Blaszak na styczeń

Ostatnia prosta i święta się kończą. Wraz z 01.01.2018 i powrotem do roboty następnego dnia, postanowiłem zakupić sobie kompa z okazji nowego roku. 4-letni lapek już się wysłużył.

Od miesiąca grzebię po sieci, a konkretnie morelach i składam sobie coś, co musi mi starczyć na co najmniej kolejne 4 lata i postanowiłem złożyć coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/caf72c24/

- Nie trudno zauważyć, że maszyna jest z drużyny czerwonych, jest to głównie spowodowane tym, iż procesor AMD w tej cenie wygląda nieco ciekawiej od odpowiednika intelowskiego, z tego powodu, że jest sporo tańszy a do tego z odblokowanym mnożnikiem.

Kiedyś była pogłoska, że radki lepiej chodzą z AMD i nawet jeżeli teraz rzeczywistość wygląda nieco lepiej, muszę przyznać że benchmarki nadal nie kłamią w tej sprawie.

- Karta gigabyte 580 - cena pamięć i szyna, czego tu więcej chcieć? Jak ma starczyć na więcej lat...

- Seagate Firecuda - wybrałem hybryde bo jestem przyzwyczajony do hybryd w lapkach, które dużo szybciej uruchamiają system - i to nie jest jakiś przesąd, warto podpatrzeć kilka porównań.

- Obudowa be quiet! Pure Base 600 - obudowa to może trochę overkill pod względem ceny, ale od razu mówię że lubię estetyczne rzeczy, a jeżeli idzie to w parze z wytrzymałością, to już mnie kupili.

- karta wifi potrzebna bo kabel sieciowy mi do pokoju nie dociera, a nie chce mi się zmieniać okablowania w całym mieszkaniu

Teraz pytanie do was, macie może jakieś propozycje na zmiany? Coś co by mnie przekonało za inną kartą czy intelowskim procesorem? Miałem nadzieję utrzymać się w granicach 4000zł ale jeżeli cena przekroczy ten próg, nie będę miał nic przeciwko, jeżeli argument będzie przekonywujący

Generalnie zestaw bardzo fajny. Jeżeli będziesz chciał podkręcać tego proca to wziąłbym na twoim miejscu jakieś dodatkowe chłodzenie. Warto również pomyśleć nad wzięciem dysku SSD z HDD zamiast tej hybrydy.

No tak, ale z tym SSD + HDD ile by wyszło, żeby nie kupić jakiegoś szmelcu?

Dysk HDD to ~190 złotych. SSD 120GB ~~250

Tyle że SSD 120 gb to moment zapełniony zostanie przeróżnymi updatami więc to raczej nie wychodzi w grę

Zależy od człowieka. Ja pracuję na dysku SSD 240GB i zazwyczaj mam wolne około 70GB. Takie 120 to na windowsa i zostanie Ci spokojnie 90 na gierki.

Jeżeli na styczeń to ok. Ja bym poczekał aż wejdą MOBO z układem B360 dla procesorów intel i kupil i5 8600(bez K) oczywiście do tego chłodzenie. Nie zrozum mnie źle, Ryzen to ciągle bardzo dobry procek, ale I5 8600 jest lepszy :).

