Blue Screen - coraz czesciej

Witam, mam problem i to powazny bo BS nie daje mi zyc. Problem sie namagla bo bs-a mam pare razy dziennie. Glownie jak gram w Diablo III czy inne produkcje w 3D.

Niestety gdy pojawia sie BS w miejscu gdzie powinna byc przyczyna mam tylko opis ze nastapil crash systemu i ze musze zrestartowac kompa i skontaktowac sie z administracja itd.

Ogladalem wiele filmikow na YT i ludzie mieli roznorodne problemy lexcz byly opisane wlasnie w BS w komunikacie. ja nic takiego nie mam. Po wlaczeniu kompa wyskakuje komunikat o blue screenie i takie cos :

Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: a0000001
BCP1: 0000000000000005
BCP2: 0000000000000000
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
Cos to mi daje? Nie chce robic formata ani dawac kompa na gwarancje na razie. Szukam innych alternatywnych sposobow.

Masz karte ATI?

tak, hd asus radeon 7850 2gb.

Ten kod jest bardzo obszernym kodem błędowym, więc zacznij od reinstalowania sterowników, może też być problem z zasilaczem, większy pobór energii = bluescreen.

Hmm zasilacz mam dobry, oryginalny 650W. Moze najpierw uruchomie tryb ekonomiczny bo mam na turbo ustawione.

Licze ze to sterowniki bo przez pare miesiecy komputer chodzil jak perelka.

http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows%207%20-%2064#amd-catalyst-packages - zainstalowalem najnowsze sterowniki i z tego co zauwazylem pogorszylo sie.

1.Przeczyść komputer z kurzu etc.

2.Przeczyść komputer antywirusem.

3.Defragmentacja, czyszczenie rejestru, pustych folderów itd za pomocą Glary Utilities

4.Pousuwaj nie potrzebne/ nie używane programy.

5.Sprawdź czy przypadkiem ci się nie przegrzewa jeśli tak dokup chłodzenie aktywne bądź pasywne.

6.Może za pomocą płytki od systemu ustaw sobie naprawianie systemu, może jakiś plik wywaliło czy coś.

Niedawno też tutaj latałem jak kot z pęcherzem z powodu tego problemu, monit bodajże wyskakiwał taki sam z różnicą pewnie tutaj paru cyferek. Próbowałem reinstala sterów z efektem podobnym do twojego, co mi nic niestety nie dało. W końcu oddałem komputer fachowcowi, który zrobił mi format, co pomogło, a w mojej duszy zapanował spokój. Szkoda, że nie dowiedziałem się, o co dokładnie tutaj chodziło. Mimo wszystko uważam, że mogło chodzić o coś nieco głębiej. Po tym reinstalu pojawiał mi się dymek o crashu dokładnie takiego samego sterownika, jak przed nim.

Streszczając się nie chciałbym cię martwić, ale format może okazać się koniecznością, a sam problemu możesz nie dać rady wyeliminować.

EDIT: jeśli chcesz w moim statusie (czy jak tam to nazwać, znajdziesz jak wejdziesz w profil) masz linka jeszcze do mojego tematu, jeśli czujesz, że może ci to pomóc zajrzyj.

Jeśli nie chcesz tracić wszystkich plików, spróbuj najpierw od przywracania systemu. Dobre rozwiązanie jest użytkowanie komputera w taki sposób:

Windows > gry

Linux > cała reszta

I wszystko działa cacy :)

Maciek1998 a od kiedy ci sie to zaczelo pojawiac czy zrobiles cos ze naprzyklad moglo to spowodwac...jak instalacja nowych sterownikow bo jesli napisales teraz ze po zaaktualizowaniu na nowsze problem sie nasil moga to byc sterowniki wiec dobrze byloby sprawdzic czy jak zainstalujesz staresze niz teraz najnowasza wersja oraz ta wersje co miales przed aktualizacja moze pomoc

Druga sprawa moze to byc tak jak ci tutaj ludzie sugeruja zasilacz..

