Cześć!
W końcu odważyłem się zrobić recenzję BDO, na którą chciałbym was serdecznie zaprosić! Miejcie litość w komentarzach, nie robię recenzji na codzień
Cześć!
W końcu odważyłem się zrobić recenzję BDO, na którą chciałbym was serdecznie zaprosić! Miejcie litość w komentarzach, nie robię recenzji na codzień
Fajna recka, rozbudowana i zahaczająca o aspekty które każdego zastanawiającego się nad kupnem powinny zainteresować. Dałem subka i łapkę w górę x) Powiedz mi jakiego mikrofonu używasz?
Jest fajnie, ciekawie się oglądało. Naświetlenie tytułu bardzo dobre, myślę że spokojnie ludzie niezdecydowani powinny sobie to obejrzeć. Jednak zamiast oceniać liczbowo grę możesz jako zakończenie podać do jakiej grupy odbiorców gier MMO dana gra może przemówić itd. Myślę iż jest to ciekawsze rozwiązanie od podawania cyferek - które osobiście mi nic nie mówią, bo niejednokrotnie gry z ocenami 9+ wywalałem do kosza, bo nie podołały moim personalnym wymaganiom a o tych aspektach nie wspominano w recenzjach.
Jest kilka błędów merytorycznych. Tutaj zmian odnośnie skilli, czy postaciach, balansu.
Przy ISie też nie wspomniałeś po prostu, że jeśli jesteśmy zdecydowani na jedną postać to wszystko kupuje się po prostu RAZ, do tego już mamy drugi event z petem. Problemy z ISem mają ludzie, którzy skaczą z postaci na postać, jednak jeśli ktoś nie jest zdecydowany to nie powinien po prostu wydawać kaski. Bardzo dużo moich znajomych nie wydaję na grę w ogóle. Kilka osób stwierdziło iż będzie wydawać 10€ miesięcznie, IS powoli zostaje przerabiany, pojawiają się też grube promocje.
Wersja B2P wyeliminowała pełno dodatkowych itemów, które by u nas sprawiły iż ludzie z czasem gry i z portfelem byliby bogami. Tą zmianę w ISie podyktowano pod system płatności. Reszta jest elementem dodatkowym. Gram jedną postacią i spokojnie z chęcią wydaje drobne na swoje stroje itd.
Też nienawidzę RNG, jednak z różnych doświadczeń poprzednich MMO stwierdzam iż jest to zło konieczne. Mogę zbierać coś kilka godzin i tego nie dostawać, a ktoś nagle wpadnie koło mnie poświęci 10min i to dostaje. Wszystko działa w każdą stronę. No-Life przy RNG ma możliwość wykonania większej ilości prób niż normalny człowiek ale szanse na jedną ma taką samą jak casual.
Pomimo iż lvl capa nie ma to jest gear cap. Obecnie mamy prawie wszystko co potrzeba do robienia itemów end-gameowych, gracz który to już będzie miał przez długi czas kompletnie nic nowego nie założy a casual wreszcie go dogoni :).
W samej wersji EU, nie wiem jak w NA casuale przeważają liczbowo nad hardkorami, są gildie które takich hardkorów zbierają, jest ich kilka na Jordine ale nie są w stanie rządzić całą grą
Co do "optymalizacji", problem jest ale w momencie kiedy wspomniałeś o kilku letnich kompach i walkach masowych. Na swoim kompie mogę nagrywać wojny z pełnymi animacjiami z grą na maxa i do tego grać:P. To samo na bosach :p. Komp jest półtoraroczny.
Chyba tyle, co mógłbym powiedzieć dodatkowo.
Ja się głównie z optymalizacją nie zgodzę Grę nawet idzie odpalić na 10 letnim komputerze. Fakt, grafika wygląda wtedy jak z Gothica 2, ale da się grać. Mass pvp? Tutaj główną rolę odgrywa procesor. Oczywiście jak idę na wojny, to nie gram na full detalach, bo to nie ma sensu, ale zmniejszam wszystko na medium i z reguły te +45 fps mam. Do tego w opcjach można wyłączyć efekty graczy
(Za efekty skilli odpowiada już GPU, więc może tutaj tkwi problem?)
4690k z OC na 4,6 GHz daje radę przy tej grze
Ogólnie twórcy mogliby też dodać patent z ArcheAge... tam była taka opcja, że po włączeniu jej, każdy wyglądał tak samo i to dawało sporego boosta do fps na mass pvp.
Co do samej gry... ja na samym początku byłem bardzo zauroczony grą. Od marca do maja grało się nawet po 7-8h dziennie. Gear przed Valencią miałem dość dobry, bo wpadajac na spot sam byłem wstanie zabić 4-5 graczy i uciec, a teraz? Wyszła Valencia - która umożliwia upgrade eq +20. Największe koksy mają już bronie na +19, a moje EQ? O ile przed patchem 152 AP na czysto (bez żadnych hidden statów) było w miarę dużą liczbą, to teraz to jest półka słabiaka, więc sorry, ale nie mam zamiaru spędzać następnych 2 miesięcy po 10h dziennie by gonić topkę.
