Cienki Laptop - Do pracy

Cześć, potrzebuje laptopa głównie do pracy, jakaś przeglądarka, programy typu pakiet Office itp.
Myślałem nad sprzętem Apple, jakiś macbook z 2017r, ale nie jestem przekonany czy na systemie Appla wykonam to co potrzebuję.

Dlatego proszę o pomoc, znacie może i polecacie jakiegoś bardzo cienkiego, lekkiego i szybkiego laptopa. Nie potrzebna jest karta graficzna, ważny jest ssd, dobry procek i w miarę dużo ramu, aby to płynnie chodziło parę lat.

Radziłbym ci zapytać na forum morele albo benchmark bo tutejsi fraje… użytkownicy innych laptopów niż czerwono czarne za 20k nie polecą.

1lajk

Jeżeli wolisz Win10 to ja polecam MS Surface Pro. Procesor i5, ram 8gb+, Win10 i dysk ssd jest cienki i lekki z funkcją tabletu (tylko klawiaturkę trzeba dokupić oddzielnie), bateria trzyma nawet do 8 godzin. Fajnie się na nim pracuje, ale na dłuższą metę mały ekran doskwiera, nie każdemu może też odpowiadać klawiatura. Jest też Surface laptop 2/3.

1lajk

Jak do pracy to polecam tylko applowskie macbooki. Do gier sprzęty apple się nie nadają, ale do pracy są stworzone. Nie przegrzewają się, wytrzymują długo na baterii, oprogramowanie jest dedykowane do sprzętu na którym będzie wykorzystywane, więc nie będziesz miał takich jaj jak na windowsach - zacięcia, blue screeny. Jeśli Cię stać na appla to wybierz go do pracy.

1lajk

A czy orientujesz się czy przy zakupie Macbooka air z 2017r, będę miał wsparcie z aktualizacjami na najbliższe lata?? I czy jest tam coś podobnego jak pakiet office itp?

Co parę lat kończą wsparcie dla starszych modeli niż kilka lat właśnie. Dokładnie kiedy zakończą wsparcie dla modeli z 2017 to nikt nie wie poza pracownikami Apple pewnie. Nie zmienia to wiele tak na prawdę w praktyce, po prostu się nie otrzymuje nowych aktualizacji systemu, w Windowsie też jak nie zaktualizujesz do nowszej wersji systemu to wiele to nie zmienia, masz jedynie mniej łatek związanych z bezpieczeństwem, ale od tego są antywirusy i firewalle.
Co do pakietu office, jest Microsoft Office for Mac i Libre Office na przykład. Apple ma też swój pakiet biurowy iWork z edytorami tekstu, prezentacji i arkuszy kalkulacyjnych.

Bardzo dobrym sprzętem ktory spełnia Twoje wymogi jest laptop od Microsoft - bardzo smukły, a przy tym świetnie wykonany i z rownie świetną matrycą. Do tego jedne z lepszych na laptopowym rynku kamerek internetowych. To taki troche Windowsowy Mcbook. Obecnie w dobrej cenie. Warto też odnotować dobrą zintegrowaną grafike w tym i5
Microsoft Surface Laptop 3 i5/8GB/128 Platynowy
Dobrą alternatywą może być HP envy - wg mnie prezentuje sie mega elegancko. Poza tym rownież bardzo dobrze wykonany, aluminiowa obudowa i dobrej klasy matryca. Do tego jeszcze tryb tabletowy i czytnik lini papilarnych
HP ENVY 15 x360 i5-10210/8GB/512/Win10 Black