Czy masz mozliwosc podlaczenia do komputera innej karty graficznej by sprawdzic czy sama karta nie jest przyczyna tego

W ostatecznosci za nim oddasz komputer do serwisu dobrze jest zrobic format moze byc ze masz jakiegos virusa, ktorego nie wylapuje twoj anty itp

@jafademunas Czy ja wiem ja tam na windowsie caly czas siedzie aktualnie na 8.1 i jestem zadowolony i nie potrzebuje linuxa w szczegolnosci jesli ktos nie mial z nim stycznosc to nie jest prosta sprawa takiego zainstalowac by naprawde byl dobrze skonfigurowany. Druga sprawa po co ma sie on bawic 2 systemamy jesli na przyklad uszkodzenie okarze sie mechaniczne a nie systemowe.

@Crimsontear Instalacja przebiega intuicyjnie, jeśli chcesz zainstalować dla zwykłego użytkownika :). Na Wiosnę wychodzi Windows 9.0, więc trzeba będzie znowu wybulić pieniążki hihihi.

Wracając do tematu, jeśli miałbyś możliwość podłączenia karty, to może i miałbyś możliwość podłączenia zasilacza. Najpierw proponuje podłączenie zasilacza i sprawdzenie, potem karty ze swoim zasilaczem, a na końcu zasilacz i kartę z innego komputera.

Moze poprostu komputer sie przegrzewa? Skoro zdarza sie to coraz czesciej to mialo by to nawet sens.

A może niech poda nazwe zasilacza (firme itd itp) bo może zasilacz ma te 600W, ale jest robiony u pana Janusza w piwnicy :/

Nie wiem czemu wszyscy upierają się przy zasilaczu. Tak na prawdę przyczyną BS może być każdy element komputera ( zasilacz, płyta główna, BIOS, RAM, cpu, grafika, karta sieciowa, dysk twardy, kondensatory nawet nie dociśnięte kable ) jak i oprogramowania ( sterowniki, nowe programy, jakiś felerny patch, itp.)

Dlatego odsyłam cię do lektury z której korzystałem przy takich problemach

http://forum.purepc.pl/topic/315051-bluescreeny-zwisy-resety-itp-rozwiazania/

A jeżeli jesteś typem lenia, albo jeżeli nie rozwiążesz tego problemu sam. To zostaje ci oddanie kompa na jakiś serwis

Windows 7 servis pack 2 + netframeworka aktualizuj non stop , jak nie pomoze pewnie karta padnieta

Kiedy kupiłem nowego kompa to również borykałem się z BS, nie mniej jednak nie pamiętam czy błąd był ten sam. Mi pomogło zwiększenie napięcia ram z 1.50 v na 1.65 v. Możesz to zrobić w biosie. Mi pomogło :)

dziekuje wszytskim za wypowiedzi.

okazalo sie ze sa to sterowniki od karty graficznej.

2 ostatnie wersje sterwonikow powodowaly problem.

sterowniki z lutego pomogly.

ps. oczywiscie plusy za pomoc.

pozdrawiam i do zamkniecia.

Witam, mam problem i to powazny bo BS nie daje mi zyc. Problem sie namagla bo bs-a mam pare razy dziennie. Glownie jak gram w Diablo III czy inne produkcje w 3D.

Niestety gdy pojawia sie BS w miejscu gdzie powinna byc przyczyna mam tylko opis ze nastapil crash systemu i ze musze zrestartowac kompa i skontaktowac sie z administracja itd.

Ogladalem wiele filmikow na YT i ludzie mieli roznorodne problemy lexcz byly opisane wlasnie w BS w komunikacie. ja nic takiego nie mam. Po wlaczeniu kompa wyskakuje komunikat o blue screenie i takie cos :

Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: a0000001
BCP1: 0000000000000005
BCP2: 0000000000000000
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
Cos to mi daje? Nie chce robic formata ani dawac kompa na gwarancje na razie. Szukam innych alternatywnych sposobow.