Black Desert - kilka pytań

Witam.

Prawdopodobnie otrzymam dzisiaj 50zł banknot.

Jako, że dawno nie wciągnąłem się w żadne darmowe MMORPG, pomyślałem, że z chęcią spożytkuję go na jakiś tytuł B2P.

Zastanawiam się nad Black Desert, ale najpierw mam kilka pytań do graczy.

1. Rozgrywka nastawiona jest na grind czy quest grind? Jeśli na grind, to czy jest on przyjemny czy nużący?

2. Jak wygląda PvP? World? Close? Matchmaking?

3. Jak wygląda end game?

4. Instancje i raidy są ciekawe?

5. Jak wielkie są bossy? Nie ukrywam, że jestem fanem "gigantów" :D

6. Jak fabuła? Można zawiesić oko na questach? Czy raczej to jest typowe "dobro vs zło"?

7. Jak ma się sprawa z domniemanym P2W? Serio odczuwa się różnice, między graczami z abonamentem i tymi, którzy grają bez niego?

8. Jak wygląda housing?

9. Istnieje jakaś miła, polska gildia, która zaopiekuje się nowicjuszem?

10. Jak wygląda klasa tanka (moja ulubiona)? Raczej typowy wojownik z mieczem, tarczą i 100000000000 HP czy jednak jest to coś nowego i niestandardowego?

11. Na minimalnych ustawieniach, ile wyciągnę FPS na swoim GT430? Czytałem, że aby grać trzeba mieć minimum GTS250, więc luz, ale nie wiem, czy rozgrywka będzie w 100% komfortowa z moim sprzętem.

12. Jak się prezentuje end gameowy wygląd postaci? Surowy, czy raczej klasyczny? Tzn. dwumetrowe, płonące miecze i złote zbroje.

Z góry dziękuję :)

Chętnie bym ci odpisał, ale z góry uprzedzę, że z tą karta raczej 20fps nie przekroczysz.

Chętnie bym ci odpisał, ale z góry uprzedzę, że z tą karta raczej 20fps nie przekroczysz.

W wymaganiach minimalnych jest wpisany GTS250, a w maju wymieniam kartę na GTX660. Raczej to jest najmniejszy problem :)

1. Grind. Bardzo przyjemny. Walka jak z prince of persia, dmc i inne slashery, bijatyki.

2. Open world pk z karami za zabijanie. Regularne wojny gildii o punkty strategiczne.

3. Robisz co chcesz, nie ma sztywnego limitu, cała gra to wielki end game.

4. Nie ma takich szitów. Nikt ci nie rysuje czerwonych kółek do unikania. Z opłacalnych rzeczy są world bossy.

5. Średnie, zobacz sobie na yt: kzarka, kutum, nouver

6. Nie zwracałem uwagi. Nie lubię questów w mmo.

7. Do ~56 nie potrzebujesz nic. Jeśli chcesz pograć dłużej to pety(40$) jednorazowo, udźwig (nie pamietam ile) dla każdej postaci osobno i value pack, gdy sprzedajesz coś na marketplace (można sobie poradzić i wykupić za punkty, które dostajesz za logowanie). Jedyne p2w to artisan memory, które pozwala zaoszczędzić 3krotność ceny naprawy przedmiotów.

8. Domki są, można je meblować, gotować, alchemizować, ale jeśli chcesz mieć dużo punktów za mieszkanie (można wtedy inwestować w banki w miastach) to ratują cię tylko meble z itemshopa.

9. Nie.

10. Valkiria. Miecz + tarcza, po 56 poziomie Lanca + ogromna tarcza. Zwykły warrior też jest twardy, ale po 56 dostaje 2h sworda i jest bardziej nastawiony na dmg.

11. 20 max

12. Azjatyckich świecących mieczy nie będzie. Z itemshopa masz trochę dziwniejszych ubrań, ale większość trzyma klimat średniowiecza (oczywiście kobiece wersje stroi nie zakrywają za dużo).

Musisz wiedziec tylko 1 moze 2 rzeczy..

Zakup gry to tylko poczatek.Jesli nie stac cie (lub po prostu nie chcesz) zainwestwac w gre co najmniej nastepnych 200 zloty minimum,i to naprawde minimum...

To nawet nie kupuj podstawki.

Nie kupuj gry z drugiej reki ani od sellerie,bo pozniej jak zrobi cashback z automtu dostajesz bana.

