syfem i ludzie uciekli z niego a produkcja się nie zwróciła. Czekamy do przyszłego tygodnia jak ekipa wróci z Korei oraz poznamy cash shop.

Może jeszcze postawisz BD ołtarzyk w domu i padniesz przed nim na twarz.

Wildstar nie jest i nigdy nie był syfem, a kłopoty które sprawiły, że ta gra sobie nie poradziła na rynku męczą teraz BD. Patrząc na servery RU i KR BD może czekać podobny los jak Wildstara.

Black Desert nie ma dobrego end game contentu dla casuali, podobnie jak Wildstar. PVP to również spora niewiadoma, bo mogą albo nałożyć duże kary na PK i wtedy PVP prawie nie będzie, albo dać swobodę i wtedy odejdzie sporo osób nie mogących sobie poradzić z PK graczami. Kolejnym aspektem jest duuużo grindu podobnie jak było na początku w Wildstar i dopiero jak trochę to ograniczyli sytuacja się poprawiła, ale było już za późno dla WS. BD jest bardzo, bardzo zależny od ekwipunku, czyli możesz być noobem i wciskać wszystkie klawisze jednocześnie, ale jak masz dobry ekwipunek to jesteś bogiem. Hardcorowi gracze zyskają bardzo szybko przewagę nad innymi, w ten sposób spychając casuali na margines nieistnienia i rage quit, podobnie jak w Wildstar. Ostatnią rzeczą, która mnie martwi to cash shop, bo wiadomo o nim bardzo niewiele, ale biorąc pod uwagę, że gra jest b2p, a nie f2p jak RU server to nie powinno być dużego p2w. Mimo to sądzę, że p2w jednak w pewnym stopniu będzie, gdyż wydawca musi zarabiać i jakoś nakłaniać ludzi z pokaźnym portfelem do nieustannego korzystania z item shopa, skoro nie ma subskrypcji i premium.

Co do BS, widzisz ja też czytałem iż content nie jest pełny i nie wiadomo jak szybko NCS doda cokolwiek.. ale wczoraj ludzie np. uświadomili mnie, że np. będą też już na starcie arenki 3v3 czy 6v6 -w co nie wierzę i poczekam do premiery.Ale grę 4 letnią dostajemy z contentem 45lvlowym.. nie wiadomo kiedy podniosą capa do 50 i dadzą całą plejadę gwiazd z tym związane, łącznie z rajdami, już nie wspomnę o 2 klasach. Trochę mnie to martwi.Koszty jakie NCS prosi w founderach oraz ile wynosi 10lvl premium na ich serwerach zerwał mi kapcie z nóg... płacić..tyle.. za co...

Chociaż B&S nie trafia w moje gusta, to nie mogę się z Tobą w pełni zgodzić. Z tego co się orientuję west B&S nie będzie daleko w tyle za east. Dzięki temu, że gra żyje na rynku od dawna, to jest dla niej przygotowany plan wydawniczy i wiadomo na co trzeba czekać/czego się spodziewać.

Ktoś wcześniej zarzucał B&S starość, ale to akurat zaleta, bo skoro gra tak długo się utrzymała, jest dalej rozwijana i jest jednym z najczęściej grywanych MMO na rynku wschodnim to musi sobą reprezentować jakiś potencjał.

Black Desert to natomiast jeszcze duża niewiadoma i nie podniecałabym się tak tym tytułem, bo podobne podniety czytałam przed wyjściem Wildstara.

Wildstara spitoliło studio Carbine swoimi dobrymi uczynkami i gapiostwem, dzięki temu skopali tak fajną produkcje. NCS nie ma żadnej gry którą by mogło wejść w 2016.. i to bankowo był element, który stwierdził, że coś wydajemy i to też zapewne jest element decydujący by rozłożyć dodawanie contentu przynajmniej na połowę roku.. by ludzie tak szybko nie uciekli.

NorhenStar

Nie porównuj problemów Wildstara do BD, bo BD nie ma problemów w tej materii. Mam wrażenie, że albo nie grałeś albo mało grałeś w Wildstara a o BD masz takie pojęcie jakie przeczytałeś na forum

Wildstar nie upadł ze względu na brak casualowego podejścia do gry, bo casuale mogli spokojnie grać bez spiny. Problemem był loot, craft, drop. Robienie mozolnych questów i challengów po to by dostać się na rajd, tylko po to by po x godzin whipienia zabić bosa i by okazało się, że drop jest gorszy niż z adventurów.. to trochę nie zbyt. Człowiek powinien się ubierać wraz z progresem gry. Tutaj best in slot były głównie itemy z Adventurów, craftu i dropa... pytanie jaki sens męczyć się z rajdami.

