Cześć, nie wiem czy to odpowiednia kategoria aby porozmawiać o botach ale chciałbym poruszyć ten temat w odniesieniu do mmorpg.
Niedawno zacząłem grać w Diablo 2 Resurrected i na początku było bardzo fajnie - gdy jakiś rzadki item mi wypadł to cieszyłem się, pędziłem na traderie lub d2jsp (strona gdzie można sprzedawać itemy za “forum gold” - fg) i sprzedawałem najszybciej jak mogłem aby ubrać swoją postać. Z dnia na dzień miałem coraz lepsze eq, większy level i mogłem iść na trudniejsze strefy. Przeglądałem też forum aby zobaczyć co jest teraz w cenie, gdzie warto farmić aby zarobić jak najwięcej i jak najszybciej ubrać swoją postać. Nie jestem doświadczonym graczem w diablo 2 ale szansa na wypadnięcie high runki to jest promil szans. Niektórzy grają kilka lat i nie widzieli sławnego BER’a. Wchodząc na d2jsp zobaczyłem, że ludzie sprzedają je na sztuki. Czy zdobył je uczciwie? Skoro tak to gratulacje ale wydaje mi się, że szansa jest mała. Zacząłem o tym czytać i okazało się, że blizzard to w sumie nawet nie za bardzo walczy z botami. Tutaj pojawia się pytanie - dlaczego? Czy im się to nie opłaca? Sprawia to za dużo pracy? Przecież to niszczy ich grę, handel i radość ze zdobywania rzadkich przediotów.
Wiem, że nie każdy rozumie tę radość, czytałem sporo komentarzy, że diablo 2 ktoś przeszedł i nie zamierza więcej do niej wracać. Dla mnie jako starszego gracza - farma i ta radość ze zdobycia rzadkiego przedmiotu i możliwość handlu lub wykorzystania tego - to jest właśnie kwintesencja gier mmorpg.
Nie będę poruszał tematu czy d2jsp to dobry pomysł czy zły. Są plusy i minusy. Tak samo jak “dom aukcyjny” w diablo 3. Jednak dla mnie brak handlu w diablo 3 i to co nas czeka w diablo 4 to najgorsza część jaką ostatnio widzę w mmorpg - untrable itemy, przypisane do postaci. Co z tego, że mamy bis’owy (best in slot) item jak jest nie dla naszej postaci i nie możemy go wykorzystać bo nie można go nawet przerzucić na tą postać przez skrzynkę lub w inny sposób?
Druga grą, w którą gram od dłuższego czasu jest Lost Ark Online (tak możecie hejtować) i tam są te same problemy. Na magu wypadnie mi fajna rzecz na barda - nie mogę jej przerzucić. Muszę ją sprzedać innemu graczu i następnie kupić. Boty zalewają całą grę - producenci chwalą się tysięcznymi logowaniami dziennie gdzie pewnie z połowa tego to boty. Ekonomia gry jest zniszczona i odbiera to chęć do dalszego starania się o lepsze eq, itemy, level.
Wiem, że też gardzicie botami dlatego nie będę pytał co o nich sądzicie ale czy też mieliście kiedyś tak jak ja? Tak, że świadomość botów w danej grze odebrała Wam chęć do dalszego grania.
Chętnie też dowiem się co sądzicie o ograniczonym handlu w diablo 3 lub diablo 4 i serwisach aukcyjnych jak d2jsp.
Zapraszam do dyskusji