Blaumro, bezrefleksyjne rzucanie warnami

Witajcie, zaś, w tymże dziale. Dziś muszę się jednak poskarżyć na Pana blaumro. Chodzi mi dokładnie o ten temat:

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/66738-dobry-program-do-pobierania-muzyki/#entry506203

O co chodzi? Dałem autorowi nazwę strony internetowej, zwanej keepvid. Cała jej kwintesncja polega na pobieraniu filmów z wszelakich portali. Problem tylko, że tej stronie do piracenia bardzo daleko. Czemu? Bo w pobieraniu filmów z chociażby takiego YT de facto nie ma nic złego, bo w takim razie za piratów nazwać można miliony użytkowników przeglądarki Maxthon Cloud... Sam takowej posiadam i jedną z bardziej znaczących funkcji jest właśnie to:

http://i.imgur.com/Qku8FRq.png

Jestem z tego tytułu przestępcą, wrogiem ludzkości? No właśnie, nie, bo cała przeglądarka jest stosunkowo popularna, więc gdyby był cień podejrzeń że przeglądarka może wspierać piractwo, funkcja zostałby zbanowana. Autorowi dałem stronę keepvid, która działa na podobnej zasadzie, ale dużo trzeba się z nią męczyć. Co mnie obchodzi, co z tą stroną zrobi? Ta strona, jak każda inna jest narzędziem. A narzędzi się używa. A pobieranie filmów z YT jest o tyle wygodne, że pozwala zachować jakieś nagrania, które mogą przepaść.

Kolejną sprawą jest traktowanie mnie. W wielu, wielu tematach jasno dawałem do zrozumienia że jestem przeciwnikiem piractwa, wiele poszło z tego tytułu raportów. A jednak zostałem potraktowany po macoszemu, bo przecież, morderatorzy wiedzą lepiej. To nieomylni nadludzie, którzy wolą bez odrobiny namysłu wrzucić punkty ostrzeżeń. Ja zdaję sobie sprawę, że blaumro nie chce mi zrobić na złość, dlatego ja i jemu (bowiem temat piszę z nadzieją wyjaśnienia sprawy, niźli awanturowania się o byle co).

Przestańcie się dopatrywać wszędzie piractwa, w innym wypadku takie strony nie miały by prawa bytu. A jednak są, istnieją. W czym jest problem? Miałem mu prawić kazanie o tym, że piractwo jest złe, dać raporta? I tak by to w jego makówce niczego nie zmieniło. Niech sobie pobiera, kto wie - może miał kupioną tą muzykę, którą chce pobrać, tylko mu płytę zjadł pies? Profilaktyka sprawdza się gdy bierzecie Rutinoscorbin.

http://mp3.teledyski.info/

http://ulub.pl/

http://solskimedia.pl/

ps. tak swoją drogą, to na dłuższą metę nie ma znaczącej różnicy między słuchaniem muzyki na YT a pobranej. Ba, sam słucham kilku kompozytorów, którzy nawet nie wydają swoich płyt, czy czegokolwiek. A ich muzyka jest za darmo udostępniana na licencji CC.

ps2. nie mam zielonego pojęcia co na liście sugerowanych robi Donatan i Cleo. Gardzę tym.

Akurat ściąganie muzyki i filmów nie jest piractwem... Dopiero jej udostępnianie jest. Czytaj, jak nie ściągasz z torrentów, czy innych takich, to zgodnie z prawem i w pełni legalnie. Można nawet muzykę i filmy udostępniać najbliższym. Zgodnie więc z regulaminem forum nie powinno się dostawać ostrzeżeń za strony z muzyką/filmami, tak długo jak nie jest to peer-to-peer.

pobieranie muzyki, filmów i oprogramowania jest też formą piractwa. :)

Oczywiście pliki objęte prawem autorskim. Nie te dostępne za darmo przez Autorów :)

Jeśli byś został zrewidowany, i byłbyś w posiadaniu pirackich plików, byś otrzymał sporą karę :(

Więc nie widzę sensu tego , tematu. Bo warna dostałeś słusznie.

@Prawo autorskie Zezwala jedynie na skopiowanie i użytek własny, TYLKO I WYŁĄCZNIE, TWOJEJ oryginalnej płyty w celu zabezpieczenia na wypadek zniszczenia oryginału. Nie chodzi tu o to, że możesz ściągać z neta :)

Ściąganie muzyki z internetu narusza imteresy majątkowe producentów i twórców i mogą wytoczyć sprawę w sądzie

Poza tym, twoje słowa

" Jeżeli konieczne musisz, chociaż szkoda tak kraść swojemu ulubionemu artyście jego muzykę. "

Idiotyczny Regulamin doprowadza właśnie do takich bzdurnych bezwartościowych tematów .... każdy z was pobrał lub pobiera ;)

Tak więc zamknijcie to zaraz wrócą Trolle i zacznie się prawdziwa dyskusja pseudo legalnych idiotów :) a wy się najlepiej spotkajcie dajcie sobie w ryj albo odpuść ;) i żyj dalej ! to tylko FORUM.

