Black Desert- ważne/ istotne mikro płatności

Witam, kupiłem BDO zaraz po premierze, gra bardzo mi się podobała graficznie ale... niestety mój stary komputer aby to pociągnąć musiał mieć ustawienia najniższe aby wgl jako tako chodziło. Pograłem kilkanaście godzin i odpuściłem. Długo się zastanawiałem nad powrotem ale jakoś nie mogłem się zmusić. Teraz jednak mam nowy sprzęt i myślę o kolejnym podejściu do BDO. Od premiery w między czasie wynikło parę afer odnośnie Pay2Win itp. W każdym razie nie interesuje mnie czy ta gra jest Pay2Win czy nie. Interesuje mnie co należy kupić na początku aby w pełni cieszyć się rozgrywką (nie lubię odczucia podczas grania, że mam gorzej od innych ponieważ ktoś więcej zapłacił) dlatego chciałbym wiedzieć co jest warte kupna (nie tylko nazwa usługi ale i opis co ona daje), jak często należało by dokonywać takich zakupów i ile mniej więcej miesięcznie potrzeba na to pieniędzy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Wszystko zalezy czym chcesz grac. Zazwyczaj inwestuje sie w jakas bron Liverto, ewentualnie taka od Awakengu, offhand jakis jesli jest, jewele i set. Ja gram Witch 55 i biegam w zoltym Grunilu +9 i liverto staff + steel dagger of crimson flame, a do tego jakies jewele ktorych jeszcze nie enchantowalem. Po prostu graj, probuj zarabiac i cos codziennie robic bo pieniadze same nie przyjda a jak przyjda to wszystko da sie wykalkulowac. Tez jestem newbie i duzo rzeczy o tej grze nie wiem.

Mam wrażenie, że Luque302 miał na myśli zakupy za realne pieniądze. Nie walutę w grze.

Z tego co wiem przedmioty z item shopu da się kupić za silver z gry, ale jeśli się nie mylę zakup peta może być przydatny - podnosi przedmioty (10 euro), strój dający +10% expa, strój ukrywający twój nick i utrudniający zauważenie w pvp, strój który daje bonusy do łowienia. Reszta jest raczej pokroju czysto wizualnego. Nie jestem w stanie określić dokładnych cen wszystkiego ale to około 20 euro za każdy punkt. Lecz spokojnie można grać bez tego, a wszystko idzie kupić za walutę w grze tylko chyba ciężko znaleźć kogoś kto to sprzeda - bardzo deficytowy towar. W tym wypadku więcej chętnych na zakup przedmiotów z item shopu za walutę w grze niż szybki zarobek waluty w grze w zamian za przedmioty z item shopu.

Jeśli się mylę proszę o poprawienie przez bardziej doświadczonych graczy - jestem "świeżakiem". Ale chciałem jakoś pomóc

Na peta z eventu się nie załapiesz niestety, z IS jeśli nic nie kupisz to też będzie ok tylko, że będziesz niektóre rzeczy robił dłużej - jak pisali, pety które zbierają drop - sam będziesz musiał podnosić, stroje nie są potrzebne, zwłaszcza na początku - później może uda ci się kupić na markecie ;)

ile pieniędzy miesięcznie.. Jeśli nie chcesz być najlepszy a cieszyć się grą to starczą ci pety :D - +udźwig sobie zwiększysz za lotability z czasem - kase którą dostajesz podczas gry ;)

must have z is to waga + 4 pety (tier 1 wystarcza na razie pozniej dokupisz z marketu i bedizesz mia lt3)

kostium i value pack zesnajpujesz z marketu bo one sa opcjonalne

do srody jest obnizka 20%

loyality pointy to waga tylko

must have z is to waga + 4 pety (tier 1 wystarcza na razie pozniej dokupisz z marketu i bedizesz mia lt3) 

kostium  i value pack zesnajpujesz z marketu bo one sa opcjonalne

po co mu 4 pety jak tylko 3 mogą być aktywne jednocześnie ?

kostium  i value pack zesnajpujesz z marketu bo one sa opcjonalne

Ta, zesnajpisz. Siedze 3 dni i próbuje jakikolwiek kostium kupic z AH to albo dostaje item already sold lub Failed to buy item. Wczoraj i tylko wczoraj ze 100 razy klikałem BID i nic nie udało się kupic, a wszystko przez ruskie boty do snajpienia przedmiotów z AH.

aktywnych może być 4 pety a w korei już jest 5, nie bawem zapewne i u nas się to pojawi.

do czasu jak cena w perłach nie będzie doprze przeliczana na ceny na AH nie będziecie widzieć dużej ilości tych itemów... się po prostu nie opłaca.

DrakoOo coś masz słabo z liczeniem bo event jest do 11 stycznia czyli jakby od dziś codziennie odbierał nagrodę to by odebrał peta i jeszcze parę dni by zostało.

