Call of Duty: Black Ops

Dlaczego tak niskie oceny graczy?

Czyzby galopujacy debilizm [głupota to była za czasów wydania XP] tak juz zdegradował umysly ludzi? Nie potrafia juz docenić głębi gry, fabuly? Grafika i arcade - to tylko ich obchodzi?

Jak tak, to robię maszynę czasu i przenoszę się na początek XIXw.

Nie potrafia juz docenić głębi gry, fabuly? Grafika i arcade - to tylko ich obchodzi?

WTF? Wlasnie po ocenach widac, ze potrafia docenic, a arcade i tasiemca odrzucaja.

Nie, po ocenach widać, co zresztą zawsze się zdarza, że symptom "kiedyś było lepiej" wciąż jest obecny. Nawet najlepsza gra zostanie przez takich "fanów" odrzucona i to bez żadnego argumentu.

Bo dawniej naprawde bylo lepiej, teraz wszystko tworzone jest pod konsole, a tam wymagania graczy sa inne, niz te, ktore kiedys byly na PC. Jednym to odpowiada, innym nie. Ja osobiscie wole innego rodzaju FPS'y i tego bede sie trzymal. Jak widac po ocenach graczy, wiele osob zaczyna tesknic za czyms innym, a nowe produkcje spod szyldu: prosciej, szybciej, bardziej efekciarsko, zaczynaja sie nudzic. CoD zamienil sie w prostackiego tasiemca. Juz pojawily sie newsy, ze w przyszlym roku (!!!) pojawia sie nowe gry Call of Duty. Z tym samym schematem gry, tyle ze z nowymi mapkami i paroma dodatkowymi, jeszcze bardziej efekciarskimi dodatkami. I nie jestem graczem, ktory tylko placze za starymi czasami, bo nowe gry rowniez potrafie docenic, ale musza byc swieze i z PCtowym zacieciem. Ot, taki juz ze mnie gracz, ze konsolowe produkcje nie przypadaja mi do gustu (choc do samych konsol nic nie mam, kazdy ma inny gust, a ja wyrazam tylko swoja opinie). No nic, mimo mojego mlodego wieku, jestem graczem raczej starszej generacji, a piszac starsza mam na mysli gry, ktore wychodzily za czasow moich lat dzieciecych. Ten nowy model, o ktorym wspomnialem, za bardzo smierdzi mi uproszczeniami i efekciarstwem, ktorego nie znosze w zadnej dziedzinie zycie i sztuki.

Ta, tylko po co zmieniać coś co jest idealne? CoD od czwórki dostarczał szybkiej rozgrywki wymagającej dużo zręczności. A FPSy starszych czasów? Czyli jakie, Quak i UT? No nie, pewnie chcesz coś ala Wolf albo pierwsze CoDy. Ale WW2 już się nie sprzedaje, twórcy szukają nowych okresów żeby zaskoczyć gracza.

Taa, ale zaskoczenie skonczylo sie po MW2. Nie chodzi o same czasy, okres historyczny, czy fantazje w stylu sci-fi. Chodzi o mechanike i uproszczenia. Przyklad? Automatyczne leczenie sie. Ja wiem, ze apteczki nie sa dobrym rozwiazaniem, ale juz lepszym, niz automatyczne leczenie sie. Dostaniesz z Bazooki, posiedzisz 5 sekund schowany i jazda do boju. Ja na normalnym poziomie, grajac w Cod:MW, zginalem moze ze 3 razy? Potem zmienilem poziom trudnosci, ale na tyle nauczylem sie juz grac, ze gra ponownie byla banalna. Strzele, dostane, posiedze, znowu strzele bez ryzyla, bo znowu jestem na full HP. Pozdro...

Taa, ale zaskoczenie skonczylo sie po MW2. Nie chodzi o same czasy, okres historyczny, czy fantazje w stylu sci-fi. Chodzi o mechanike i uproszczenia. Przyklad? Automatyczne leczenie sie. Ja wiem, ze apteczki nie sa dobrym rozwiazaniem, ale juz lepszym, niz automatyczne leczenie sie. Dostaniesz z Bazooki, posiedzisz 5 sekund schowany i jazda do boju. Ja na normalnym poziomie, grajac w Cod:MW, zginalem moze ze 3 razy? Potem zmienilem poziom trudnosci, ale na tyle nauczylem sie juz grac, ze gra ponownie byla banalna. Strzele, dostane, posiedze, znowu strzele bez ryzyla, bo znowu jestem na full HP. Pozdro...

A swoją drogą w Black Ops na Hardkorze życie się NIE odnawia. Jeżeli cię to interesuje.

