Zanim zdecyduje się na zakup nowej grafy chce wam przekazać parę informacji co mi się dzieje, co wykonywałem, co testowałem, chce być 100%, że jak nową grafe wsadzę na pokład zaraz nie będę miał tych samych problemów.
Sprzęt:
Windows 7 x64 Ultimate SP1
CPU - Phenom II x4 965 BE
GPU - Radek HD 4870 1Gb
RAM - 8GB
Główna - Gigabyte 870A-U-D3
HDD - Leciwy Samsung.
Błędy:
BSOD - w czasie gry, po pierwszym BSOD i resecie kompa pojawiają się wielokrotne błędy o tej samej treści. Błędowi towarzyszy reset grafy - wyłącza się i po chwili włącza, do tego błędy wyświetlania, paski, coś ala artefakty itp itd już na poziomie BIOSU nawet po resecie.
Treść BSOD to:
atikmpag.sys kod 0x116
korzystając z blue screen viewera mamy pliki zaznaczone na czerwono - czyli te które brały czynny udział w BSOD:
==================================================
Filename : atikmpag.sys
Address In Stack : atikmpag.sys+6f5c
From Address : fffff880`04009000
To Address : fffff880`04053000
Size : 0x0004a000
Time Stamp : 0x4c75c178
Time String : 2010-08-26 03:20:56
Product Name :
File Description :
File Version :
Company :
Full Path :
Filename : dxgkrnl.sys
Address In Stack : dxgkrnl.sys+5d000
From Address : fffff880`04610000
To Address : fffff880`04704000
Size : 0x000f4000
Time Stamp : 0x4ce799fa
Time String : 2010-11-20 11:50:50
Product Name :
File Description :
File Version :
Company :
Full Path :
Filename : dxgmms1.sys
Address In Stack : dxgmms1.sys+ff07
From Address : fffff880`04704000
To Address : fffff880`0474a000
Size : 0x00046000
Time Stamp : 0x4ce799c1
Time String : 2010-11-20 11:49:53
Product Name :
File Description :
File Version :
Company :
Full Path :
Wykonane testy:
Test Ramu - OK
Test HDD - OK
Test CPU - OK
Benchmark grafy - darmowy więc na gównianych ustawieniach - OK
Testy Temperatur wszystkich podzespołów - OK
Używanie starszych sterów - nie pomogło
Format i świeża instalka windy - nie pomogło.
Opis o co kaman, co robiłem co się dzieje:
Pojawiał się BSOD z atikmpag.sys, błędy wyświetlania nazwałem artefaktami, bo tak wyglądają w grze, natomiast błędy te też pojawiają się w czasie uruchomienia PC już na poziomie BIOSU, kropeczki kreski, białe pasy. Często by komp powrócił do normalnego stanu uruchamia się ~1h z 10 BSODSami związanymi z atikmpag.sys.
Poczytałem dogłębniej na forach. Wróciłem do bardzo starych sterowników obecnie to 10.9 Catalysty. Zrezygnowałem z opcji overclockingu na tych sterownikach i używam Riva Tunera do zarządzania szybkością obrotową wiatraka chłodzącego grafę - bez programu prędkość wynosi tylko 20% i nie daje rady chłodzić. Na razie brak jakiegokolwiek BSOD.
Po ostatnich BSOD i nie udanej reanimacji - ponad 1h prób ponownego uruchomienia kompa normalnie - >> kiedy błędy wyświetlania pojawiają się już na poziomie Biosu to nawet tryb awaryjny nie pomaga. Wyciągnąłem grafę i włożyłem GF 7600 - różnica straszna, przepaść technologiczna . Po zamianie grafy komp odpalił się bez najmniejszych problemów, w czasie testowania - co było dość ciężkie - nie miałem żadnego BSODsa ale miałem 2 zawiechy kompa - CRTL+ALT+DELETE nie działały, musiałem ręcznie resetować kompa - zawiechy w czasie gry - karta grzała się strasznie, więc pomyślałem, że to przez "przegrzanie się karty" pojawiały się te zawiechy - jedna zwiecha była w czasie gry - FIFA13, odpalonej na MAXA - zwiecha -> czarny ekran słychać muzyczkę wszystko brak reakcji z kompem - reset, zmiana ustawień na very very low, odpalenie gry bezproblemowe rozegranie meczu - ~10min grania temperatura grafy 95 stopni.
