Bluescreen a ułożenie kostek

Mam 4 sloty RAM,2 żółte i 2 czerwone.Niestety mój poprzedni zasilacz zanim się spalił zabrał do grobu po jednym slocie z każdego koloru,nękają mnie teraz blue screeny z tego powodu.Czy da się jakoś ułożyć kości RAM (wszystkie które posiadam są dual channel) by to naprawić?Błędu raczej nie powoduję software bo robiłem ostatnio format, a błąd nadal pozostał.

Mała specyfikacja:

-Windows 7 64bit

-4GB RAM aktualnie

-Płyta główna: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-p35-s3l_10.html

Ile masz kości ram? Czy jesteś pewien że padnięte są sloty a nie kości ram? Jeśli to sloty to pozostaje wymiana płyty. Tak to jest jak się bierze byle tańszy(nie zawsze) zasilacz.

Sprawdzę to,mam 3 różne pary każda po 2GB w 1 kości,różne prędkości.A zasilacz działał 2 lata i to nie był jakiś tani shit.

Mam identyczną płytę główną.

W trybie Dual Channel jeśli pamięci pracują w nim dajesz obie do czerwonego lub żółtego.

Z C Z C lub Z C Z C (poprawne ustawienie Dual Channel, inaczej nie będą działać)

Inaczej jeśli pamięć nie pracuje w DC to to nie ma znaczenia.

Weź pod uwagę że to nie tylko mogły pójść właśnie te sloty pamięci.

Czeka Cię wymiana płyty głównej lub czegoś innego.

Musiałbyś na innym komputerze przetestować każdą z części osobno zaczynając od pamięci czy są sprawne.

Sprawdzałem różne ustawienia,poza nie włączającym się PC dostałem 1 ciekawy:

6GB RAM (przy 4 kostkach co powinno dać 8) (3,5GB in usage)

Zjadło resztę RAM że tylko 3,5 do użycia?

To że 3.5gb to pewnie windows 32 bitowy. W biosie poszukaj coś w stylu ram/memory compatibility/tolerant na enabled albo auto. To zależy od biosu. Najlepiej wygooglować jak to wygląda przy twojej wersji bios.

Przecie pisał,że system 64 bitowy.

Mam 4 sloty RAM,2 żółte i 2 czerwone.Niestety mój poprzedni zasilacz zanim się spalił zabrał do grobu po jednym slocie z każdego koloru,nękają mnie teraz blue screeny z tego powodu.Czy da się jakoś ułożyć kości RAM (wszystkie które posiadam są dual channel) by to naprawić?Błędu raczej nie powoduję software bo robiłem ostatnio format, a błąd nadal pozostał.

Mała specyfikacja:

-Windows 7 64bit

-4GB RAM aktualnie

-Płyta główna: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-p35-s3l_10.html