Co byście tu wymienili?

Planuję namówić rodziców na nowy komp bo ten nawet tibii nie ciągnie, więc wybazgrałem taką konfę:

platforma
  • Intel Z97 MSI Z97M-G43
procesor
  • Intel® Core™ i7-4790 Processor (8M Cache, up to 4.00 GHz)
ilość rdzeni
  • 4 (8 wątków HT)
rodzaj chłodzenia procesora
  • wentylator
  • radiator
ilość pamięci operacyjnej
  • 8 GB (2x4GB)
rodzaj zastosowanej pamięci
  • DDR3-1600 (PC3-12800)
typ dysku twardego 1
  • SSD
pojemność dysku twardego 1
  • 120 GB
typ dysku twardego 2
  • magnetyczny
pojemność dysku twardego 2
  • 1000 GB
interfejs dysku twardego
  • Serial ATA/600
napęd optyczny
  • DVD+/-RW
karta graficzna
  • GeForce GTX 770
pamięć karty graficznej
  • 2048 MB
karta dźwiękowa
  • zintegrowana 7.1 HD Realtek
złącza karty graficznej
  • 1xHDMI | 1xDVI-D (Dual Link) | 1xDVI-I (Dual link) | 1xDP
obudowa
  • Corsair Carbide Series® 330R
złącza na przednim panelu
  • audio
  • 2x USB 3.0
złącza na tylnym panelu
  • SPDIF out
  • 4 x USB 3.0
  • Audio
  • 2 x USB
  • 1 x RJ45
  • 1 x PS/2
  • 1 x HDMI
  • 1 x DVI-D
  • 1 x Display Port
wolne złącza na płycie głównej
  • PCI-Express x1 (1)
  • PCI-Express x8 (1)
zasilacz
  • 650 W
zainstalowane wentylatory
  • 1 wentylator 140mm
  • 1 wentylator 120mm
opcjonalne wentylatory
  • 2 wentylatory 120/140mm
system operacyjny
  • Windows 8.1 (64bit)
oprogramowanie dodatkowe
  • ESET Smart Security - licencja na 180 dni | NVIDIA GeForce Experience™ | Microsoft Office - wersja testowa
akcesoria
  • Instrukcja obsługi komputera
wymiary
  • 495x210x484 (Corsair Carbide Series® 330R) mm
waga
  • 12.9 kg
średnie zużycie prądu: wyłączony
  • 0.69 W
średnie zużycie prądu: uśpiony
  • 1.5 W
średnie zużycie prądu: włączony
  • 44.37 W
średnie zużycie prądu: podczas grania
  • 263.7 W
średnie roczne zużycie prądu
  • 174.98 kWh/rok

A raczej znalazłem gdzieś w odmentach internetów :) Więc co byście tu wymienili by cena spadła, a wydajność była nawet i lepsza ?:P

Ile kasy chcesz na to przeznaczyć?

Ja bym wywalił instrukcje obsługi komputera. Jeżeli komp do gier to wywalić i7 wsadzić i5 np. 4690k. SSD przy grach też praktycznie nie potrzebne. 650W zasilacz nic nie mówi. No i może coś jeszcze. Wsadzić lepszą karte graf. jeżeli chcesz żeby było szybciej.

i7 zmienić na i5, jakieś 600zł taniej będzie, ale wydajność niższa.

Ewentualnie wywalić dysk SDD - 300zł taniej.

Jak spada cena to wydajność nigdy nie wzrośnie. Chyba, że zrezygnujesz z obudowy i powiesisz sobie go na ścianie, a te oszczędzone 150 zł dołożysz do lepszej grafiki, albo dokupisz kość ramu :D Można jeszcze zrezygnować z kupna Windowsa, ale nie wolno mi o tym mówić :D Powiedziałbym Ci też co można znaleźć w Internecie, ale na tym portalu też mi nie wolno :D

Ewentualnie możesz zejść do Win7, bo jest tańszy i ogólnie lepszy od 8.1.

Właściwie windowsa też możesz nie brać. Ale dlaczego nie wolno o tym mówić? Przecież linux + wine + odpowiednie patche spokojnie radzą sobie w większości grach. Ale wtedy nie można myśleć o radeonach.