Ściąganie muzyki z internetu narusza imteresy majątkowe producentów i twórców i mogą wytoczyć sprawę w sądziePoza tym, twoje słowa" Jeżeli konieczne musisz, chociaż szkoda tak kraść swojemu ulubionemu artyście jego muzykę. "

Znasz kogoś, kto by znał kogoś, kto nie ma muzyki na telefonie? Wedle twojego toku myślenia, wszystko zmierza ku totalnej inwigilacji. Poza tym, w takim razie nam obu należą się procenty. Ja korzystam z nicku "Gorky", który odnosi się do serii o tym samym tytule, ty z wizerunku Rainbow Dash. Naruszam ich interesy majątkowe, czy to promocja gier? Pobieranie muzyki to absolutna norma a zwalczanie tego to jak zawracanie kijem Wisły. Nie nakłaniam do pobierania, brzydzę się tym - ale nie widzę sensu doprowadzać do takiej skrajności dosyć przyziemnego tematu. Na prawdę, jest to sztuczne.

Jeśli byś został zrewidowany, i byłbyś w posiadaniu pirackich plików, byś otrzymał sporą karę Więc nie widzę sensu tego , tematu. Bo warna dostałeś słusznie.

Cudownie to brzmi, ale nikt sobie gówniarzem d*py nie zawróci. Chyba że sam masz takie wybujałe poczucie własnej wartości.

pobieranie muzyki, filmów i oprogramowania jest też formą piractwa. Oczywiście pliki objęte prawem autorskim. Nie te dostępne za darmo przez Autorów

Nie pomyślałem o tym, stary dzięki! Tyle tylko, że dostałem procenty nie za nakłanianie do pobierania muzyki - a za podarowanie narzędzia, do tego właśnie celu. A może autor chciał ściągnąć Symfonię V Beethovena, a nie Skrillexa? Odgórne traktowanie zawsze spoko.

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.

W myśl tego artykułu możesz korzystać z czegoś, co zostało już wydane, tak długo jak nie czerpiesz z tego żadnych korzyści majątkowych. Zresztą panowie mecenasowie i wielcy obrońcy prawa na pewno wiedzą najlepiej jak sąd potraktuje każdy przypadek. Pogratuluje tylko wybranego kierunku, bo ja nie mam żadnej większej wiedzy w tym kierunku.

Oczywiście Gorky factor ma racje, niestety został uchwalony tu (z 2 miesiące temu) idiotyczny regulamin. Gdzie wspomnienie o piractwie może podpaść pod jakiś punkt. Więc na zdrowy rozsądek zażalenie jest zasadne jednak czy zgodne z nowym, restrykcyjnym regulaminem to już nie wiem.

"Bo jestesmy jednym z najwiekszych forum mmorpg w Polsce wiec nie mozemy rozpowszechniac piractwa"
Woda sodowa uderzyla do glowy nie ktorym i z milej atmosfery zrobilo sie wytykanie komu czego nie wolno :).

1.4. Nie wspieramy piractwa. Kategorycznie zakazane jest umieszczanie linków do stron z nielegalnymi kopiami oprogramowania (chomiki, torrenty itp.). Usuwane będą również tematy związane z problemami z działaniem pirackich wersji gier lub programów, a ich autorzy nagradzani ostrzeżeniami według aktualnej drabinki kar.

Rozumiem oburzenie, jednak regulamin mówi jasno.

Tak swoją drogą na chomiku, czy torrentach nie tylko są pirackie oprogramowania, jeżeli więc ktoś poda adres do takowej strony, ale będzie tak jakiś legalny program, czy coś, to też zostanie nagrodzony? Przecież to jest głupota. A regulamin nie mówi jasno, bo jak wspomniałem - muzyka/filmy i parę innych rzeczy działają w inny sposób i nie jest to piractwo, tao długo jak się nie udostępnia.

To jest dosc głupie bo na tej zasadzie by działało że ktos potrzebuje pieniędzy i ja mu mówie że może sprzedać nerke i daje mu link do strony i zostął bym skazany za handel organami,więc samo udostępnianie stron linków informacji itp.nie powinno byc karane bo to co ktos zrobi z informacjami otrzymanymi od nas zależy tylko do niego.

@Hyberius

To się idź poskarż do trybunału.

Podawanie linków jest rozpowszechnianiem i to jest piractwo. Była też mowa o próbach obchodzenia regulaminu i o tym, jak to się skończy. Możecie podziękować moderacji, bo wychowuje was na ludzi, o czym najwyraźniej zapomnieli wasi rodzice i nie przygotowali was do życia w demokracji. Nic was nie obchodziło i nagle się obudziliście, że nie mieliście na to wpływu. Mieliście, ale nie skorzystaliście. Masa nieczytata i niepisata, to niech teraz płaci.