Zrobiłem się już przez to cholernie przewrażliwiony i po prostu zaczynam wątpić w uszkodzenie grafy - hd 4870 - wyszukując kolejnych problemy z innymi podzespołami. Testowałem RAM, Testowałem Procka, Testowałęm HDD i nic nie wykazało jakichkolwiek błędów, grafa - hd 4870 - też przechodziła benchmark, wyskakiwanie BSODsów jest randomowe, nie wiem czy pojawi się zaraz po odpaleniu gry po 1h po 5h czy w cale danego dnia. Jednak jak już się raz pojawi w 90% wypadków, zanim uruchomi się komp normalnie to wyskakuje nawet i 10x z rzędu ten bsod. Formatowałęm C, zmieniałem stery - tak starych nie wrzucałem jeszcze testuję obecnie te 10.9 - i zawsze prędzej czy później pojawił się bsod. Jak na trybie awaryjnym uruchamiałem go i miałem błędy wyświetlani to po odinstalowaniu sterów wiedziałem, że spokojnie odpalę kompa.
Do tego po zainstalowaniu tych 10.9 i włączeniu overclocka - który ustawia zegary w zależności od używania grafy - to po 10s już miałem BSOD. Reinstal seterów brak używania overclocka ze sterowników ati i komp się na razie uruchamia i funkcjonuje bez BSOD. Jest to co prawdy kilka godzin ~7 i często po akacjach z BSODsami i reinstalacji sterów etc miałem spokój na 1-2 dni normalnego użytkowania.
Błędy BSOD były częstsze im mocniejsze ustawienia grafy i tak:
Mając GW2 opalonego na maxa- jak zwykle - to BSOD był częsty bardzo częsty, po zmianie ustawień na Auto Detect - trochę słabsze - gra chodziła dłużej i rzadko kiedy pojawił mi się BSOD, zazwyczaj po bardzo bardzo długim działaniu.
W World of Tanks kiedy ustawiam grafę na maxa ze wszystkimi wodotryskami to nie rozegram nawet jednego meczu a często już BSOD pojawiał się na ekranie garażu.
Więcej gier nie testowałęm.. FIFA13 chodzi na maxa - ale to mało grafę obciąża.. nawet się nie poci, Vindictus też się nie stara spocić mi grafy.
Wczoraj po 2h zabawy z różnymi rzeczami mam stery Catalysty 10.9, bez opcji Overclocka, do zarządzania prędkością wiatraków używam Riva Tunera i wczoraj 2h gry bez problemów, zobaczymy dziś i jutro.
Dodaje zdjęcia dla wizualnego efektu..
Wygląd BSODsa:
reset kompa i tak to idzie:
Jedyna pozytywna zmiana to była wymiana grafy, ale jednak dwie sytuacja mają taki wpływ, że swojej decyzji nie jestem pewny.
Nie chcę wtopić w zakup grafy kasy - której nie przewiduje w tym roku na takie wydatki - by okazało się potem, że problem pozostanie i na nowej grafie będzie to samo, oczywiście mam 7 dni by oddać sprzęt.. ale czy ktokolwiek przyjmie mi używaną grafę :]
Teraz pytanie do WAS.. co o tym sądzicie... ja odrzuciłem takie problemy jak HDD, RAM czy CPU. Pozostała mi jeszcze pł.główna czy przypadkiem nie szwankuje, ale po zmianie grafy nic się takiego nie działo, prócz dwóch zwiechów kompa.. ale przypisałem to przegrzaniu karty i zwieszeniu się na próbie wyświetlenia tego czego nie dała rady, nie pojawił się żaden BSOD kiedy testowałem grafę GF 7600. Dwa zwiechy - po około 30 min grania w Vindictusa - bez BSOD - i po próbie odpalenia meczu FIFA13 ustawionej na MAXA, gdy po wejściu już na mecz czarny ekran mi się pojawił i zwiecha - CRTL+ALT+DELETE nie pomagały w żadnym wypadku musiałem resetować kompa - też bez BSOD a po resecie nic się nie działo.