Chłodzenie CPU i GPU

Witam, ostatnio rozmyślam nad zakupem chłodzenia na CPU i ewentualnie jak uda mi się także na GPU.

Do CPU zamierzam zaopatrzyć się w Hydro Series H110 280mm, tutaj pytanie jak mocno uda mi się podkręcić procesor i7 4770k na tym chłodzeniu, fajnie gdyby udało się osiągnąć 5.0ghz przy sensownych temperaturach. A co najważniejsze czy warto mi decydować się na te, czy może wybrać inne lepsze w podobnej cenie.

Co do GPU, ciekawi mnie czy jest podobna opcja jak w przypadku CPU, moja karta graficzna to GTX 780 Ti, ciekawi mnie to czy da się dostać podobne chłodzenie do tego jakie planuje kupić na CPU. A co najważniejsze czy jakiekolwiek podkręcanie Grafiki ma sens. To chyba tyle, czekam na wszelkie odpowiedzi i rady.

Ciekawi mnie do czego ci potrzeba podkrecać taki procek.... bo na pewno nie do gier :D

Dla własnej i nie wymuszonej satysfakcji i także dla co niektórych ludzi aby się pytali. Mimo, że tego za bardzo nie potrzebuje, to bardzo lubię upgreade'ować PC, można powiedzieć że to moje Hobby. :D

chłodzenie cieczą najlepsze rozwiązanie ;) wiem ze drogie bloki itp ale naprawdę przy tym dasz rade wszystko z tym Prockiem zrobić

NOOOOO jak ci się uda wyciągnąc te 5ghz na i7 4770k to przyjade do ciebie postawie browara i wręcze dyplom :D - nie żartuje. Gtxa 780ti też nie podkręcisz za wiele - raczej prawie w cale XD jak chcesz dla satysfakcji podkręcać procesor kup sobie intela g3258, jak będzie łaskawa sztuka to na wodnym powinno wejść na 5gh. Nie pytam się nawet co masz za płytę główną i zasilacz - bo jak się porywasz na 5ghz na 4770k to zasilacz gold/platinum + płyta w stylu msi mpower jest... Kto wie, może jesteś posiadaczem doskonałej sztuki ;)

Hmmm a co do temperatur, przy normalnej sklepowej sztuce na wodnym obstawiam przedział od 4,5-4,7 w porywach do 4,8, pewnie temp. będzie w okolicach 80 stopni, ale da rade kek. Cóż jak uda ci się ogarnąć te 4,7ghz i będzie je trzymać cały czas to nie oczekuj też MASAKRYCZNEGO wzrostu wydajności, w nowych prockach jest on troszkę mały patrząc co potrafiły poprzednie generacje.

Nie jest to żaden atak ani nic. Moim zdanie, proszę pana, porywa się pan zdecydowanie z motyką na słońce jeśli liczysz na 5ghz na 4770k na wodnym chłodzeniu ;/ Jest to wywalanie dodatkowej kasy w błoto. Jeśli natomiast jesteś entuzjastą OC, polecam kupić albo coś ze starszej generacji albo wspomnianego g3258, kupić odpowiedni zasilacz, płyte główną, zaopatrzyć się w porządnym water block(cały układ zbudować samemu) czy rozglądnąć się co to jest liquid cooling, dolać płynu chłodniczego i heja! A nóż zostaniesz sławnym overclocker ;)

Jeśli się tym interesujesz, lubisz to, wbij tutaj http://forums.overclockers.co.uk/ - zdecydowanie ci pomogą

Widzę, że jak zwykle fachowe porady... Jak najbardziej warto podkręcić tego procka, co do chłodzenia cpu coś jak SilentiumPC Grandis będzie bardzo dobrym wyborem. Nie ma sensu pakować się w WC bo na 99% w tym procku masz gluta pod IHSem. Temperatury będą niemal takie same czy na dość dobrym chłodzeniu powietrznym czy też wodnym. Możesz również zapomnieć o 5GHz. Jeśli chodzi o podkręcanie GPU to aż grzech go nie kręcić, 780Ti zyskuje bardzo wiele po OC, a nawet chłodzenie referencyjne od Nvidii na tej karcie jest bardzo dobre.

Co do cpu tego Hydro Series H110 280mm i zadowolę się 4,5ghz, może odrobinę więcej, ale to się dopiero zobaczy w praniu, mam nadzieję że Silentium PC Supremo M1 700w Platinium 80+ wystarczy, płyta główna nie jest jakaś specjalna, ale powinna wystarczyć, jest to MSI Z87-G45, raczej ma dobre opinie co do OC. Co do obudowy też raczej się nie martwię bo sprawdziłem i chłodzenie powinno bez problemu się zmieścić.

Civil kupienie nowego procka odpada, przecież ten co mam jest świetny, po za tym jestem pewien, że i7 4770k z pewnością wygra na 4,5ghz z tym Intelem g3258 podkręconym nawet do 5.0ghz.

Dajcie znać czy Płyta Główna i Zasilacz dadzą rade. Póki co śmigam na stockowym chłodzeniu procka i obniżonym traktowaniem do 3.0ghz, a 3,5ghz w boost. Nie chciałem go zbytnio przemęczać bo każdy wie jakie stockowe chłodzenie jest. Brakowało póki co trochę funduszy, ale teraz pora na mały upgrade. :)

Zastanawiam się jeszcze nad zmianą ram, na razie używam Kingston HyperX 8GB 1600mhz CL10 Single Channel, jest coś lepszego od tego nie wykraczającego po za granice normy ?

No i tu przychodzi GPU, nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić, myślicie, że chłodzenie od MSI wystarczy do lekkiego podkręcenia ? Najlepiej by było gdyby grafika nie przekraczała granicy 80 stopni, dajcie znać co do tego, na pewno przyda się pomocne słówko lub dwa.