I tak gra jest p2w,masz przewage jak zaonwestujesz woeksza ilosc pieniedzy

(Wiekszy udzwig,wiekszy plecak,wiecej pieniedzy za sprzedaz itemkow z grindu( value pack) i moglbym wymienac godzinami ale po co.Nie sluchaj argumentu ze mozesz kupic to na ah,jesli ktos ci powie ze tak masz na to szanse jak 1 do 50000

Napisze tak 4 pety to must have czyli około 30/40 euro. Udźwig jakoś ujdzie możesz mieć wagon sloty w plecaku nie są potrzebne masz chyba 62 miejsca za Free. Oczywiście możesz spróbować na marketplace mi się udało kupić 2 value pack i jednego peta. Bez petow do podnoszenia ta gra to udręka.

Nie kupuj gry.

Wbij level 30+ na trialu jak się spodoba walnij posta na reddit.com/r/blackdesertonline/ czy ktoś nie chce otrzymać peta albo pereł w zamian za gifta. Sporo ludzi tak robi i sporo się takich osób zgłasza. Zaoszczędzisz $10 za które możesz kupić jednego peta. No chyba, że poczekasz do promocji 50% i kupisz 3rd tier, który de facto wtedy najbardziej się opłaca.

Jedni powiedzą, że to cebula ale z drugiej strony to taki ref jak w wowie - ludzie oferują Battlechesty w zamian za refa itp. Na resztę pytań dostałeś odpowiedź.

W sumie w tym dziale też się ogłaszają : http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/forum/9-new-adventurers/

A ja powiem tak z taka karta i podjerzewam slabym prockiem nie widze cie nie mass pvp w tej grze . No chyab ze chcesz cisnac na 1fps . Nie zeby cos ale ta gra w end game to tylko mass pvp nie oferuje zadnego pve po za ofc grindem . wiec zastanwo sie dobrze czy jestes pewien ze chcesz grac w gre w ktorej tlyko bedziesz grindowal bo komp na siege sie nie nadaje. T ojest pierwsyz pkt podstawowy.

A ja powiem tak z taka karta i podjerzewam slabym prockiem nie widze cie nie mass pvp w tej grze . No chyab ze chcesz cisnac na 1fps . Nie zeby cos ale ta gra w end game to tylko mass pvp nie oferuje zadnego pve po za ofc grindem . wiec zastanwo sie dobrze czy jestes pewien ze chcesz grac w gre w ktorej tlyko bedziesz grindowal bo komp na siege sie nie nadaje. T ojest pierwsyz pkt podstawowy.

Gre w ktorej " hardcorowy" gracz pvp spedza mniej niz 5% czasu na pvp,reszta pve..nawet tworcy bdo nie twierdza ze to jest gra pvp.Bdo to jest grindownik,z dodatkeim pvp w ktorym balans klas nieistnieje pogodz sie z faktem.I tak gram w bdo bawie sie w nody/siege, ale nie zciemniam ze to jest gra pvp.I tak jesli wydasz wiej pieniedzy masz przewage nad innymi graczami

W wymaganiach minimalnych jest wpisany GTS250, a w maju wymieniam kartę na GTX660. Raczej to jest najmniejszy problem  

mam gtx660 obecnie.. Jak nie będziesz miał procka dobrego to nie pograsz.. ja mam jedną z lepszych i3 i smiga na 30fps.

Gre w ktorej " hardcorowy" gracz pvp spedza mniej niz 5% czasu na pvp,reszta pve..nawet tworcy bdo nie twierdza ze to jest gra pvp.Bdo to jest grindownik,z dodatkeim pvp w ktorym balans klas nieistnieje pogodz sie z faktem.I tak gram w bdo bawie sie w nody/siege, ale nie zciemniam ze to jest gra pvp.I tak jesli wydasz wiej pieniedzy masz przewage nad innymi graczami

Wiesz to zalezy od gracza i gildi keidy jeszcze gralem to mielismy ciagle max warow i na kazdy spocie bylo pvp . Praktycznie 24/7 trzeba bylo walczyc o spoty . Wiec pisanie ze to gra w 95 % grindowniekm jest wiesz ... To ze ty siedzisz 95% czasu na spocie i nic nie robisz po za tym coz twoj wybor . U mnie bylo wrecz odwrotnie ciagle jakies ustawki , wary , pk itd . W koncu po ta sie gralo w BDO

Dobra, to ja już nie wiem. Brać czy nie? :D

Dobra, to ja już nie wiem. Brać czy nie?  

Powiem ci tak w skrucie.