Kolejnym problemem było rozwalenie PvP. Tak namieszali w nim, że ludzie którzy zdążyli skorzystać z tego problemu byli tak ubrani na pvp, że na open zonach i arenkach miotali ludźmi jak bogowie.

Te wszystkie problemy sprawiały, że pro progresowe gildie PvE uciekły z gry, a maniacy pvp też długo nie posiedzieli, bo nie było z kim się lać.

BD- jest grą pvp - mówienie o braku jakiegokolwiek end-gameu jest totalnym błędem. End-game rozumiemy elementy jakie robimy po osiągnięciu max lvla. ... gwarantuje Ci, że po 50 szybko nie wbijesz kolejnych lvli.

Gra polega na kontolowaniu świata, klepaniu world bosów i na czystym grindzie - już nie raz wspomniałem że jest to LINEAGE 2 wersja SOFT.

Nie usiłujcie szukać i wymagać by z BD zrobili nagle WoWa, czy innego zwykłego normalnego MMOka, gdzie chodzisz do instancji i sobie klepiesz bosy a pvp jest dowolne i głównie skupia się na arenkach. Tego tu nigdy nie będzie. Nawet jeśli twórcy będą dalej chcieli rozwijać element dungeonów to nie będą to standardowe dungi znane z innych gier, nie zabiorą loota z world bossów by wsadzić je w mobki na dungach.

Co do BSa, to że jest stary nie ma znaczenia, jeśli wydawca planuje dać nam grę z contentem 45 lvl to jest to już duża przepaść między nami a wshodem. Pytanie inne jak szybko chcą doprowadzić do zniżenia wersji - według mnie to niestety niezbyt szybko.

Nie porównuj też sytuacji z Wildstarem a sytuacji z BD, w momencie premier o WS wiedzieliśmy tyle co sami na betach zobaczyliśmy.. a tutaj znamy grę od roku i są ludzie którzy do dnia dzisiejszego grają na wersji koreańskiej a przejdą na EU w dzień startu.

To że gra jest grywalna i popularna w azji nie musi się odbić tym samym w Eu/Na... sam klimat gry odrzuca dużą część graczy gdzie azja tym żyje. Gra ma pełno elementów - systemowych - podobnych do zastosowanych we wcześniejszej produkcji - Aion - zobaczymy jak to będzie wyglądało po 2-3 miesiącach grania, ile ludzi zostanie ile ludzi przyjmie taki rodzaj end-gameu jaki prezentuje sobą BS i ilu ludziom się to spodoba na tyle iż będzie tam grać.

Przytaczasz ciągle skrajne przypadki i kompletnie różne sytuacje.. jak chcesz do tego w ogóle porównać.

-----

Tu nie chodzi o obrzucanie jednego tytułu i wychwalanie drugiego tytułu.

Mechanika BSa jest tak jak wiele filmów azjatyckich, człowiek prawie że bóg latający skaczący itd. Cała mechanika wal polega na tonie CC. BS ma fajne niektóre rozwiązanie, ale są to specjalne rozwiązanie zastosowane pod tą grę i tyle. Naoglądałem się tony filmów z Faction Wars - i wiecie co mi to przypomina, wojny na terytorium wojennym w Aionie, lecisz robisz daily Q by zebrać ekwipunek - naoglądałem się dungeonów, które są robione na zasadzie podnoszenia bosa do góry i biegania wokół niego. BS nie posiada systemu czysto non-target a systemu soft target, zrobiony specjalnie pod to by combosy jakie niektóre klasy wykonują były realne. Nie interesuje się tą grą, przesiaduje na TSie z ludźmi, którzy grali 3 lata w wersje koreańską i odpowiadają na wiele pytań.

Idę do BD, będę grał w BD i BD mi się podoba nie ze względu na to, że wygląda pięknie, ale ze wzgłędu na to, że czuje się tam jak w L2. Ponieważ stary system L2 nie pozwala na lekko casualowe granie to BD jest do tego idealną alternatywą.

