Cleric poradnik PvP

Witam , dla chętnych do grania Klerykiem w Aiona się ten poradnik przyda.

Wstęp : Cleric jak wiemy jest profesją leczącą i dającą buffy , w Aionie pełni taką samą role, lecz nie wiemy jaka moc w tej postaci drzemie dziś opiszę wam jak ją wyzwolić :

Itemki Dla Postaci : Itemki ? oj tu będzie spory wydatek (dlatego przed stworzeniem clerica proponuje zrobić sorca do farmienia pieniędzy na eq)

Musimy nauczyć się kraftu (Chain/Plate) by zrobić buty chain z 22% bonus speed (musimy czasami pouciekać) a resztę itemów od seta kupujemy za Abyss Pointy (otrzymuje się je za mordowanie Asmo/Elyo/Balaur) kupując enchant stony (najlepiej l80+) enchantujemy owy set i buty co najmniej na +8 by zdobyć troszeczkę bonusowego defa.

Manastony : Eh , tu jest ciężko ...Magic boost i Critical Spell . Piszę ciężko ponieważ są bardzo drogie. :) (Armor i spodnie full crit socket , reszta Magic Boost) resztę sobie darujcie...

Bronie : Bronie +10 ...Mace i Shield (gdy walczymy z Sinem , Gladem , Templarem , Rangerem) 2h Staff +10 także (Gdy walczymy z SM , Sorc , Chanter, Cleric)

Stigmy : Tu będena tyle kochany że opisze wam wszystko dokładnie ze szczegółami :

Stigma nr 1 : Grace of empyrian lord (przez 12 sekund używami skilli beż użycia many)

Stigma nr 2 : Binding Light (Oszałamiamy przeciwnika na 20 sekund ! minus tego jest taki że byle jaki skill użyty przez nas na przeciwniku usuwa status i przeciwnik nas może atakować. Używa się go gdy ma się mało życia ale ! używamy go rozsądnie bo aż 5 min colddown)

Stigma nr 3 : Earth Warth V (przeciwnik dostaje co 3s bardzo mocny dps co pomaga nam przy zbiciu Stone skina czy szybkim zabiciu kogoś innego)

Stigma nr 4 : Sage's Wisdom (na 10 sec 50% szybszy casting , co bardzo pomaga gdy mamy mało hp a używamy greater heal)

Stigma nr 5 : Summon healing serevant ( wieżyczka która leczy)

Stigma nr 6 : Summon noble energy (wieżyczka która zadaje bardzo duży dps co sekundę)

Skille : Nie mówie co wymaksować a co nie , bo w aionie nic takiego się nie robi. Pisać skilli nie będę ponieważ jest to bardzo dużo roboty ale mam dla was listę skilli :)http://www.tentonham...s/cleric_spells

Trochę taktyki :

Jak wiecie Cleric nie ma zbyt wiele defa i nie zbyt wielki DPS tak więc robimy to w ten sposób że : używamy na początku Thunder bolt i po nim skill z chaina który odrazu stunuje...Smite i chain skilla , gdy otrzymujemy stun używamy Dispel , który usuwa z nas nieprzyjemnie statusy jak stuny czy choroby od Sm'a i odrazu używamy Summon Holy Serevant który daje dobry DPS co sekundę i healing light który nas oczywiście uleczy , gdy widzimy że przeciwnik na 30-40% hp używamy Thunder bolt znów i chain skilla który stunuje i skill dobijający przeciwnika na 100% Call Lighting

Gdy mamy do czynienia z klasami Meele to robimy to samo tylko dajemy im Root który uniemożliwia jaki kolwiek ruch. :)

a tutaj mały pokaz : [media=]

Teraz na prośbę użytkownika : Namga , jak radzić sobie Clerem.

Raidy : Jak zapewne wiecie , cleric to profesja która opiera się na leczeniu i buffowaniu , jest najważniejszym elementem każdego Pt , więc by utrzymać team musimy pierw nałożyć na tanka 2 początkowe buffy które dają całkiem fajne bonusy , nie będę pisał jakie bo nie chce mi się zbytnio wchodzić na Aiona teraz , ale dostaje się je na początku chyba 8lvlu. i oczywiście leczymy naszego tanka , tu nie ma nic trudnego , najlepiej używać tylko Healing Light ponieważ szybko i dobrze leczy , czasami patrzymy na dpsów których czasami musimy sami podleczyć , i to wszystko.

