Siemka. Chcialbym sobie zrobic bootowalny pendrive z Windowsem. I gdy juz go bede mial, to ten Windows tam bedzie na stale czy bede mogl go wyrzucic z tego pendrive? Bo nie wiem czy oplaca mi sie robic ten bootowalny pendrive. Z gory dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.
Bootowalny pendrive - pytanie
Wystarczy zrobic format pendrive
Jak masz obraz z windowsem to najlatwiej boot pena zrobic programem ktory zwie sie Rufus zajmuje z mega. Dodajesz tam obraz i juz samo reszte walnie a pozniej jak juz bedziesz chcial usunac win z pendriva wystarczy go podpiac i walnac format.
Ogolnie to chcialem zrobic programem Microsoft Windows 7 USB/DVD download tool. To bedzie lepsze czy Rufus?
Ja polecam UltraISO do tego celu. Łatwo znaleść loradnik, a sama czynność nie jest skomplikowana.
Narzędzie Microsoftu jest słabe i każdy inny program wykona tą czynność szyciej.
@DOWN UltraISO również zajmuje mało miejsca oraz istnieje jego wersja portable. A sam program może służyć również do nagrywania płyt, tworzenia obrazów płyt, a również do wirtualnych napędów więc jest to program wielo funkcyjny przy czym jego waga jest mała, a również sam program jest przejrzysty i prosty w użyciu.
Tego programu ktory podales nie znam wiec ciezko mi sie wypowiedziec. Jesli chodzi o rufusa to powiem Ci ze program jest maly, po polsku, nie instaluje sie go i banalny w obsludze. Odpaasz program klikasz dodaj obraz iso i start potem tyllko czekasz
Okey. To chyba skorzystam z Rufusa. Dzieki za odpowiedzi.
Również możesz ISO wypakowac na pendrive'a 7-7ipem (któreo na 50% masz na kompie).
Jeśli masz windows 7/8 na innym komputerze, opalasz cmd jako administrator :
diskpart
list disk
select disk 1
clean
create partition primary
active
format fs=fat32 Quick
assign
exit
Albo użyć programu wintoflash i postępować zgodnie, co jest napisane z nakładką graficzną programu.
Tak możesz potem po instalacji usnąć, sformatować ponownie pendrive.
No więc tak ja swojego pendrvie`a, zbotowałęm przez wiersz poleceń, bez żadnych programów, zajęło mi to ok. 10 minut, a jeśli chodzi o to czy po wrzuceniu windowsa na takiego pendrive`a, będziesz miał możliwość go usunąć, to odpowiem Ci w ten sposób, zbotowany pendrive, działa tak samo jak nie zbotowany, możesz go podłączyć do radia w aucie, i puszczać z niego muzykę, czy też używać go do pracy, szkoły, czy też do przechowywania ważnaych dla ciebie plików.
Siemka. Chcialbym sobie zrobic bootowalny pendrive z Windowsem. I gdy juz go bede mial, to ten Windows tam bedzie na stale czy bede mogl go wyrzucic z tego pendrive? Bo nie wiem czy oplaca mi sie robic ten bootowalny pendrive. Z gory dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.