Ściąganie muzyki z internetu narusza imteresy majątkowe producentów i twórców i mogą wytoczyć sprawę w sądziePoza tym, twoje słowa" Jeżeli konieczne musisz, chociaż szkoda tak kraść swojemu ulubionemu artyście jego muzykę. "

wiec wzucanie muzyki na YT z teledyskami przez tych wlasnie producentow i tworcow narusza ich interes?^^ skoro na yt mozna jej sluchac w kolko za darmo? Klasyczny PARADOX!

1.4. Nie wspieramy piractwa. Kategorycznie zakazane jest umieszczanie linków do stron z nielegalnymi kopiami oprogramowania (chomiki, torrenty itp.). Usuwane będą również tematy związane z problemami z działaniem pirackich wersji gier lub programów, a ich autorzy nagradzani ostrzeżeniami według aktualnej drabinki kar.Rozumiem oburzenie, jednak regulamin mówi jasno.

Bardzo ładne tapety, sam używam. Jakość wypas. Co tam że torrent, ale to tapety. Należą mi się procenty? Idąc tym tokiem myślenia forum jest skazane na następne konflikty. Torrenty to wspaniałe narzędzie. Nie dość, że pobiera się szybko - bo pomija wpływ hostingów, które często narzucają limity pobierania, to jeszcze nie muszę tapet szukać.

Nie jest ważne czy legalny czy nie ale regulamin forum MMORPG to regulamin forum MMORPG i tyle.

Regulamin mówi o tym,że jest to nielegalne(nawet jeśli by było jak np. torrenty do gier f2p supportowane przez developerów/twórców).

Jesteś za i zostajesz albo przeciw i otrzymujesz "wilczy bilet"(stara zasada PRL jak ktoś kojarzy).

Edit:I tak musiało kiedyś dojść do upadku,który doprowadzi do powstania "Ligii Cienii" (opinia własna).

55356485.jpg

Hmm wampir moze ja przyglupi jestem ale nie dokonca wiem co ty chciales mi powiedziec.

Wasz regulamin - "1.4. Nie wspieramy piractwa. Kategorycznie zakazane jest umieszczanie linków do stron z nielegalnymi kopiami oprogramowania (chomiki, torrenty itp.). Usuwane będą również tematy związane z problemami z działaniem pirackich wersji gier lub programów, a ich autorzy nagradzani ostrzeżeniami według aktualnej drabinki kar."

Kodeks prawny RP - Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego ..

Skoro mozna korzystac LEGALNIE z czegos co juz jest rozpowszechnione to nie jest to nielegalne mp3 (a przynajmniej nie jest dopoki nie zarabiasz na tym, nie przerabiasz itd). A po za tym - jak nie ma ostrzezenia ze jest nielegalne to do konca nie wiesz czy to jest legalne czy nie (rownie dobrze ktos mogl zaplacic za udostepnianie danego utworu czy czegos), wiec logicznie jest przyjac ze to legalne. A po trzecie - masz prawo nawet do sciagniecia gry LEGALNIE na 24h jesli nie ma wersji demo by przetestowac dany produkt.

A skoro to nie jest nielegalne oprogramowanie to za co te pkt polecialy? Toż to nie przestrzeganie wlasnego regulaminu ktory sie stworzylo, no chyba ze moderatorzy sa ponad wszystkimi :)

Wasz regulamin - "1.4. Nie wspieramy piractwa. Kategorycznie zakazane jest umieszczanie linków do stron z nielegalnymi kopiami oprogramowania (chomiki, torrenty itp.). Usuwane będą również tematy związane z problemami z działaniem pirackich wersji gier lub programów, a ich autorzy nagradzani ostrzeżeniami według aktualnej drabinki kar."Kodeks prawny RP - Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego ..

TO.

Bo w zasadzie, kodeks karny też się wyklucza i nie bierze pod uwagę cudownego czynnika zwanego: "Czas", a dalej internetu. Muzyka jest rozpowszechniona na YT, słuchamy za darmo. Twórcy mogą zarobić na reklamach, ale mam AdBlocka i mogą mi naskoczyć. Więc skoro jedno i drugie jest legalne, mogę pobrać muzykę i wrzucić do radia w GTA SA.

@HyberiusTo się idź poskarż do trybunału. Podawanie linków jest rozpowszechnianiem i to jest piractwo. Była też mowa o próbach obchodzenia regulaminu i o tym, jak to się skończy. Możecie podziękować moderacji, bo wychowuje was na ludzi, o czym najwyraźniej zapomnieli wasi rodzice i nie przygotowali was do życia w demokracji. Nic was nie obchodziło i nagle się obudziliście, że nie mieliście na to wpływu. Mieliście, ale nie skorzystaliście. Masa nieczytata i niepisata, to niech teraz płaci.

geniuszu prosto z nieba sluchajac muzyki na yt i sciaganie z niej to piractwo?

jak artysci sami wsadzaja tam muzyke...?

normalni ludzie nie wchodza na forum 24/7 i nie sprawdzaja kazdego tematu, natomiast dzieci ktorym sie nudzilo i mialy duzo wolnego pisaly w tym temacie 100% na tak..