Cllpsd

bannermja.gif

Cllpsd jest to forum poświęcone w całości tworzeniu mmo. Doczekało się już czwartej odsłony. W ramach tego forum planujemy zrobić własnego mmorpg. Wszystkich chętnych na takie przedsięwzięcie uraczymy niedługo jakimiś informacjami, a na razie zachęcamy do udzielania się na forum.

Administracja Cllpsd

cllpsd.pl

Link

Cllpsd jest to forum poświęcone w całości tworzeniu mmo. Doczekało się już czwartej odsłony. W ramach tego forum planujemy zrobić własnego mmorpg. Wszystkich chętnych na takie przedsięwzięcie uraczymy niedługo jakimiś informacjami, a na razie zachęcamy do udzielania się na forum.Administracja Cllpsdcllpsd.plLink

Przejrzałem stronę i powiem tak. Ludzie jak przejrzeliście wszystkie demoty, komixxy, joe monsters'a i inne takie strony, nie macie w co grac i ogólnie ma macie nic do roboty to... wyłączcie komputer ale nie wchodźcie na te forum. Bida z nędza. MMO na darmowym silniku 2D napisanym w VB6? Załamka. Forum celuje w osoby o wieku 6-10 lat. Nic ciekawego tam nie ma i nie będzie. Strata czasu i szkoda nerwów żeby naprawić wyrządzone szkody temu forum.

Przede wszystkim chciałbym podziękować Ci za zainteresowanie tematem, i za krytykę... czy tylko masz do końca racje? Nie wydaje mi się...

Strata czasu i szkoda nerwów żeby naprawić wyrządzone szkody temu forum.

Ostatnie zdanie twojej wypowiedzi sugeruje mi, że jesteś byłym członkiem cllpsd, albo źle wnioskuje, nie ważne. Szkody? Hmm.. jeżeli myślisz o nieudanej próbie zamiany forum na portal, to fakt - był to błąd, czy też szkoda. Jednak chcemy to naprawić nie bez powodów, zresztą o czym postaram się Cie przekonać za chwilkę. Szkoda nerwów, czasu? Nie, nie i jeszcze raz nie.

Stwierdziłeś, że portal celuje w osoby w wieku 6-10 lat. Może nie do końca to nie jest prawda, ponieważ każdy z nas interesuje się w mniejszym lub większym stopniu informatyką, chcemy przekazać tą wiedzę, którą my posiadamy młodszym, być może przyszłym informatykom, programistom, nie ważne w jakim wieku. Naszym celem jest nauka, pomoc. Poprzez forum można się nauczyć wiele, nie tylko programowania, ale też zachowania, kultury.

[...]wyłączcie komputer ale nie wchodźcie na te forum.

Tak, wyłączenie komputera to jest dobra sprawa, iść potrenować jakiś sport, czy też po prostu na spacer, to jest świetny pomysł. Dużo osób sądzi, że informatyk nie ma życia - to nie jest prawdą. Wiele osób z forum (chociażby z poprzedniej odsłony) trenuje jakiś sport, czy wykazuje się inną inicjatywą. Nie ważne jaką. Jednak naszą pasją, czy też zainteresowaniem jest informatyka. Pomagamy sobie wzajemnie zrozumieć, i wprowadzić do tego świata informatyków.

MMO na darmowym silniku 2D napisanym w VB6? Załamka.

Wręcz przeciwnie! Jest to jedno z najlepszych wprowadzeń do programowania, gier aplikacji. Młodzieniec, nie ważne czy ma 8 lat, czy 16, może przez to spokojnie masz nauczyć się programowania, korzystając z silników wykonanych w VB. Może jest to stary język, ale myślę, że się bardzo dobrze nadaje na początki. Jeżeli pasję, i umiesz się zachować, nie ważne ile masz lat, bo to o niczym nie decyduje, możesz robić co zechcesz. Trzeba mieć po prostu głowę na karku, i wiedzieć co się robi.

Nic ciekawego tam nie ma i nie będzie.

No kurde, jasnowidz! Skąd możesz wiedzieć, że nie będzie?! Na aktualnej odsłonie, wraca wiele osób które zaczynały przygodę z programowaniem właśnie na pierwszej ze odsłon cllpsd, kiedy byli zupełnymi amatorami. Powiem wam więcej - te osoby są teraz bardzo dobrymi informatykami, znają się za rzeczy, piszą gry na własnych silnikach, i inne ciekawe aplikacje. Ja byłem jednym z takich, co się wychowało na tym forum. Sił z różnymi językami programowania próbowałem w wieku 11-12 lat. Nic mi nigdy nie wychodziło, aż do czasu kiedy nie wpadłem na cllpsd. Miesiąc, dwa i już spokojnie wiedziałem o co chodzi, to gry oparte na VB i ich modernizowanie pozwoliły mi właśnie na rozpoczęcie prawdziwego programowania, dzięki któremu, teraz zarabiam. Nie są to krocie, ale dla młodego człowieka całkiem, całkiem suma. Nie powiem, nie zawsze się uda coś załapać, ale właśnie jestem w trakcie realizowania małego projektu, wartego 300zł.

Niedużo, prawda? Być może, ale mam wielką satysfakcję z tego co robię, i czuje się szczęśliwy. Wiele zawdzięczam cllpsd, i wiele chce mu ofiarować. Zamiast wchodzić na wymienione przez Ciebie strony - czasem lepiej się czymś zainteresować (nie tylko informatyką), ponieważ te strony mają być przerywnikiem, mają służyć do rozrywki, nie kilkugodzinnego wgapiania się w ekran na demotywatory, czy też komixxy. Jednak, jak już powiedziałem, trzeba posiadać pasję, to coś, co Cię ciągnie do robienia gier, a nie tylko codziennego grania w nie (to tylko przykład). Silniki gier 2d pisane w VB nie są doskonałe, ale jak pisałem, są doskonałym przedmiotem na naukę. No cóż, to na tyle, dziękuje jeżeli ktoś przeczytał to, i zapraszam z całego serca na forum :)

Pozdrawiam, Axer.

PS. Skoro już się zarejestrowałem, to z wami możliwe że trochę pożyje na forum :)

@Axer

Masz u mnie duży plus za tą ripostę :]

@mateki

Ogarnij się trochę. Pozwolę sobie przytoczyć Twoje tematy:

... i jeszcze gdzieś coś było ale nie chce mi się szukać. To tyle jeżeli chodzi o "MMO na darmowym silniku 2D napisanym w VB6?. Załamka.". UDK też jest darmowe, też dużo rzeczy się w tym klika a jakoś jest miliard produkcji z najwyższej półki które na nim bazują. Gotowe silniki są przez profesjonalistów częściej wykorzystywane niż pisanie własnych, bo po co wymyślać koło na nowo? Tam liczy się zysk a płacenie za jego wymyślanie na pewno do rentownych nie należy. Zresztą, wyśmiewanie innych ze względów na technologię jakiej się używa jest żałosne. Chodzi o efekt.

bannermja.gif

Cllpsd jest to forum poświęcone w całości tworzeniu mmo. Doczekało się już czwartej odsłony. W ramach tego forum planujemy zrobić własnego mmorpg. Wszystkich chętnych na takie przedsięwzięcie uraczymy niedługo jakimiś informacjami, a na razie zachęcamy do udzielania się na forum.

Administracja Cllpsd

cllpsd.pl

Link