- kompletnie otwarty świat - nie ma teleportów, lokacji zamkniętych, wszystko jest jedną wielką mapą,

- otwarte pvp, przychodzi Ci gość na spot, przeszkadza.. tuba mu w plecy i cześć,

- wojny o terytoria, wojny o zamek, wojny guildiowe na terenie mapy,

- crafting, trading, elementy "życiowe" -coś na rozluźnienie od gridnu,

Kupa osób nie lubi grudnu, chcą siąść i w kilka chwil mieć max lvl i mieć dostęp do wszystkiego.

W BS ten 45 lvl wbijasz w ~20h gry lecąc za fabułą, robiąc questy.. w BD wbijasz soft capa 50lvl w podobnym czasie tylko, że Q są do jakiegoś ~17-18 a potem skaczesz ze spota na spot co 3-4lvl i grindujesz. Dopiero potem wracasz i robisz questy wszelakiej maści - oczywiście nikt nie każe w taki sposób robić lvla.

Zarówno w BS jak i w BD headstart sprawi iż hardkorowi gracze w te 3 dni wbiją max lvl bez najmniejszego problemu.. Ci co znają grę - a jest ich bardzo dużo - odskoczą w tym czasie daleko. Kolejnym element dysproporcji jest system premium.

Pożyjemy zobaczymy, sam siądę do gry tylko po to by móc się wypowiedzieć na ten temat..

BD jest bardzo, bardzo zależny od ekwipunku, czyli możesz być noobem i wciskać wszystkie klawisze jednocześnie, ale jak masz dobry ekwipunek to jesteś bogiem

Gwiazdeczka, jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj bo oplułem monitor ze śmiechu jak to przeczytałem :D Możesz mieć top eq, ale jak jesteś nobem to i tak dostaniesz łomot. BD to nie jest giera w której wciskasz TAB i 1,2,3,4,5, do którego tak wszyscy przywykli. Na pasku masz może 1/2 skile, reszta to kombinacja klawiszy i myszki.

Kolejnym aspektem jest duuużo grindu podobnie jak było na początku w Wildstar i dopiero jak trochę to ograniczyli sytuacja się poprawiła, ale było już za późno dla WS

Od grudnia 2014, wszyscy wiedzieli że BD to powrót do dobrych grindówek, takich jak L2 czy Silkroad, na której wychowało się pokolenie 88-94. Wiele osób się cieszyło z tego że w końcu zrobili grę opartą na grindzie, a nie tylko bezmyślnemu robieniu questów. W BD również są beznadziejne questy, ale za 90% questów nie dostajesz EXPA, tylko punkty cont. za które kupujesz węzły lub domki crafterskie w miastach.

Ostatnią rzeczą, która mnie martwi to cash shop, bo wiadomo o nim bardzo niewiele, ale biorąc pod uwagę, że gra jest b2p, a nie f2p jak RU server to nie powinno być dużego p2w. Mimo to sądzę, że p2w jednak w pewnym stopniu będzie, gdyż wydawca musi zarabiać i jakoś nakłaniać ludzi z pokaźnym portfelem do nieustannego korzystania z item shopa, skoro nie ma subskrypcji i premium.

Nie wiem czy wiesz, ale Cash Shop ma być tworzony przez graczy. Przed CBT2, ma pojawić się owy na stronie. Wszystkie uwagi co do przedmiotów będą uwzględnione, tak jak miało to miejsce z potką na energię lub systemem party. Wiadomo że gra musi na siebie zarabiać, dlatego z tego typu opiniami poczekajmy na premiere cash shopu.

I proszę Cie, jak nie znasz się to nie wpychaj swoich gałęzi w tematy o których nie masz zielonego pojęcia i idź przeglądać sobie działy w poszukiwaniu łamania regulaminu. Ewentualnie idź dalej malować pazurki, jak normalna kobieta :)

Blade & Soul pod względem fabuły , otoczki oraz combatu jest bardzo dobre , ale 19 stycznia dostajemy grę która jest z rok do tyłu za privem.

Kpina. Jak jeszcze wkroczy syty itemshop to dziękuję.

Oj tak podczas CB widziałam jak łucznicy używali max 2 skilli, a Giant spin to win, czyli kombinacje 2 klawiszy i tak cały dzień. Skoro jednak uważasz, że w walce jest duża głębia to Twoja sprawa.