A dokładnie to od dziś czyli 26 grudnia do 8 stycznia by miał peta i jeszcze by mu zostały 3 dni nagród.

Skoro o petach mowa to mam pytanie, jak to jest z tymi petami i czy rzeczywiście 4 pety podnoszą tak szybko drop że można zapomnieć o klikaniu i skoncentrować się na biciu mobów. Mam dwa pety z eventów i dalej jak podnosiłem drop tak podnoszę, nie chcę mi się wierzyć że 4 pety cokolwiek by zmieniły. Bije moby na Sausan post raczej solo i casualowo:> jednak widzę że dużo ludzi zostawia drop i leci dalej bić moby, czy te pety z czasem jak poleci ktoś dalej to zostawiony drop podniosą w końcu:? Wiem że to zależy od tireru peta jak szybko podnosi czy są jakieś pety co szybciej podnoszą drop niż inne?

1. Możesz mieć max. 3 pety na raz.
2. Pet T1, czyli ten z eventu, na max. poziomie ma czas podnoszenia 4s. Pet T3 ma 3s, T4 ma 2.5s.

3. Skraca czas na podnoszenie, ale jeżeli szybko przelewasz się przez grupy, czasami trzeba powciskać guzik do podnoszenia dropu.

Możesz mieć 4 pety maksymalnie odpalone. Ja mam 1 orzełek, 2 koty i 1 pingwin z eventu. Pingwina mam na 7lv a pozostałe na 10lv. Wszystko t1 czyli na 10lv zbierają co 4 sekundy. I tutaj pojawia się pewna sytuacja.

Musisz się opowiedzieć po jednej ze stron. Albo zbierasz cały loot czyli zatrzymujesz się żeby powciskać "r" albo olewasz to i lecisz cały czas dalej bić moby a pety niech zbierają co mogą. Jak będziesz oglądał koreańskie gameplaye to zauważysz że większość leci po mobach i rzadko się zatrzymują żeby zbierać bo się to nie opłaca w stosunku do expa za marne 10-20% więcej lootu. To co zbiorą i tak zbiorą pety.

Ja nigdy się nie zatrzymuję i jakoś spokojnie w dropie w tyle nie jestem. I nawet nie zamierzam podbijać na wyższy tier petów bo według mnie to strata kasy. Petów też nie kupowałem za real money bo orła dostałem za najlepszy pre-order ten za 100 euro i miałem w nim perły na 2 koty. Dodatkowo kupiłem set kszaki(ten co ukrywa nick) po headstarcie jak tylko item shop otworzyli i od tamtej pory nic nie kupowałem i jakoś byłem w top 3 rankingu na serwie i biłem wszystkich jak leci swoją Valkirią na pvp przez 2 miechy. Potem zrobiłem przerwę i teraz wróciłem do gry żeby znowu się wykoksać i miażdżyć na pvp.

Muszę wspomnieć że ten set kamuflujący to moja najgłupsza inwestycja w tą grę bo go w ogóle nie używam. Nie potrzebuję go bo i tak gówno z nim na pvp zrobisz. Noobki ciebie nie zauważą ale i tak jakby ciebie zauważyły to by ciebie nie pokonały a ci gracze z którymi masz równe szanse to i tak zobaczą ciebie na radarze i kupa z "niewidzialności".

jest teoria (oczywiscie teoria bo w tej grze wszystko jest "hidden") ze pety biora w pierwszej kolejnosci "najlepszy drop" czyli pierw podniosa np drop z jakas brionia czy scrolla a zostawia tylko z trashem :P

ale nie potwierdzone :)

Pierwszy raz słyszę o tej teorii ale powiem szczerze że coś może w tym być bo czasem pomagam swoim futerkom zbierać loot i powiem że nigdy mi się nie trafiło żeby zebrać black stone, eq czy scrolla a pety mi to ciągle podnoszą.

Witam, kupiłem BDO zaraz po premierze, gra bardzo mi się podobała graficznie ale... niestety mój stary komputer aby to pociągnąć musiał mieć ustawienia najniższe aby wgl jako tako chodziło. Pograłem kilkanaście godzin i odpuściłem. Długo się zastanawiałem nad powrotem ale jakoś nie mogłem się zmusić. Teraz jednak mam nowy sprzęt i myślę o kolejnym podejściu do BDO. Od premiery w między czasie wynikło parę afer odnośnie Pay2Win itp. W każdym razie nie interesuje mnie czy ta gra jest Pay2Win czy nie. Interesuje mnie co należy kupić na początku aby w pełni cieszyć się rozgrywką (nie lubię odczucia podczas grania, że mam gorzej od innych ponieważ ktoś więcej zapłacił) dlatego chciałbym wiedzieć co jest warte kupna (nie tylko nazwa usługi ale i opis co ona daje), jak często należało by dokonywać takich zakupów i ile mniej więcej miesięcznie potrzeba na to pieniędzy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.