a z Assasinem radzimy sobie jak z gladem tylko taki bonus jest że jeśli assasin daje hide to biegamy non stop nie zatrzymując się , wtedy assasin gdy użyje stuna , a my się oddalimy biegając , to straci skilla i stanie się widzialny , potem root i ta sama taktyka co wyżej . :)

Czekałem na poradnik w twoim wykonaniu:D Jako iż gram clerem i mam dopiero 27lv to poradnik przyda się jak najbardziej, ale powiedz mi jak mam sobie radzić z sinem w pvp?:S

Przydałby się jeszcze poradnik z podstawami bycia clerem. Od 25lv zaczynają się instancje i wymagane jest jakieś ogarnięcie ze strony uzdrowiciela, ja tyle to sobie poradziłem z pomocą zagranicznych poradników, ale nie wszyscy znają na tyle dobrze eng. (choć grając w Aiona, chcąc nie chcąc trzeba znać angielski na poziomie przynajmniej ponadpodstawowym). Pozdrawiam!

"Critical Rate ." ROFL.....

Musimy nauczyć się kraftu (Chain/Plate) by zrobić buty chain z 14% bonus speed (musimy czasami pouciekać) ROFL2(z q ma sie buty 22% a nie jakis crap 14%)

Stigma nr 2 : Binding Light (Oszałamiamy przeciwnika na 20 sekund ! minus tego jest taki że byle jaki skill użyty przez nas na przeciwniku usuwa status i przeciwnik nas może atakować. Używa się go gdy ma się mało życia ale ! używamy go rozsądnie bo aż 5 min colddown) ROFL 3

Slaby ...zeby nie mowic,ze bardzo slaby poradnik...Lepiej z niego nie korzystac

Za mało i niezbyt dokładnie opisane. Są też oczywiście sytuacje z którymi się nie zgadzam, np. critical rate. Twoim tokiem myślenia szybciej crit spell by się nadał, który dopiero uzupełnia się z manastonem magic boost. Wybacz, ale te rady przydadzą się do max 30-35 lvla (pomijając stigmy w zupełności). Co do craftu i się zgadzam, i się nie zgadzam, bo np. MOIM ZDANIEM alchemia to podstawa. Równie dobrze bonus do speeda możesz sobie wyprodukować w postaci scrolla dzięki właśnie alchemii. I ostatkiem uczepień stwierdzę jeszcze, że taktyka jest niemiłosiernie słaba. Cleric ma większy potencjał niż ten tutaj przedstawiony. Tak naprawdę uznanie jednej taktyki lub tym bardziej takiej taktyki jako czołową można się zdrowo przejechać na innych graczach. Jeżeli tak grasz w Aionie to jedna rada ode mnie: zmieniaj ciągle taktyki, dostosuj się do przeciwnika - być może wtedy wygrasz z osobami, z którymi ciągle przegrywasz (mam na myśli sytuację, którą opisałeś w "poradniku" o assassinie). I na zakończenie coś co mnie najbardziej trapi: to jest za krótkie na poradnik.

Liczę na to, że w przyszłości zabierzesz się jeszcze raz za pisanie poradnika, ale do tego czasu brak trochę doświadczenia co do tego.

Istnieje możliwość aby ktoś obeznany napisał podobny poradnik dla Gladiatora ? Ułatwiłoby to grę innym; i mnie samemu, ponieważ wszędzie piszą jakie to klasy sa OP, a o Gladku tak jakoś cicho, dlatego wziąłem go.

Wiem wiem , błędy są ale to 1 poradnik , będę poprawiał bo nie miałem czasu na pisanie , Obowiązki trochę ważniejsze :D

" "Critical Rate ." ROFL....." to mnie uraziło , od samego początku gram Klerykiem....I doskonale się znam , dodając critical rate powiększa się % Magic critical rate.a cleric ma duży dps z crita więc nie piernicz mi tutaj ....

up popieram, nawet ja to zauważyłem :S

Pytanie ile grasz by on Cię uraził? Tak czy inaczej jednak lepszy jest crit spell do tego. Ani razu jak patrzę na clericów 55-60 po eq nie zauważyłem by któryś miał crit strike.

Pytanie ile grasz by on Cię uraził? Tak czy inaczej jednak lepszy jest crit spell do tego. Ani razu jak patrzę na clericów 55-60 po eq nie zauważyłem by któryś miał crit strike.

Dopiero terz zauważyłem że się mi pomyliło z crit spellem , LOL praca robi swoje :D już poprawione :D , wypatrzcie więcej błędów , będą poprawiane.

