Ciekawe miejsca w naszej okolicy

Mieszkacie w okolicy jakiś ciekawych miejsc? Może historyczny battleground albo coś czego nie zobaczymy w innych miejscach w Polsce.

Ja mieszkam 3 km od jedynej pustyni w Polsce czyli błędowskiej. Niestety coraz bardziej zostaje zalesiona bo nikt nie chce zorganizować wycinki chociaż każdy o tym mówi, a jeszcze około 15 lat temu można było zaobserwować tam fatamorgana.

W Katowicach na ulicy Moniuszki jest bardzo ciekawe mioejsce , sklep Zabka. Można tam nabyć Harnasia po 1,65 , Tatre , Warke , Zubra po 1,99 czy Wojaka mocnego za 2,29 do tego tańsze fajki . Polecam każdemu :lol:

Ja mieszkam 3 km od jedynej pustyni w Polsce czyli błędowskiej. Niestety coraz bardziej zostaje zalesiona bo nikt nie chce zorganizować wycinki

Wszyscy drą się, że drzew coraz mniej i przez to efekt cieplarniany i inne dziury ozonowe a wy narzekacie, że nie ma kto wam ich wycinać :D

Może historyczny battleground

Bitwa pod Legnicą, ha! Ale odnoszę wrażenie, że tylko u nas na historii o tym uczą ;)

UP@

A co to Legnica, że taki zaaameeek ? :D Aaaaaaaaaa, miasto ?? :D

Aaaaa, nie wiem... :<

U mnie ciekawe miejsca... Porzucony nie daleko bunkier... Kiedyś mnie straszyli starsi bracia, że jest tam żołnierz, który ma wyrwane oczy. :) I że czeka na mnie, a efekt ? Unikanie tego miejsca przez dobre 5 lat. :D

Fajne czasy...

Zamek krzyżacki w Ełku - komtur z Bałgi, Ulrich von Jungingen, wybudował drewniany zamek na wyspie na jeziorze Ełckim. Budowla ta została zburzona przez wojska polskie pod wodza Władysława Jagiełły. Zamek został ponownie odbudowany w latach 1398 - 1406 już jako ceglany zamek. Zbudowany był na wyspie Jeziora Ełckiego połączonej z lądem drewnianym mostem zwodzonym. Miał on położenie strategiczne oraz dawał dobre zabezpieczenie okolicznej ludności. Zniszczony był w 1410 roku. Został odbudowany pod koniec stulecia. Po sekularyzacji zakonu w 1525 roku, ełcki zamek był siedzibą starosty, potem stał się także siedzibą sądów. Duży pożar w 1833 roku wymusił spory remont, który zmienił wygląd dawnej warowni, którą później zaadaptowano na więzienie (do 1970 roku). Do dzisiaj zachowały się niewielkie pozostałości murów na wyspie na Jeziorze Ełckim.

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_w_E%C5%82ku

W średniowieczu cały teren wokół Nysy należał do biskupów wrocławskich, którzy utworzyli księstwo biskupie. Z tego tytułu Nysa ma obecnie 12 kościołów i potocznie była czy jest nazywana Sląskim Rzymem. We wczesnym średniowieczu miasto robiło za siedzibę złotników. W 1620 roku najechał na miasto wódz protestancki Johann Georg von Jagerndorf, który zniszczył je i nałoży na nie olbrzymią kontrybucję w wysokości 90 000 talarów, co doprowadziło miasto do bankructwa. Ogólnie miasto przeżyło wiele bitew. Obecnie posiada 2 wieże. Miasto posiada twierdzę i 2 forty. Przy jednym forcie odbywają się pokazowe bitwy. Miasto z tego co wiem robi za miasto turystyczne. W 2009 roku, w celu promocji miasta, zaśpiewał u nas Feel za co straciliśmy całe 20k polskiego golda.

w mojej okolicy chyba tylko jeden ze starszych kościołów w Polsce i jeden z dwóch na świecie ze sklepieniem takim jak tam, a poza tym pozostałości grodu z IX-X wieku.

U mnie tylko ściany nie zbudowanego bunkru.Stoją sobie oparte o siebie od II światowej i nic z nimi nikt nie robi.O dziwo nie ma na nich żadnych grafiti itd. nawet zadbane w razie czego sam zbuduje i będę mieć schron przeciw atomowy :D

Mieszkacie w okolicy jakiś ciekawych miejsc? Może historyczny battleground albo coś czego nie zobaczymy w innych miejscach w Polsce.

Ja mieszkam 3 km od jedynej pustyni w Polsce czyli błędowskiej. Niestety coraz bardziej zostaje zalesiona bo nikt nie chce zorganizować wycinki chociaż każdy o tym mówi, a jeszcze około 15 lat temu można było zaobserwować tam fatamorgana.