Jesli masz i mozesz wydac 250 zlotych ,na gre to tak.Jesli myslisz ze kupisz gre 50 zloty i to koniec to nie zaczynaj szkoda twojego czasu

Wiesz to zalezy od gracza i gildi keidy jeszcze gralem to mielismy ciagle max warow i na kazdy spocie bylo pvp . Praktycznie 24/7 trzeba bylo walczyc o spoty . Wiec pisanie ze to gra w 95 % grindowniekm  jest wiesz ...  To ze ty siedzisz 95% czasu na spocie i nic nie robisz po za tym coz twoj wybor . U mnie bylo wrecz odwrotnie ciagle jakies ustawki , wary , pk itd . W koncu po ta sie gralo w BDO

W jaliej ty gildi jestes ze tak sie spytam.I 2 pytanko skad pieniadze w grze bez grindu i life skill masz?bajki bajkami a reality jest inne

Nadal żadnej kary za pk nie ma?, bo jeśli tak to pvp nie istnieję w dalszym ciągu. Kiedyś gracz zabity tracił doświadczenie, teraz pada 20 razy i nadal śmieje Ci się w twarz:)

W jaliej ty gildi jestes ze tak sie spytam.I 2 pytanko skad pieniadze w grze bez grindu i life skill masz?bajki bajkami a reality jest inne

Po pierwsze jakbys czytal ze zrozumieniem napsialem jasno "kiedy jeszcze gralem" ( gralem do momentu wprowadzenia tego smiesznego vip konta ) a ty sie mnie o gildie w ktorje jestem pytasz. Po drugie gdzie napisalem ze nie mialem life skil? Dodajesz sobie slowa zeby na twoje wyszlo . Wiec albo piszemy na poziomie albo wymyslamy "bajeczki a reality jest inne" zeby potwierdzic swoja teze .... Dla twoje informacji bylm top 2/3 kucharzem na serwerze Alustin + mialem 2 tak zwane "gold farmy" workerow ( o ile wogole wiesz co to jest ) . Jezeli nei zajmowales sie mocno workerami to pewnie nie wiesz. Jedni gatherowali na "zlotych spotach" czyli najabrdzije zyskowych a drudzy crafcili na sell nie pamietam dokladnie ale mialem okolo 30+ workerow pracuajcych 24/7 (max contri mozliwej jako sie dalo co dzien robilem questy calpheon + ine podobne ) . Wiec plz . Bez wkladania slow ktorych nie uzylem "bo ci pasuja do twojej wizji " mi tutaj ...

@T4l4r

Z ciekawości. W co obecnie grasz? Bo ja mam 10 dni ferii i nie mam w co pykać.

Info w sygnaturce ( obecnie to ): Final Fantasy 14 - Black Mage 60 + ( EU - Moogle ) . Tylko ze to platny tytul niestety a w meidzyczasie probowalem Aste ale ta giera martwa na relasie jak dla mnie ( kazyd ma swoje zdanie ale 1k online w pierwszy dzien nie wrozy dobrze na przyszlosc ) wiec odpuscilem .

Witam.

Prawdopodobnie otrzymam dzisiaj 50zł banknot.

Jako, że dawno nie wciągnąłem się w żadne darmowe MMORPG, pomyślałem, że z chęcią spożytkuję go na jakiś tytuł B2P.

Zastanawiam się nad Black Desert, ale najpierw mam kilka pytań do graczy.

1. Rozgrywka nastawiona jest na grind czy quest grind? Jeśli na grind, to czy jest on przyjemny czy nużący?

2. Jak wygląda PvP? World? Close? Matchmaking?

3. Jak wygląda end game?

4. Instancje i raidy są ciekawe?

5. Jak wielkie są bossy? Nie ukrywam, że jestem fanem "gigantów" :D

6. Jak fabuła? Można zawiesić oko na questach? Czy raczej to jest typowe "dobro vs zło"?

7. Jak ma się sprawa z domniemanym P2W? Serio odczuwa się różnice, między graczami z abonamentem i tymi, którzy grają bez niego?

8. Jak wygląda housing?

9. Istnieje jakaś miła, polska gildia, która zaopiekuje się nowicjuszem?

10. Jak wygląda klasa tanka (moja ulubiona)? Raczej typowy wojownik z mieczem, tarczą i 100000000000 HP czy jednak jest to coś nowego i niestandardowego?

11. Na minimalnych ustawieniach, ile wyciągnę FPS na swoim GT430? Czytałem, że aby grać trzeba mieć minimum GTS250, więc luz, ale nie wiem, czy rozgrywka będzie w 100% komfortowa z moim sprzętem.

12. Jak się prezentuje end gameowy wygląd postaci? Surowy, czy raczej klasyczny? Tzn. dwumetrowe, płonące miecze i złote zbroje.

Z góry dziękuję :)