Haha, omw jaki trolling, widać jak uważnie czytałem tem poradnik, że tego nie zauważyłem

@up pisz wyraźniej albo zamiast guild wars 2 kup sobie słownik...Proszę :)

Gram w aiona od startu gry build lipa nawet go nie rób chcesz dobry build idz na aionsource.com tam będziesz miał porządny build niema mana stonów na crit spell po primo w seta na pvp dodajesz na maxa magic resista a nie magic bosta raczej to build pvp nie jest nie widzę call of lighting co bije dużo i jest dobrym skillem

gram od CBT aiona Klerykiem I TYLKO NIM więc wiem swoje , jakoś mi na pvp nikt nie daje rady (prócz wykoksanego SM'a)

chciałeś powiedzieć cbt gameforga pewnie

Yup, magic resist all the way. Cleric najbardziej wkurzająca postać w Aionie. 1v1 nawet nie podchodź. Nieśmiertelny, a damage niemal tyle co sorc, blindy, doty i root praktycznie bez cooldowna.

Jedyne co go może zabić to burst od sorca na silence (jeśli użyjesz healing pota w głupi sposób ) lub fear lock od SM'a i właśnie dlatego potrzebujesz magic resista.

YYY sory ale poradnik to dno i pół kilo mułu - ciągle tłumaczysz że nie masz czasu na jego pisanie więc po co się za to zabierałeś???

1. manastony - nie istnieje manastone critical spell.

W ogóle pisanie o manastonach nawet w średniej klasie poradniku powinno zająć jakieś 30% tego poradnika bo poza wyborem skilli jest to najwazniejszy wybór wszystkich klas. Pomysłów jest tyle co ludzi hp, mb, mr, ma - to wszystko jest baaardzo potrzebne dla każdego clera przykład: co ci po wysokim mb jeśli nie będziesz trafiał w przeciwnika (skilami) bo masz za mało ma??, co ci po tym ze możesz się leczyć jak masz mniej niż 8k hp i padasz na 2 skile sorca??

2.Craftowane przedmioty są przydatne tylko w pve. W PVP tylko przedmioty z areny/abyss.

3. Piszeż że cler "nie ma zbyt wiele defa" skąd to wyczytałeś ??? przecież w defie jesteś zaraz po templarze....

4. Stigmas... gdzie opis GS, gdzie rozdzielenie na pvp i pve - chyba, że sądzisz ze ten zestaw jest dobry "do wszystkiego" ale tego też tu nie zawarłeś.

5. Taktyka - tu nawet nie wiem co napisać bo w zasadzie nie ma czego opisywać. Używasz tylko kilku skili do tego pieszesz bzury jakich mało "gdy otrzymujemy stun używamy Dispel"- taaa serio ty to jesteś pro - sęk w tym że podczas stunu możesz użyć tylko skila do jego zdejmowania, nie nazywa się on Dispel i działa inaczej niż to dalej opisałeś...

ehh i na koniec "gram od CBT aiona Klerykiem I TYLKO NIM więc wiem swoje , jakoś mi na pvp nikt nie daje rady (prócz wykoksanego SM'a)"

hehehehehehehe serio?? z taką taktyką ? - to który ty masz level i gdzie grasz? Fakt cler jest postacią ciężką do zabicia 1vs 1 ze względu na heal ale aion jest tak rozbudowaną grą że i na to znajdzie się sposób - 3 klasy mogą uciszać dodatkowo jest godstone z szansą na uciszenie , fear sma i usypianie sorca, assasin ma hide i masę stunów, a ty piszesz poradnik z taktyk opartą o 5 skili, bo tak zabiłeś jakiegoś glada(tak bynajmniej ja to widzę)

W tym proadniku niemalże wszystko jest skopane :)

Zaczynając od manastonów: crit + mb, serio? Będziesz padał jak szmata od każdego. Macc/mres i jeśli ogarniesz to na 1vs1 jestes niesmiertelny.

Itemów dla postaci i broni nawet nie chce mi się komentować. Co ty proponujesz, żeby od razu e55 iść? I jeszcze ten crafting tam ^^

Stigmy jeszcze ujdą, ale też szału nie ma... PvP: Bene + Blind + NG + SG

Ale taktyka mnie zabiła... mam wrażenie, że ty w ogole w aiona nie grałeś, tylko filmiki na yt oglądałeś. Clerykie nie idzie się na wymiane ciosów z kimś tylko się go kite'uje. I dlatego macc/mres!

Witam , dla chętnych do grania Klerykiem w Aiona się ten poradnik przyda.

