Witam, otóż ostatnio mam niechęć do gier a mam ochote se zrobić jakąś animacje czy spróbować muzyke jakimiś programami skomponować, a może jakieś grafiki ? Znacie może jakieś ciekawe programy którymi mógłbym sie pobawić przez dłuższy czas ? :>
Ciekawe programy, za dużo wolnego czasu
Paint? Sony video coś tam (Nie pamiętam nazwy). Microsoft powerpoint. O takie animacje Ci chodzi?
Do animacji 2D w pełni wystarczy ci GIMP, Pivot lub Photoshop, zaś do 3D polecam Blendera (ciężki). Możesz się również pobawić przerabianiem filmów poprzez Sony Vegas Pro, Camtasia Studio lub (chyba najprostszym programem) DVD Markerem. Co do muzyki to Audacity oraz jakieś symulatory instrumentów takie jak np, PianoFX (symulator pianina, gra się klawiaturą). Co do grafiki to oczywiście pikselowaty Paint, Gimp i PaintTool Sai. Podkreślam, że do tych programów bardzo przydaje się tablet do rysowania, ale myszką też sie da coś zrobić. Mam nadzieję, że pomogłem i pozdrawiam.
@Ikariam666
PowerPoint jest od prezentacji multimedialnych, które animacjami nie są. Za to Sony Vegas Pro służy do obróbki filmowej.
Jeśli chodzi o animację 2D, to dla pierwszych rysowanych animacji korzystałem z photoshopa; robione na warstwach. Jak ogarniesz początki, to możesz przerzucić się na After Effects lub na Toon Boom Studio.
jak animacje to polecam Cinema 4d.
FLstudio pro program ale skomplikowany.
Tak jak DRGT mogę polecić program Blender. Początki są trudne, ale na internecie jest naprawdę dużo poradników do praktycznie każdej funkcji. A co najważniejsze, program jest całkowicie darmowy, a prace w nim trzymają naprawdę wysoki poziom.
Strona programu: http://www.blender.org/
Poradniki po polsku: http://polskikursblendera.pl/
I jeden z kilku filmów, stworzony w całości za pomocą powyższego programu:
Witam, otóż ostatnio mam niechęć do gier a mam ochote se zrobić jakąś animacje czy spróbować muzyke jakimiś programami skomponować, a może jakieś grafiki ? Znacie może jakieś ciekawe programy którymi mógłbym sie pobawić przez dłuższy czas ? :>