C vs C++

Witam, chcialbym zaczac uczyc sie jednego z tych jezykow, ktory bardziej nadaje sie do programowania gier? (Minigierki / Indie etc)

mimo ze C nie znam, a w c++ jestem gdzies na srednim poziomie to wydaje mi sie (wnioskujac glownie z opinii innych) ze c++ jest szybszy i przejrzystszy. I nie zapomnij o robieniu komentarzy- kiedyś przy większych programach ci sie to przyda

jak sama nazwa mówi C++ to nie osobny język tylko niektóre rzeczy zmieniono, usunięto bądź dodano, zmieniono więc jak najbardziej C++

Ucz się C++ lub Java.

99% gier i silników gier na PC jest napisanych w C++, dlatego jeżeli planujesz pisać gry, silniki gier na PC wal śmiało w C++. Gdy nauczysz się już dobrze jednego języka, nauczenie się innego to łatwizna.

Jeżeli chcesz pisać gry na androida no to Java i C++.

C jest głównie używany w automatyce przemysłowej.

C++ nie jest łatwym językiem, poza tym, ważniejsze jest opracowywanie algorytmów niż sam język. Bo nauczenie się syntaktyki to nie problem, trudniejsze jest ogarnianie algorytmów itepe :). Jest to multum matematyki i fizyki ;)

Możesz się też nauczyć jakiegoś C# lub Java script, albo lua, gdy będziesz wykorzystywać gotowe silniki, bo skrypty pisze się właśnie w tych językach, czasem też w C++, lub całkowicie innym języku indywidualnym dla sulnika (np UDK ma UDK script, który nie jest trudny do ogarnięcia :D)

heh pamiętam jak ja się uczyłem Java polecam stronę http://javastart.pl/

lecz ja się nic nie nauczyłem... za tępy jestem na takie coś

Wszystko zależy od tego, do czego chcesz używać tego języka, jakie aplikacje chcesz tworzyć. Dziwi mnie, że nikt nie wspomniał tu o jakimś Pascalu czy Delphi, bo chyba wszyscy od tego zaczynali...

Dobrym pomysłem jest zaczynać od C czy C++, właściwie to wg mnie nie ma za dużej różnicy od czego zaczniesz, chociaż jak już wiele osób wspomniało C++ jest rozszerzeniem C, więc może warto najpierw poznać podstawy a dopiero potem się rozwijać dalej.

Wiele osób wspomniało też o językach wysokiego poziomu (Java i C#) - ich nauka i pisanie jest łatwe i przyjemne jeżeli porówna się je do C czy C++ (Tutaj niektórzy mogą uważać że C jest językiem wysokiego poziomu jeżeli porównają go do asemblera...).

Warto jednak zacząć od języków niższego poziomu, gdyż na ich podstawie najlepiej zrozumie się zasady budowy programu.

Wspomniałeś że chcesz tworzyć minigierki/indie. Dobrym rozwiązaniem może być dla Ciebie XNA - w dość prosty sposób można stworzyć aplikację na Xboxa, WP i Windowsa. Oczywiście wymaga znajomości języka C#.

Niezależnie od tego, jakiego języka chcesz użyć, zanim zrobisz jakąkolwiek grę będziesz musiał poświęcić wiele czasu na zapoznanie się ze środowiskiem, bibliotekami...

Osobiście polecam zacząć naukę od C, potem poznać C++ i zasady programowania obiektowego, z takimi podstawami wejście w C# i środowisko .Net to będzie czysta przyjemność a potem XNA. W internecie jest dużo tutoriali dotyczących XNA, nawet bez znajomości programowania przepisując kod ze strony można stworzyć jakąś grę, jednak bez podstaw programowania będzie to tylko kopiowanie a to chyba bez sensu.

Stokrotne dzieki panowie, skusze sie na C++ / C, nie jestem pewien w jakiej kolejnosci, slyszalem, ze ksiazka "Symfonia C++" jest swietna, wiec moze wlasnie od niej zaczne.

Ile czasu moze zajac nauka jezyka do takiego stopnia, by byc w stanie napisac jakis malo / srednio zaawansowany program / gre "z glowy"? (Np. snake w cmd)

Zależy ile czasu na to będziesz poświęcał,jak będziesz pochłaniał wiedzę itp ;)

Na pewno nie prędko

Konkretniej? Tygodnie? Miesiace? Lata?

Dobrze pojąć podstawy i zacząć już coś "programować"to trzeba na to paru miesięcy,a żeby nazwać się programistą to parę lat ;)

ha, śmiesznie się czyta wasze komentarze :)

C od C++ różni się tym, że C++ ma klasy oraz funkcjami wypisz i wczytaj.

Samym C++ nic się nie zrobi nawet nie posiada dźwięków, moim zdaniem lepszym wyborem jest C#.

Proponuję abyś nauczył się C++ lub nawet samego C żeby łatwiej było Ci pojąć inne języki takie jak np. java ;)

Dlatego napisałem, że nauczenie się syntaktyki to mały pikuś, gorsze jest ogarnianie algorytmów opanowanie bibliotek różnego rodzaju od OpenGLa, po bass'a, fmoda itd itp tralalalala. Programowanie to nie jest jedynie znajomość języka.

C++, ale mimo wszystko do gier polecam zestaw Java+LWJGL - jest to nieco wolniejsze od C++ (ale to kwestia jedynie kilku procent, a nie kilkunastu-kilkudziesięciu jak mówią niektórzy), ale odpali się niemal wszędzie i do tego możesz bez żadnych problemów mierzyć na dowolne platformy. Przekonwertowanie gry z komputera na przeglądarkę? Kwestia kilkudziesięciu minut. Wersja dla smartofonów? Kilkanaście dni i gotowe. Poza tym C++ jest moim zdaniem pod pewnymi względami archaiczny - konieczność inicjowania funcji przed ich użyciem, kod dość ciężki do czytania, brak dobrych IDE (programów do pisania i kompilowania kodu), niezbyt pomocna społeczność. Java ogólnie rzecz biorąc jest prostsza w użytku przy takich samych możliwościach.

Dojście do mojego poziomu (średniozaawansowana znajomość Javy, pełna znajomość OpenGL 1 i 2, podstawowa znajomość GLSL, doświadczenie wystarczające do pisania gier w stylu Sim City) zajęło mi około pół roku. To nic trudnego, jeśli chcesz coś osiągnąć prędzej czy później (ale raczej prędzej) do tego dojdziesz. ;)

Niedawno napisałem API Kongregate dla Javy, więc jeśli chcesz rozpocząć programowanie w tym języku i mieć zagwarantowaną bazę graczy na start jest to wyjście idealne. ;) Link do API: http://www.java-gaming.org/topics/kongregate-api-for-java/28357/view.html.

Witam, chcialbym zaczac uczyc sie jednego z tych jezykow, ktory bardziej nadaje sie do programowania gier? (Minigierki / Indie etc)