Co do grindu to czasy kiedy większość graczy tym się jarała dawno minęły (niestety) Teraz ludzie szukają czegoś innego, a większość bazy graczy to obecnie casuale.

Z Cash Shopem pożyjemy, zobaczymy. Ma być "Tworzony przez graczy" ?? Gdyby tak było to w IS byłyby tylko kosmetyczne bajery, ale o tym zapomnij, bo wydawca musi zarabiać.

Miło patrzeć jak bronisz nowej zabawki i osobiście życzę BD jak najlepiej, bo sama chcę pograć w końcu w coś dobrego, ale mam co do tego racjonalne podejście.

@up To nie jest racjonalne podejście tylko pesymistyczne.

Oj tak podczas CB widziałam jak łucznicy używali max 2 skilli, a Giant spin to win, czyli kombinacje 2 klawiszy i tak cały dzień. Skoro jednak uważasz, że w walce jest duża głębia to Twoja sprawa.Co do grindu to czasy kiedy większość graczy tym się jarała dawno minęły (niestety) Teraz ludzie szukają czegoś innego, a większość bazy graczy to obecnie casuale.Z Cash Shopem pożyjemy, zobaczymy. Ma być "Tworzony przez graczy" ?? Gdyby tak było to w IS byłyby tylko kosmetyczne bajery, ale o tym zapomnij, bo wydawca musi zarabiać.Miło patrzeć jak bronisz nowej zabawki i osobiście życzę BD jak najlepiej, bo sama chcę pograć w końcu w coś dobrego, ale mam co do tego racjonalne podejście.

Jak daleko pograłaś? Bo ja na 30 lvli miałem 4 skille których mogłem spokojnie używać plus pełno pasywek.. oczywiście można rozwijać xx skilli jednocześnie ale każdy choćby trochę inteligent rozwinie to co mu na początku najlepiej pomoże. W BD wraz z lvlem nie masz kilku SP do rozdania, te zdobywasz w między czasie i powiem Ci, że nie uda Ci się utrzymywać wszystkich skilli na odpoiwednim poziomie, takim jaki daje możliwość twój lvl. Tutaj wychodzi sztuka kompromisu i umiejętności rozwoju. Jeśli wiesz, że do 40 nie masz co bać się Pk, to rozwijasz wszystko tak by przed 40 mieć już trochę SP na rozwinięcie konkretnych skilli.

Kombart jest sytuacyjny, zamiast wykonywać tony combosów i uników to jeśli akuratnie mogę stać i castować najmocniejsze spelle to będę to robił. Jeśli walka wymaga ruszania się, skakania, omijania, pullowania, wykonujesz odpowiednie komba. Nie ma ich dużo a każdy normalny gracz będzie chciał używać najmocniejszego skilla.

Czepiać się można wszystkiego, na zasadzie chcesz uderzyć psa to i kij się znajdzie. Mogę przytoczyć tutaj tonę różnych filmików z BSa gdzie moba za mobem gracze zabijają w ten sam sposób swoją klasą. Problem w tym, że wszystko o czym piszesz, czy inni ludzie tyczy się mizernego PvE.. które według gry ma być przyjemnością a nie mordownią, gdzie zabicie moba będzie wiżało się ze 100klawiszowym combo.

Mówisz iż grind jest już przestarzały, że gracze szukają czegoś innego.. to wytłumacz mi komentarze typu:

- zbyt casualowa,

- za szybko się wbija,

- zero trudności,

- po miesiącu jest po grze,

Jakim cudem ludzie wskrzesili L2 clasycznego jeśli grind jest przestarzały, a przecież cała mechanika L2 polega na pvp i grindzie.. no ludzie..

Weźcie sobie wpierw jedną grę w jedną rękę, w druga rękę drugą popatrzcie i zobaczcie, ile podobieństw znajdziecie w pewnych mechanikach a dojdziecie do wniosku, że jedna gra od drugiej nie wiele się różni jeśli chodzi o pewne schematy.

Da się jakoś w grze sprawdzić, które klasy najlepiej radzą sobie w PvP i grindzie? Wiem, że są rankingi ale nie widzę tam klas.

w black desert to sir nie skill a zerg liczy, widze sie top playerzy tutaj wypowiadaja, a Nikt tego aspektu nawet nie poruszyl.