Boty, gold sellerzy itd - co można w tych sprawach zrobić?

Cóż, akurat z tym banowaniem za AH, bym polemizował, Valve banuje za używanie AutoHotkey ponieważ robiono skrypty pod CS:GO, więc Valve wyszło temu na przeciw i sypie bany za odpalonego AH, dostałem tak bana w PoE gdzie twórcy przymykają oko na to.

No cóż...
To na pewno będzie problem z którym jakoś trzeba sobie poradzić, na tyle ile można.
Jeśli w grze jest stosunkowo prosty system grindu lub farma questów (a tak jest właściwie w każdym MMO) to rzeczywiście boty mają raj w takim środowisku :)
U mnie będzie wszystko pokręcone, mobów trzeba będzie szukać i nie zawsze będą tam gdzie kiedyś je spotkaliśmy, Bossy same będą polowały na graczy, questy będą się generowały losowo, nawet fabuła będzie indywidualnie tworzona losowo dla każdego gracza, może nie będzie tak epicka jak w innych grach, może nie będzie ratowania świata, no ale coś za coś :)
Będą specjalne questy które będą czasochłonne, będą trudne do wykonywania automatycznie i będą mało dawały kasy i itemów ale dużo reputacji potrzebnej do rozwijania postaci według swojego pomysłu - I dopiero wtedy będzie można zarabiać naprawdę dużą kasę i zdobywać wartościowe itemy, więc to też może utrudnić życie botom :) Inna sprawa że przez to casuale już w moją grę nie zagrają, a to oni rządzą światem :)

No i... jak komuś w mojej grze będą boty przeszkadzały i jak będzie miał reputację wyjętego spod prawa, to może boty zabijać, open PvP i full loot zapraszają :)

@Khazadhe ale firma nie moze skanowac Twojego komputera w poszukiwaniu AutoHotkeya. Wiec bany, które wlepia są czysto teoretyczne < na podstawie ich analiz, które mogą być mylne> i jesli bys sprzeczal się z nimi podając sensowne argumenty to musza Cie odbanowac. Dodatkowo jeśli są już tak dokładni to powinni banować również za macro na myszkach i klawiaturach bo działa to bardzo podobnie jak AH.

Ostatnio dyskutowałem z kumplem i rozmowa skręciła w kierunku tematu botów, cheaterów, gold zbieraczy itd...
To mi przypomniało, że nigdy właściwie tym się nie interesowałem, a może to okazać się dla mnie ważne. W związku z tym że sam tworzę grę RPG, na razie singlową, ale moim dalszym celem jest dodanie trybu MULTI, to zacząłem się zastanawiać jakie mogą być sposoby na ograniczenie liczby botów i innych takich. jestem Realistą i wiem że całkowicie nie da się tego wyplenić, ale może chociaż utrudnić im życie. Ale z drugiej strony... pomysłowość i zaparcie jakie mają ludzie którzy robią takie rzeczy nie zna granic i prawdopodobnie to walka z wiatrakami.

Jednak, Jeśli macie jakieś przemyślenia na ten temat, pomysły, sugestie lub cokolwiek ciekawego do napisania w tym temacie, zapraszam.