Chciałbym zacząć grać w WoWa poraz pierwszy

...co powinienem wiedzieć? Dodam, że dla mnie bardzo ważne jest lore WoWa. Przeszedłem Warcrafta 3 i mniej więcej (tylko mniej więcej) ogarniam, co się działo w poszczególnych dodatkach.

• Lubię PvE - dużo dungeonów, raidów, zbieranie ekwipunku, nagrody itd. Jara mnie to strasznie.
  • Lubię różnorodność w zbrojach i mieczach/broniach.
  • Lubię jak gra ma jakieś niestandardowe smaczki (Np. w Aionie dało się z jednej wysepki w mieście na drugą 'polecieć' takim pojazdem po prostu na nim stojąc. Fajne!)
  • Lubię PvP, pod warunkiem że ma jakiś balans (Czyli nie-Archeage, gdzie grając healerem na maga staliśmy na przeciwko siebie, po czym daliśmy sobie spokój, bo i tak się nie zabijemy nawzajem)
  • Wolę dungeon findery w grach. Nie chce mi się stać i szukać ludzi.
  • Lubię jak gra jest przyjazna dla użytkownika, ale jednocześnie hardkorowa. Aion miał coś takiego, że grało się w sumie prosto, ale na bardziej zaawansowanych instancjach/pvp... no nie można było się opierdzielać i wymagało to skupienia.

O samym WoWie wiem naprawdę niewiele. Ale strasznie mnie interesuje, co dalej się stało z bohaterami, których kojarzę. Sam świat również mnie bardzo zachęca. Czy ta gra jest dla mnie? Czy powinienem wiedzieć coś, gdy zacznę grać?

-dungeonów i rajdów masz od groma, te aktualne z Legionu i te stare dla mountów czy transmogryfikacji zbroi/broni

- wyglądów na zbroje/bronie jest bardzo dużo ale najpierw musisz je pofarmić na dungach/rajdach by je mieć

- PVP jest, masz areny i battlegroundy, dodatkowo wybierz sobie serwer PVP skoro lubisz czasem pozabijać, co do balansu to jest różnie, ogólnie w mojej opinii Blizzard obecnie ma najwiekszy problem właśnie z balansem i nie za dobrze im to wychodzi aczkolwiek mi to nie przeszkadza i bawię się w PVP świetnie

-Dungeon Finder w grze jest, na zwykle areny/battlegroundy PVP, na dungeony normal/heroik czy na rajd(poziom LFR), tylko na trudny content tj. dungeon(mythic, mythic+) i rajdy(poziom normal,heroik i mythic) nie ma dungeon findera i musisz sam szukać grupy, no i na rated areny/battlegroundy musisz sam znalesc grupe

- Ogólnie woW jest teraz dość prosty, leveling jest łatwy i przyjemny, dungeony normal heroik też łatwe, trudny content jest na dungeonach mythic+ i na rajdach heroik i mythic gdzie trzeba być przygotowanym w potki, jedzenie itd.

Od siebie dodam tylko ze początki z WoWem mogą być bardzo odrzucające dlatego że początkowe krainy są po proswtu stare i wyglądają bardzo brzydko, w sumie dopiero od Mist of Pandaria krainy wyglądają fajnie

Dlatego życzę ci wytrwałości w dążeniu do max poziomu

Jeśli nigdy wcześniej z WoWem nie miałeś do czynienia to ja od siebie proponuję zacząć od prywatnych serwerów. Zaraz zlecą się tutaj Blizzardołaki, ale spokojnie, mam na nie srebrne strzały :)

Dlaczego chce ci polecić privy? Są przede wszystkim darmowe a wcale tak mocno nie odstają od globala - jeśli chodzi o starsze dodatki. W sumie jeśli dla ciebie ważne jest lore to najlepiej by było jakbyś "przeszedł" WoWa od Vanilli po najnowszy dodatek. Prywatnych Serwerów na starszych dodatkach znajdziesz sporo i nie słuchaj blizzardołaków, że "nie da się na nich grać, zabugowane od dołu do góry" - grałam to sama wiem jak to wygląda ;) Grunt to unikać masówek typu WoW Circle i innych mid rate. Jak coś to mogę od siebie polecić kilka na których spędziłam sporo czasu (aczkolwiek kiedyś byłam graczem głównie PvP więc miałam nieco inny target). Jak dla mnie serwery Warmane są całkiem ok, aczkolwiek nie mają tam Vanilli, TBC, WoDa i Legionu.

