Uważam, że w obu grach single player jakoś specjalnie d*py nie urywa. Takie gry kupuje się dla multi, bo inaczej to strata pieniędzy. Mam BF3, ale podobno od 4 niewiele się różni i jestem szczęśliwym posiadaczem CoD:AW.
Tak jak część osób tu napisała w BF'ie masz pojazdy, duże mapy itp.itd., ale nie tylko. Są również niewielkie mapy do TDM, gdzie pojazdów nie ma, a nikt tego tutaj nie zaznaczył. W BF są oczywiście lvl'e, dzięki którym odblokowujesz nowe wyposażenie.
Teraz przejdę do CoD'a, o którym jestem w stanie napisać więcej. Po pierwsze bardzo dynamiczna rozgrywka i eleganckie mapy, na których można zrobić pożytek z Egzo. Jest 50 lvli i 10 poziomów prestige. Po uzyskaniu 50 poziomu możesz zniżyć swój poziom do 1, ale wtedy rośnie Twój prestige o 1. Do tego bardzo ciekawą rzeczą jest możliwość zmiany wyglądu Twojej postaci, od hełmu do butów i egzo. W trakcie grania dostajesz paczki, które otwierasz i dostajesz ekwipunek (broń lub ciuszki, mogą być ograniczone czasowo lub na stałe, ale czasowe są rzadko). Te przedmioty mają podział na "rzadkość", znaną nam wszystkim z MMORPG. Do tego otrzymane z paczki bronie mają zmieniony wygląd, a czasami wbudowane modyfikacje. Jeśli coś Ci się nie podoba możesz to po prostu zniszczyć, otrzymując w ten sposób doświadczenie.
Mój wybór pada na CoD:AW z powodu znacznie dynamiczniejszej rozgrywki w porównaniu do BF.