Chłodzenie

A więc.dzisiaj problem związany z chłodzeniem mojego sprzętu. Od kiedy temperatura zaczęła przekraczać 30 stopni komputer brata zaczyna porządnie świrować. Nie da się pograć nawet dobrej godziny jeżeli nie otworzę obudowy. Ok obudowa to jest jednak problem gdyż mam młodszego brata, który w końcu się nie powstrzymają i wbije do środka paluchy a wtedy sprzęt się sypnie. Co do sprzętu to jest to komputer z 2 rdzeniowym AMD 3 ghz Athlon 4 gb ramu i grafiką gt8600. Wentylatorów w kompie jest trzy a mianowicie na procku oryginalny, zasilacz oraz grafika i tyle. Ogólnie zasilacz i grafika jakoś ciągną ale procesor coraz gorzej dyszy. Czasami tak mnie irytuje, że nie potrafię znieść tego szumu bo wkręca na najwyższe obroty. Powiem do tego, że jest to cooler AMD. I tu pojawiają się moje zadanka.

1. Znajdzie mi ktoś coś naprawdę dobrego na schłodzenie do 40 zł

2. Poda jakiś domowy sposób jak zmniejszyć temperaturę powietrza lub zwiększyć obieg wewnątrz komputera.

Potrzebuję obu opcji, które razem połączę i stworzę dobre chłodzenie, gdyż brat się wścieka bo nie ma w co pograć, wszystko wznieca ogień.

Nowy Cooler + 2 wiatraczki (jeden wpuszczający do obudowy chłodne, drugi wypuszczający z obudowy ciepłe powietrze) powinny pomóc, do tego spróbuj wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze. Wyjdzie Cię to odrobinę drożej ale powinno pomóc.

Masz kup to http://www.trochetechniki.pl/Jak-schlodzic-i-wyciszyc-komputer.-Chlodzenie-ciecza,t,2275.html

Mówię że do 40 zł bo kasy ja bratu nie dam. A w tamtym kup to czyli co bo nie czaję?Jeżeli chodzi Ci o system wodny to nie ma mowy bo to jest super drogie.

Mówię że do 40 zł bo kasy ja bratu nie dam. A w tamtym kup to czyli co bo nie czaję?Jeżeli chodzi Ci o system wodny to nie ma mowy bo to jest super drogie.

Może chłodzenie Boxowe AMD Ci pada. Sprawdź w evereście temperature procesora i ile on wykonuje obrotów.

Podstawą jest obudowa. Jest ona stara? W obudowie zasilacz powinien leżeć na dole, a nie na górze. Oczywiście w dobrych obudowach. Cyrkulacja powietrza jest w porządku? Jeżeli nie, to warto zainwestować w jakieś wiatraczki, a później w chłodzenie na procesorze, a nie jakieś water cool'ingi.

Do 40 zł nic nie kupisz. Polecę Ci już legendarnego Spartana za około 60 zł. Wracając do wiatraczków, po co każecie kupić jak nawet nie wiadomo czy ma wolne sloty.

To niech pod Molex dwupinowy podłączy i po sprawie.

Wyczyść złoma najpierw.......

kup sobie podkładki chłodzące (ilość dwie) i podłóż pod komputer....

FTW! 40zł.

W biedronce masz teraz takie fajne wiatraczki firmy "alaska",polecam.

@UP słaby żart...

@TOPIC Mój brat miał identyczny problem. Nie pomogło wymienienie zasilacza na mocniejszy ani dokupienie dwóch wiatraków. Najlepszym rozwiązaniem będzie wyjęcie kompa z obudowy jeśli w takowej jest i dostarczanie świeżego powietrza przez otworzenie okna ;p Jednak wiatraki powinny trochę pomóc.

A więc.dzisiaj problem związany z chłodzeniem mojego sprzętu. Od kiedy temperatura zaczęła przekraczać 30 stopni komputer brata zaczyna porządnie świrować. Nie da się pograć nawet dobrej godziny jeżeli nie otworzę obudowy. Ok obudowa to jest jednak problem gdyż mam młodszego brata, który w końcu się nie powstrzymają i wbije do środka paluchy a wtedy sprzęt się sypnie. Co do sprzętu to jest to komputer z 2 rdzeniowym AMD 3 ghz Athlon 4 gb ramu i grafiką gt8600. Wentylatorów w kompie jest trzy a mianowicie na procku oryginalny, zasilacz oraz grafika i tyle. Ogólnie zasilacz i grafika jakoś ciągną ale procesor coraz gorzej dyszy. Czasami tak mnie irytuje, że nie potrafię znieść tego szumu bo wkręca na najwyższe obroty. Powiem do tego, że jest to cooler AMD. I tu pojawiają się moje zadanka.

2. Poda jakiś domowy sposób jak zmniejszyć temperaturę powietrza lub zwiększyć obieg wewnątrz komputera.

Potrzebuję obu opcji, które razem połączę i stworzę dobre chłodzenie, gdyż brat się wścieka bo nie ma w co pograć, wszystko wznieca ogień.