OC na chwile obecna to kwestia samego procka, chłodzenia dużo niedaje (przez gluty pod czapką) zaś płyty dużego znaczenianie mają.

Co do zasilacza nie patrzy się na certyfikat a na trzymanie napięc (są zasilacze z goldem gorsze od tyh z brązem)ten supremo M1 nie jest zły.

Zmiana ramu nic tobie nie da, prócz zakłamanych testów. Możesz pomyśleć nad TridenX (tylko niebieskie) bo są to pamięci dwustronne które będ lepsze… aczkolwiek na skok fpsów też nie licz.

Chłodzenie MSI jest jak najbardziej OK, przy OC ewentualnie podkręć wentyle… jak będzie za ciepło.

Co do cpu tego Hydro Series H110 280mm i zadowolę się 4,5ghz, może odrobinę więcej, ale to się dopiero zobaczy w praniu, mam nadzieję że Silentium PC Supremo M1 700w Platinium 80+ wystarczy, płyta główna nie jest jakaś specjalna, ale powinna wystarczyć, jest to MSI Z87-G45, raczej ma dobre opinie co do OC. Co do obudowy też raczej się nie martwię bo sprawdziłem i chłodzenie powinno bez problemu się zmieścić.Civil kupienie nowego procka odpada, przecież ten co mam jest świetny, po za tym jestem pewien, że i7 4770k z pewnością wygra na 4,5ghz z tym Intelem g3258 podkręconym nawet do 5.0ghz.Dajcie znać czy Płyta Główna i Zasilacz dadzą rade. Póki co śmigam na stockowym chłodzeniu procka i obniżonym traktowaniem do 3.0ghz, a 3,5ghz w boost. Nie chciałem go zbytnio przemęczać bo każdy wie jakie stockowe chłodzenie jest. Brakowało póki co trochę funduszy, ale teraz pora na mały upgrade. Zastanawiam się jeszcze nad zmianą ram, na razie używam Kingston HyperX 8GB 1600mhz CL10 Single Channel, jest coś lepszego od tego nie wykraczającego po za granice normy ?No i tu przychodzi GPU, nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić, myślicie, że chłodzenie od MSI wystarczy do lekkiego podkręcenia ? Najlepiej by było gdyby grafika nie przekraczała granicy 80 stopni, dajcie znać co do tego, na pewno przyda się pomocne słówko lub dwa.

Widzę, że nie przeczytałeś tego co napisałem. przy tych procesorach nie ma znaczenia czy używasz chłodzenia wodnego czy powietrznego ponieważ ten przez słabą pastę pod IHSem nie potrafi przekazywać ciepła do schładzacza. Więc też czy będzie to AC czy WC znaczącej różnicy w temperaturze nie zrobi. Jeśli nie trafiłeś na jakąś wybitną sztukę i nie oskalpowałeś jej to nie ma co kupować chłodzenia wodnego bo tylko wyrzucisz pieniądze w błoto. Jeśli chodzi o tę grafikę to na TwinFrozrIV da rade całkiem mocno wykręcić tego GTXa tylko temperatury będą odrobinę wyższe niż 80 stopni, ale to żaden problem dla Keplera.

Z ignorowałem to co piszesz bo to po prostu jakaś ściema, myślisz że używam byle jakiej pasty termo przewodzącej ? Jeżeli zabiera się za takie zabawy to logiczne że zabiorę się do zakupu tej z najwyższej półki, nawet teraz pod stockowym procesorem mam Arctic Silver. Teraz mam zamiar kupić Collaboratory Liquid Ultra.

Kiedyś myślałem też nad szlifowaniem procesora, ale nie wiem czy bym podołał.

Szlifuje się lutowan procki jak już, bo tutaj nic to nie da.

Tutaj byś musiał zdjąc czapke, jak?

Żyletka albo imadło + młotek (serio).

Nie radze brać Collaboratory, bo bez doświadczenia możesz uwalić płyte jak choć trochę dostanie się na styki. Lepiej weź Gelid GC Extreme

Z ignorowałem to co piszesz bo to po prostu jakaś ściema, myślisz że używam byle jakiej pasty termo przewodzącej ? Jeżeli zabiera się za takie zabawy to logiczne że zabiorę się do zakupu tej z najwyższej półki, nawet teraz pod stockowym procesorem mam Arctic Silver. Teraz mam zamiar kupić Collaboratory Liquid Ultra.Kiedyś myślałem też nad szlifowaniem procesora, ale nie wiem czy bym podołał.

Nie pitol, mówiłem o paście pod IHSem, a bardzo wątpię aby laikowi udało się ściągnąć go bez uszkodzenia procesora... Inna sprawa, że to twoje pieniądze, jak dla mnie to i możesz kupić sobie chłodnice do Wartburga.

Witam, ostatnio rozmyślam nad zakupem chłodzenia na CPU i ewentualnie jak uda mi się także na GPU.

Do CPU zamierzam zaopatrzyć się w Hydro Series H110 280mm, tutaj pytanie jak mocno uda mi się podkręcić procesor i7 4770k na tym chłodzeniu, fajnie gdyby udało się osiągnąć 5.0ghz przy sensownych temperaturach. A co najważniejsze czy warto mi decydować się na te, czy może wybrać inne lepsze w podobnej cenie.

Co do GPU, ciekawi mnie czy jest podobna opcja jak w przypadku CPU, moja karta graficzna to GTX 780 Ti, ciekawi mnie to czy da się dostać podobne chłodzenie do tego jakie planuje kupić na CPU. A co najważniejsze czy jakiekolwiek podkręcanie Grafiki ma sens. To chyba tyle, czekam na wszelkie odpowiedzi i rady.