Car Audio

Temat związany teoretycznie z muzyką :D

Dnia wczorajszego otrzymałem w podzięce od znajomego głośniki Hertz Dcx 130.3

Myślę o montażu zamiast wysłużonych fabrycznych głośników w Hance. Tylko tu nasuwa się kwestia wymiany radia. Moc znamionowa głośników to 40W.

Jakie radio nadałoby się najlepiej, aby nie stracić na mocy oraz aby nie spalić głosników. Zaznaczam że na fabrycznym radiu grają troszkę lepiej, ale to jeszcze nie to co można z nich na czysto wyciągnąć. Zaznaczam że w sumie zamierzam nastawić się na dorzucenie do nich jakiegoś subwoofera pod fotel. Bo Wysokie tony grają pięknie, ale jednak bass kuleje.

A jaka była moc znamionowa fabrycznych głośników? Poczytaj specyfikację Twojego starego radia. Jeżeli miałeś jakiś szajs to może mogło by coś spalić, ale jestem niemal pewien, że Pioneer i Sony w zakresie 200 złoty. Inne pewnie też, ale te to najbardziej markowe, jeśli chodzi o radia. Pozdrawiam.

Z drugiej strony 40W to bardzo mało. W specyfikacji radia powinno być napisane, że ma wyjście 4x X(liczba) Watt, np 4x50W

Fabryczne głośniczki i radio niestety prawie w ogole nie mają oznaczeń. Wszystko starte, a z wyblakłej naklejki na radiu wyczytać mogę tylko opór 4 Ohmy i napięcie 12. Niestety nic o mocy. Z tej racji właśnie chcę równiez wymienić radio. Co najdziwniejsze nigdzie na necie nie znalazłem opisu mojego radia 0.o Oryginalny kaseciak z Civic VI 1999r. Wymiana rozwiąże problem, tylko kwestia dobrania mocy radia pod głośniki. Zaznaczam nie musi napierdalać mocno, ważne żeby było czysto.

warn_ico.png
Wulgaryzm ~ blaumro

Z wzoru na prawo Ohma. R = U/I Czyli 4=12/I Po przekształceniu wychodzi, że I= 3A, czyli ze wzoru na moc, P= U*I, czyli 12*3=36W. Czyli twój głośnik ma 36W, kiedy nowy ma 40W. Na 100% z radiem i głośnikami nic się nie stanie jeśli je podepniesz. Jeżeli chcesz po prostu wymienić radio, to zakładam, że wystarczy pierwsze lepsze. Jeśli zaś chciałbyś jakieś markowe, to bierz Pioneera lub Sony. Ostatnio mój tata kupował za 200 zł z hakiem w sklepie Euro RTV Agd radio od Pioneera z wejściem na pendrive i AUX (możesz się podpiąć telefon), polecam je.

Pozdrawiam.

Mam te - http://www.euro.com.pl/radioodtwarzacze-samochodowe/pioneer-mvh-170ub.bhtml

Błędne obliczenia, niema co się nimi sugerować przecież. Ile chcesz wydać na radio??

tak jak Ksarou napisał, mam sam to radio i moge Ci z gorącym sercem polecić, jak za taką cene gra wyśmienicie, swoich głośników nie wymieniałem, ale po przesiadce ze starego radia na te podane, poczułem zmianę w nagłośnieniu i to ogromną

Dwa tygodnie temu kupiłem to samo radio co panowie wyżej i również gorąco polecam. Na prawdę warte swojej ceny.

A ja wam powiem, że przymierzałem się do zakupu takiego cuda - http://gyz.pl/cena-odtwarzacze-samochodowe/peiying-py-6334.html już nawet na kilku porównywarkach znalazłem lepszą ofertę niż na allegro, ale ostatecznie pojechałem po toledo II do niemiec i kupiłem samochód ze zmieniarką, która co jeszcze dziwniejsze wygląda jak nowa, jakby nikt jej nie używał. :-) No i kilka stówek zostało w kieszeni.

Temat związany teoretycznie z muzyką :D

Dnia wczorajszego otrzymałem w podzięce od znajomego głośniki Hertz Dcx 130.3

Myślę o montażu zamiast wysłużonych fabrycznych głośników w Hance. Tylko tu nasuwa się kwestia wymiany radia. Moc znamionowa głośników to 40W.

Jakie radio nadałoby się najlepiej, aby nie stracić na mocy oraz aby nie spalić głosników. Zaznaczam że na fabrycznym radiu grają troszkę lepiej, ale to jeszcze nie to co można z nich na czysto wyciągnąć. Zaznaczam że w sumie zamierzam nastawić się na dorzucenie do nich jakiegoś subwoofera pod fotel. Bo Wysokie tony grają pięknie, ale jednak bass kuleje.