Wstęp : Cleric jak wiemy jest profesją leczącą i dającą buffy , w Aionie pełni taką samą role, lecz nie wiemy jaka moc w tej postaci drzemie dziś opiszę wam jak ją wyzwolić :

Itemki Dla Postaci : Itemki ? oj tu będzie spory wydatek (dlatego przed stworzeniem clerica proponuje zrobić sorca do farmienia pieniędzy na eq)

Musimy nauczyć się kraftu (Chain/Plate) by zrobić buty chain z 22% bonus speed (musimy czasami pouciekać) a resztę itemów od seta kupujemy za Abyss Pointy (otrzymuje się je za mordowanie Asmo/Elyo/Balaur) kupując enchant stony (najlepiej l80+) enchantujemy owy set i buty co najmniej na +8 by zdobyć troszeczkę bonusowego defa.

Manastony : Eh , tu jest ciężko ...Magic boost i Critical Spell . Piszę ciężko ponieważ są bardzo drogie. :) (Armor i spodnie full crit socket , reszta Magic Boost) resztę sobie darujcie...

Bronie : Bronie +10 ...Mace i Shield (gdy walczymy z Sinem , Gladem , Templarem , Rangerem) 2h Staff +10 także (Gdy walczymy z SM , Sorc , Chanter, Cleric)

Stigmy : Tu będena tyle kochany że opisze wam wszystko dokładnie ze szczegółami :

Stigma nr 1 : Grace of empyrian lord (przez 12 sekund używami skilli beż użycia many)

Stigma nr 2 : Binding Light (Oszałamiamy przeciwnika na 20 sekund ! minus tego jest taki że byle jaki skill użyty przez nas na przeciwniku usuwa status i przeciwnik nas może atakować. Używa się go gdy ma się mało życia ale ! używamy go rozsądnie bo aż 5 min colddown)

Stigma nr 3 : Earth Warth V (przeciwnik dostaje co 3s bardzo mocny dps co pomaga nam przy zbiciu Stone skina czy szybkim zabiciu kogoś innego)

Stigma nr 4 : Sage's Wisdom (na 10 sec 50% szybszy casting , co bardzo pomaga gdy mamy mało hp a używamy greater heal)

Stigma nr 5 : Summon healing serevant ( wieżyczka która leczy)

Stigma nr 6 : Summon noble energy (wieżyczka która zadaje bardzo duży dps co sekundę)

Skille : Nie mówie co wymaksować a co nie , bo w aionie nic takiego się nie robi. Pisać skilli nie będę ponieważ jest to bardzo dużo roboty ale mam dla was listę skilli :)http://www.tentonham...s/cleric_spells

Trochę taktyki :

Jak wiecie Cleric nie ma zbyt wiele defa i nie zbyt wielki DPS tak więc robimy to w ten sposób że : używamy na początku Thunder bolt i po nim skill z chaina który odrazu stunuje...Smite i chain skilla , gdy otrzymujemy stun używamy Dispel , który usuwa z nas nieprzyjemnie statusy jak stuny czy choroby od Sm'a i odrazu używamy Summon Holy Serevant który daje dobry DPS co sekundę i healing light który nas oczywiście uleczy , gdy widzimy że przeciwnik na 30-40% hp używamy Thunder bolt znów i chain skilla który stunuje i skill dobijający przeciwnika na 100% Call Lighting

Gdy mamy do czynienia z klasami Meele to robimy to samo tylko dajemy im Root który uniemożliwia jaki kolwiek ruch. :)

a tutaj mały pokaz : [media=]

Teraz na prośbę użytkownika : Namga , jak radzić sobie Clerem.

Raidy : Jak zapewne wiecie , cleric to profesja która opiera się na leczeniu i buffowaniu , jest najważniejszym elementem każdego Pt , więc by utrzymać team musimy pierw nałożyć na tanka 2 początkowe buffy które dają całkiem fajne bonusy , nie będę pisał jakie bo nie chce mi się zbytnio wchodzić na Aiona teraz , ale dostaje się je na początku chyba 8lvlu. i oczywiście leczymy naszego tanka , tu nie ma nic trudnego , najlepiej używać tylko Healing Light ponieważ szybko i dobrze leczy , czasami patrzymy na dpsów których czasami musimy sami podleczyć , i to wszystko.

a z Assasinem radzimy sobie jak z gladem tylko taki bonus jest że jeśli assasin daje hide to biegamy non stop nie zatrzymując się , wtedy assasin gdy użyje stuna , a my się oddalimy biegając , to straci skilla i stanie się widzialny , potem root i ta sama taktyka co wyżej . :)