Witam.
Czy może podać mi ktoś dobry build dla Shaco na linie nie do dżunglowania. Najbardziej chodzi mi o składanie itemków,masteries i w jakiej kolejności brać czary. Szukałem na różnych stronach ale najczęściej to do dżunglowania dają.
Witam.
Czy może podać mi ktoś dobry build dla Shaco na linie nie do dżunglowania. Najbardziej chodzi mi o składanie itemków,masteries i w jakiej kolejności brać czary. Szukałem na różnych stronach ale najczęściej to do dżunglowania dają.
Od siebie jedynie mogę dać ci linka prv ze stroną z buildami
Ale jak masz dobry ze stronki nie do dżunglowania to chętnie bym zerknął
Jeżeli nikt w twoim teamie nie jungluje warto wziąć na początku golema dla siebie wystarczy ustawić 5 "Jack in the box" przy golemie i w razie czego ignite. Na lanie jeżeli idizemy pod AD, maksujemy sztylet na maksa, dosyć dobry dmg. Jeżeli idziemy pod AP to Boxy - potrafią zaskoczyć. Obowiązkowo Deceive, przed 6 poziomem - dobry do ucieczki - dobicia etc.
Build nie istnieje, ponieważ masz przeciwko sobie dwa cięższe postacie np. Garen/ Jarvan - to starasz się przeżyć i farmić a nie zabijać, więc np. Latarnia. Jeżeli masz przeciwko sobie squishy to jak najszybciej atak - dobry jest Yomuu. Najlepsze buty to buty z enhanced movement - 5, dlaczego? Otóż z tymi butami jesteśmy jednym z lepszych backdoorer'ów w grze. Polega to na pushowaniu danej ścieżki, gdy widzimy, że przeciwnik zawiązuje walkę na danym terenie. Gdy przyjdzie odpushować dany lane. Chowamy się by znów do niego wrócić i "skubać" dalej lane wroga.
Na tank teamy obowiązkowo MADRED! Na squishy INFINITi! Nigdy, przenigdy nie budujemy atak speed. Twoim celem są carry. Masteris Full AD i kilka pkt w defense. Runy:
Czerwone - armor pen
Żółte - Armor
Niebieskie - Magic REs
Quint - Armor pen
Dlaczego niebieskie i żółte na armor i magic res? Skoro chcesz iśc na lane, a to jego najtrudniejsza faza - przyda Ci się survi. Nie będę oszukiwał, ale shaco na lane jest poniżej średniej - potrafi być nieuchwytny, ale początek ma dosyć słaby.
Przedmioty buduj wg schematy kontry. Kto zaczyna być wyżarty (sfeedowany) tego kontruj. Warto kupić coś także od Lifesteala (Bloodthirster). JEżeli nas sharashują, idziemy zabić pare mobów i wracamy do teamfightu lub by dobić. Co ważne! - w teamfight - zawsze czekamy aż drużyna przeciwna wypruje się z CC, trwa to zwykle kilka pierwszych sekund, ale to ważne, by nie dostać np. stuna i nie zostać zabitym. Przykład Ashe bez stuna - jest dla Ciebie free killem. Na stunie mogłaby Cię zabić. Ult to system ucieczki i dodatkowy dmg. Jeżeli od kogoś uciekasz nie panikuj Deceive tylko przez ściany. Używaj go mądrze i w ostateczności. Jeżeli przeciwnik Cię goni czesto decivuj się w stronę z której uciekałeś, to często gubi pościg, gdyż przeciwnik będize myślał, że biegniesz w stronę swojej bazy.
Summoners spells: w dzisiejszych czasach ciężko grać dobrze bez Flash'a - najelpszy summoner spell i mimo Decieve - polecam Ci go. Jeżeli chodzi o drugi spell to tylko i wyłącznie ignite lub exhaust. Ja osobiścię wole ignite, ale exhaust jest też spoko!
Mam nadzieję, że trochę pomogłem w razie czego pytaj.
@Avitus
Wysłałem ci na prv stronke
Witam.