Gra jest fajna, ale niestety... żeby bawić się na poważnie i coś znaczyć na mass pvp, to trzeba poświecić trochę czasu, albo mieć szczęście. O RNG nie będę pisal, bo moim zdaniem, to największa porażka tej gry.
Siedź 2 tyg na Ograch, by potem nawet Ogre Ringa na PRI nie zrobić.
Kurde piszę jakieś pierdoły, a nie w tym rzecz Recenzja bardzo fajna. Widać, że poświęciłeś masę czasu by ją przygotować. GJ!
Dloaczego mam wrazenie ze to nie jest obiektywne ?
Fajna recka, rozbudowana i zahaczająca o aspekty które każdego zastanawiającego się nad kupnem powinny zainteresować. Dałem subka i łapkę w górę x) Powiedz mi jakiego mikrofonu używasz?
Dzięki! Mój mikrofon to Samson C01U PRO.
Przy ISie też nie wspomniałeś po prostu, że jeśli jesteśmy zdecydowani na jedną postać to wszystko kupuje się po prostu RAZ, do tego już mamy drugi event z petem.
Wspomniałem za to, że przy zmianie postaci większość zakupionych bonusów tracimy, więc chyba wyszło na to samo Co do eventu z petem, no cóż, miły gest z ich strony, AALE... każdy kto miał pety kupić to i tak to zrobił przed tymi eventami, to bardziej gest w stronę ludzi którzy już grają niż jakaś zachęta dla tych co mają zacząć (a to raczej dla nich jest robiona ta recenzja). Co do decyzji o postaci którą grasz, to bardzo długo myślałem ze będę grał jedną klasą, to że kupiłem na niej skina było m.in. po to aby wybić mi z głowy tworzenie nowej postaci... Jednak cóż koniec końców postać mi nie podpasowała i mimo wszystko zdecydowałem się ją zmienić, mimo wszelakich bajerów z IS, rozumiem jeszcze że udźwig jest na jedną postać czy sloty w EQ, ale skin? Czy też gwizdek na konia? Jest to już grubą przesadą.
Dloaczego mam wrazenie ze to nie jest obiektywne ?
Ty mi powiedz
Fajna recenzja Mako. Dzięki za twoje poradniki Black Desert Online, naprawdę dużo dzięki nim załapałem bo gierka faktycznie jest niesamowicie rozbudowana.
Mimo ze jest duzo hejtu na tą grę to jest to jedna z najlepszych mmorpg aktualnie i jedynym wyborem dla ludzi lubiacych zabawe po staremu jak w l2 czyli grind , griind, pvp o fortece itp. Nie mowiac juz o grafice ktora wg. mnie jest najlepsza ze wszystkich mmorpg.
dobra recenzja, teraz już wiem że zagram sobie w nią na emeryturze jak będę mieć dużo czasu, oczywiście jeśli dożyje Fajnie jak by się udało taką recenzję zrobić o wszystkich klasach postaci, skille, walka pve, pvp, walka w party itp
Nie wiem, chyba mnie internet pod tym względem spaczył, ale te 32 minuty mnie odstraszają. Dobra robota, włożyłeś w to dużo pracy, ale dla mnie recenzja w formie wideo to 10 minut max. Co jest, czego nie ma, co się podoba, co się nie podoba, dla kogo i dlaczego, koniec.
Nie wiem, chyba mnie internet pod tym względem spaczył, ale te 32 minuty mnie odstraszają. Dobra robota, włożyłeś w to dużo pracy, ale dla mnie recenzja w formie wideo to 10 minut max. Co jest, czego nie ma, co się podoba, co się nie podoba, dla kogo i dlaczego, koniec.
Zależy kto czego oczekuje, zawartość gry jest ogromna i wiele osób wypomina mi że pominąłem część istotnych tematów, lub omówiłem w niewystarczającym stopniu, jeden chce 2 minutową pigułkę, a drugi oczekuje szerokiej recenzji która faktycznie pomoże mu podjąć decyzję o tym czy zagrać w tytuł czy też sobie odpuścić. W 10 minut można zrobić ewentualnie pierwsze wrażenia, ale na pewno nie recenzję.
Świetna recenzja, obiektywna i przyjemna do oglądania. 32 minuty omawiania każdego aspektu gry jest zdecydowanie na plus. Nie za krótka i nie za długa, idealna do podjęcia decyzji - zagrać, czy nie zagrać. Oczywiście największą zaletą recenzji jest to, że Black Desert omawiany jest przez gracza, który swoje w nią zagrał, posługując się ogromnym doświadczeniem, a nie jak w przypadku większości recenzji - casuala, który nawet nie dotrwał do fazy endgame.
Spoko recka, rozwiałeś moje wątpliwości czy kupić tę grę. Jestem graczem pve i na pewno nie kupię tej gry
Cześć!