Jeszcze apropo PvP to szukaj go na dodatku Wotlk. Na aktualnym, a także na pozostałych balans był mierny i słabo się je grało.

To taka rada ode mnie, bo jak teraz wbijesz się w Legion z butami to zrobi ci sie mętlik w głowie i guzik będziesz mieć z lore Warcrafta, bo owszem, stare dungeony nadal stoją, ale robienie ich solo nie pozwoli ci poczuć tego klimatu.

Ja osobiście zaczęłam grać w WoWa od dodatku TBC, ale najbardziej polecam Wotlk, jeśli jesteś po wydarzeniach z Warcrafta 3. Vanillia może być dla ciebie trochę zbyt archaiczna i trudna ;)

Grałem 6 lat na priv i 4 miesiące na globalu. Żadnych privów nigdy więcej. Co prawda te wotlk/tbc są dopracowane no ale... W każdym patchu piszą "teraz boss działa jak powinien" i tak co patch.. co patch działa jak powinien. Czyli w każdym poprzednim jednak źle działał... No i jednak legion jest bardziej newbie-friendly. Ogólnie graj na glob łatwo sie wczujesz w klimat bo na legionie klasy zostały troche przerobione tak by nie było tony skili niepotrzebnych i są od początku te ważniejsze. Grałem w Aiona i dla mnie to jest własnie kopia wowa więc myśle, że odnajdziesz tam wszystko a nawet więcej.

Dołączam się do tematu i mam zgoła odmienne pytanie. Ile kosztuje abonament do WoW'a w goldzie (jeżeli nadal są te tokeny) i czy ciężko dla maksa wbić taką ilość golda, jeżeli bawimy się w AH?

Dołączam się do tematu i mam zgoła odmienne pytanie. Ile kosztuje abonament do WoW'a w goldzie (jeżeli nadal są te tokeny) i czy ciężko dla maksa wbić taką ilość golda, jeżeli bawimy się w AH?

120000 gdzieś tak lata dookoła takiej ilości. Czy trudno, zależy. Profesje zbierackie potrafią przynieść swój zysk, nawet spory. Dochodzą do tego transmogi, zabawki, pety. Dla chcącego nie jest to problem, tak długo jak nie jest to jego jedynym celem w grze. Pierwszy, czy nawet drugi miesiąc (zależnie od gracza) trzeba będzie opłacić, ale później leci już z górki, uczymy się "zbieractwa", wiemy co jest wartościowe, może nawet znajdziemy chęci na bawienie się w RNG i próby zdobycia jakiś wyjątkowo rzadkich zwierząt czy petów. Warto też brać udział w eventach. Wszystkie walentynki, halloween, czy inne takie mają swoje zabawki i pety, które i podczas zabawy i później schodzą za ładną sumkę.

Dzięki za odpowiedź :) Osobiście myślałem nad graniem na Globalu, ale jeszcze pomyślę :)

...co powinienem wiedzieć? Dodam, że dla mnie bardzo ważne jest lore WoWa. Przeszedłem Warcrafta 3 i mniej więcej (tylko mniej więcej) ogarniam, co się działo w poszczególnych dodatkach.

• Lubię PvE - dużo dungeonów, raidów, zbieranie ekwipunku, nagrody itd. Jara mnie to strasznie.
  • Lubię różnorodność w zbrojach i mieczach/broniach.
  • Lubię jak gra ma jakieś niestandardowe smaczki (Np. w Aionie dało się z jednej wysepki w mieście na drugą 'polecieć' takim pojazdem po prostu na nim stojąc. Fajne!)
  • Lubię PvP, pod warunkiem że ma jakiś balans (Czyli nie-Archeage, gdzie grając healerem na maga staliśmy na przeciwko siebie, po czym daliśmy sobie spokój, bo i tak się nie zabijemy nawzajem)
  • Wolę dungeon findery w grach. Nie chce mi się stać i szukać ludzi.
  • Lubię jak gra jest przyjazna dla użytkownika, ale jednocześnie hardkorowa. Aion miał coś takiego, że grało się w sumie prosto, ale na bardziej zaawansowanych instancjach/pvp... no nie można było się opierdzielać i wymagało to skupienia.

O samym WoWie wiem naprawdę niewiele. Ale strasznie mnie interesuje, co dalej się stało z bohaterami, których kojarzę. Sam świat również mnie bardzo zachęca. Czy ta gra jest dla mnie? Czy powinienem wiedzieć coś, gdy zacznę grać?