Ale ogólnie to jest zrobione dla lepszej rozgrywki i rzeczywiście ją polepsza. Pamiętam jak w CoD 2 albo 1 dostałem kilka kulek i zostało mi 1 HP... i co miałem zrobić? Schowałem się za płotek i jakiekolwiek wychylenie się to śmierć. To nie jest fun.

No tak, tylko według mnie Dzz było by nudne jak byś cały czas potrzebował medyka, żeby się uleczyć. Dostaniesz dwa strzały musisz się chować i czekać aż jakiś medyk do ciebie podbiegnie, chyba że trafisz na buga i cię nie uleczy, bo się zwiesi gdzieś na mapie. Lepszy jest ten system samouleczenia się, tylko może do pewnego stopnia HP, a nie na full. Czyli po każdy, uleczeniu masz mniej hp.

Ale ogólnie to jest zrobione dla lepszej rozgrywki i rzeczywiście ją polepsza. Pamiętam jak w CoD 2 albo 1 dostałem kilka kulek i zostało mi 1 HP... i co miałem zrobić? Schowałem się za płotek i jakiekolwiek wychylenie się to śmierć. To nie jest fun

W CoD2 juz byl system odnawiajacy HP. W CoD 1 nie bylo i dobrze. Co miales zrobic? A bo ja wiem? Szukac HP, wczytac gre, a na przyszlosc pamietac, ze trzeba uwazac. A co, niby lepsze jest dostanie 4 kulek, posiedzenie 5 sekund, a potem szturm w stylu Rambo? Mi to funu nie sprawia, Tobie moze tak, nie chce Cie przekonywac do swoich racji, bo tu chodiz o to, ze lubimy inny model rozgrywki i tyle.

A swoją drogą w Black Ops na Hardkorze życie się NIE odnawia. Jeżeli cię to interesuje.

O, moze dzieki temu zainteresuje sie gra, choc te kilka godzin gry to malo, a w skopanego Multi nie chce grac :/.

Bo nowe CoDy stawiają na rozrywkę. Ja przy nich bawię się świetnie. Jak szukam wyzwania to gram w coś innego. Przy CoDach relaksuję się z niewielką dawką adrenaliny, którą zapewnia szybka akcja.

A gracze jak gracze, szczególnie Polacy to piraci i sciagja co popadnie, nie wiadomo w jakim stanie a potem płaczą....

Bym zapomniał, są już zaufane torrenty dla pirata(mnie) ?

Jak się chce to się ściągnie. Już dawno mógł bym to mieć ale ostatnio jakoś nie ściągam nic..

Bym zapomniał, są już zaufane torrenty dla pirata(mnie) ?

Nawet nie szukałem, nie ściagam gier z roku 2008 i nowszych, bo mój komp nie przezyje takiej dawki grafiki. Pewnie sa juz jakies torrenty, znając Polaków....

To niech zrobia CoD w stylu Arma2... Full realizm

To niech zrobia CoD w stylu Arma2... Full realizm

Ale po co? Ja nie mowie, ze CoD ma byc realistyczny, bo nie o to w tej grze chodzi. Chodzi mi tylko o te uproszczenia, ktore zaatakowaly serie, od kiedy zaczela wychodzic na konsole nowej generacji.

Kozak gdzie to można dostać za 100zł? Wszędzie po 120 widzę ;(

Tutaj za 105:

http://www.saturion.pl/index.php/product/104853/Strefa_Gier_i_Rozrywki_/Gry_na_PC_/Call_of_Duty_Black_Ops_PC_.html

Wyszedł nowy patch poprawiający podobno FPSy... no, coś poprawił - teraz cała gra działa mi trzy razy wolniej i przeciwnicy mają nieziemskie lagi :E

Czyli gracze sa beta testerami. Esh, jak ja nie lubie takiej polityki.

Mam zamiaru kupić w przeciągu tygodnia może dwóch, ale pytanie kozak ten patch co wyszedł i Ci ścina grę to miał być naprawiający lagi ;o ? Bo słyszałem, że jak gra wyszła to lagowało nieziemsko. I jeszcze jedno pytanie jak przedstawia się sprawa z perkami i killstreakami (co jest nowego, jak to się sprawuje i jest wykorzystywane przez graczy).

Z tymi lagami to tak... przed patchem rzeczywiście ścinało trochę gdy strzelałeś... ale to co mam po patchu to jest żart, gracze skaczą, lagi są nieziemskie. Cóż, może to tylko mój problem, bo w sumie nie sprawdzałem jak jest u innych. Co do samej gry, wydaje mi się że killstreaki i perki zostały wypośrodkowane pomiędzy CoDem 4 i 6... jest kilka nietrafionych pomysłów, jak Last Stand, Maska czy zbroja przeciwodłamkowa, ale reszta jest b. dobra, nie ma już nuke'a, gunner już nie jest taki OP (choć wciąż przemoc).