Co do grafiki jak ci przyjdzie instaluj MSI Afterburner i sprawdz czy grafika trzyma taktowania(szczególnie w trybie boost o ile taki posiada) przede wszystkim sprawdz czy jest do pobrania aktualizacja biosu od Gigabyte i aktualizuj. Gigabyte nie po to wydał nowe chłodzenia Auros bo są fajne i więcej kasy za nie. Ten Gigabyte jest dokladnie tym samym co było w RX 480. Wersje RX 580 mają podniesione jeszcze bardziej taktowania co za tym idzie pocą się jeszcze bardziej. I z tego co wiem gdy grafika zaczyna się pocić spadają taktowania rdzenia i to nawet do wartości niższych niż w trybie eco. Osobiście nie widziałem ale miałem RX 580 od MSI w wersji Gaming X i uświadczyłem tego problemu(by było śmieszczniej MSI do tego RX władowało chłodzenie od GTX 1080 :) ). Rozwiązaniem może być podniesienie Power limit na maxa z panelu sterownika Radeona ale wtedy też musisz trochę się pobawić z skalą wentylatorów bo temperatury zaczną rosnąć. Ogólnie dobrze jest wykonać untervolting kart AMD. Szkoda bo o ile uważam że RX 580 ma lepszą przyszłość niż GTX 1060 z względu na większą ilość pamięci i obsługę Vulkana(DX 12 to już raczej jest spalony) o tyle sama archiektura GCN jest już na maxa wyżyłowana...

Ze sprawdzeniem karty tak zrobię, ale na procesor raczej nie będę czekać bo takim myśleniem to chyba można czekać w nieskończoność. W końcu ciągle wychodzi coś nowego :)

Na esc.pl jest gifabyte w wersji auros w podobnej cenie co na morele wersja gaming.

Czym się te dwie wersje różnią?

Chłodzeniem :)

Witam. Spox zestaw do gry w Full HD . Różnica miedzy tymi 2 kartami to nie wiele , tylko zwiększony power limit na RX 580 AORUS w stosunku do RX 580 GAMING oraz model wentylatora o którym pisał FreeQ ( pozdrawiam :) ) . Niestety musisz liczyć się z tym iż katy te mają tendencje do z rzucania zegarów w trybie boost nawet po ustawieniu power limitu na max . Poza tym ustawiając krzywe wentylatorów możesz obie wyciszyć kosztem zwiększenia ich temperatur , co stawia oba model na równi w temacie kultury pracy w obudowach zamkniętych .

Pozdrawiam .

Ostatnia prosta i święta się kończą. Wraz z 01.01.2018 i powrotem do roboty następnego dnia, postanowiłem zakupić sobie kompa z okazji nowego roku. 4-letni lapek już się wysłużył.

Od miesiąca grzebię po sieci, a konkretnie morelach i składam sobie coś, co musi mi starczyć na co najmniej kolejne 4 lata i postanowiłem złożyć coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/caf72c24/

- Nie trudno zauważyć, że maszyna jest z drużyny czerwonych, jest to głównie spowodowane tym, iż procesor AMD w tej cenie wygląda nieco ciekawiej od odpowiednika intelowskiego, z tego powodu, że jest sporo tańszy a do tego z odblokowanym mnożnikiem.

Kiedyś była pogłoska, że radki lepiej chodzą z AMD i nawet jeżeli teraz rzeczywistość wygląda nieco lepiej, muszę przyznać że benchmarki nadal nie kłamią w tej sprawie.

- Karta gigabyte 580 - cena pamięć i szyna, czego tu więcej chcieć? Jak ma starczyć na więcej lat...

- Seagate Firecuda - wybrałem hybryde bo jestem przyzwyczajony do hybryd w lapkach, które dużo szybciej uruchamiają system - i to nie jest jakiś przesąd, warto podpatrzeć kilka porównań.

- Obudowa be quiet! Pure Base 600 - obudowa to może trochę overkill pod względem ceny, ale od razu mówię że lubię estetyczne rzeczy, a jeżeli idzie to w parze z wytrzymałością, to już mnie kupili.

- karta wifi potrzebna bo kabel sieciowy mi do pokoju nie dociera, a nie chce mi się zmieniać okablowania w całym mieszkaniu

Teraz pytanie do was, macie może jakieś propozycje na zmiany? Coś co by mnie przekonało za inną kartą czy intelowskim procesorem? Miałem nadzieję utrzymać się w granicach 4000zł ale jeżeli cena przekroczy ten próg, nie będę miał nic przeciwko, jeżeli argument będzie przekonywujący