Nie mówiłem o zmianie systemu na inny, tylko o nie kupowaniu ze sklepu. Może na przykład dostać od Św. Mikołaja pod choinkę.

Punkt 1.4 regulaminu "1.4. Nie wspieramy piractwa. blablabla" Co niektórzy moderatorzy rozszerzają o "Nie wolno mówić o tym co znajduje się w Internecie", bo chcą się wykazać, albo nie umieją przyznać do swojego błędu przy pochopnym rozdawaniu punktów ostrzeżeń na lewo i prawo...

Tutaj jest opisane wszystko i nic. Blok tekstu urywa oczy a i tak pochodzenie kilku części nieznane.

Nazwa podzespołu i jego model prosimy :)

Ile kasy chcesz na to przeznaczyć?

3-4k

Nie mówiłem o zmianie systemu na inny, tylko o nie kupowaniu ze sklepu. Może na przykład dostać od Św. Mikołaja pod choinkę.Punkt 1.4 regulaminu "1.4. Nie wspieramy piractwa. blablabla" Co niektórzy moderatorzy rozszerzają o "Nie wolno mówić o tym co znajduje się w Internecie", bo chcą się wykazać, albo nie umieją przyznać do swojego błędu przy pochopnym rozdawaniu punktów ostrzeżeń na lewo i prawo...

wiem o co Ci chodzi :) A dokładnie o piracki windows :P

P.S przewrażliwieni admini/modowie warma nie mogę dostać bo nie podałem linku do Pirackiego windowsa :)

kompa znalazłem tu : http://www.komputronik.pl/product/234627/Komputery/Komputery_PC/Komputronik_Sensilo_SX_600_H008_.html

a wiedząc, że gotowce to zło samo w sobie to spytałem się was :P

P.S przewrażliwieni admini/modowie warma nie mogę dostać bo nie podałem linku do Pirackiego windowsa

Hehe ja tez nie podałem, a 2 pkt dostałem. Niektórzy rozdają je za byle co, chyba żeby poprawić sobie samopoczucie, albo samoocenę, nie wiem.

Co do tematu...

To ten gotowiec nie jest zły. Tylko jest drogi, bo to sprzęt z najwyższej półki.

Sprzęt odrobinę słabszy będzie dużo tańszy, a wydajność prawie taka sama. Najlepsze podzespoły zawsze są dużo droższe, a ich cena nie jest adekwatna do mocy. No i kupując grafikę za 1200zł trzeba się modlić, żeby zaraz jakiegoś nowego DirectX'a nie wymyślili :)

Jak chcesz mieć taniej, to popatrz za takim samym sprzętem w innych sklepach. Komputronik zawsze był najdroższy.

np. morele.net czy esc.pl

Procesor : Intel Core i5-4690 /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX 815 zł Chłodzenie : SilentiumPC Fortis 2 XE1226 119 zł Płyta główna : MSI H97 PC Mate /intel H97, LGA 1150 295 zł Pamięć RAM : Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix 289 zł Dysk twardy : Crucial MX100 128GB (550/150MB/s) 279 zł Drugi dysk twardy : Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 210 zł Karta graficzna : Gigabyte Radeon R9 290 OC 4GB DDR5 512bit (1040/5000) 1430 zł Nagrywarka DVD / BluRay : Pioneer DVR-221BK (black) 69 zł Obudowa : Zalman Z9 U3 USB3.0 235 zł Zasilacz : Thermaltake Smart SE 630W 80+ 140mm modular 249 zł
4k

A jak wolisz Nvidie to zmienisz sobie kartę na GTX 770. A jeśli o mnie chodzi, to ja bym poczekał na premierę GTX 8xx.

@Up

tutaj nie ma czy woli Nvidie czy Radeona, po prostu Nvidia w tej cenie jest nie opłacalna r9 290 jest widocznie wydajniejsza o jakies 10 fps, zależy od gry.

Nvidia po prostu w tej cenie nie ma konkurencji gtx 780 jest duzo drozszy.

I Komputer składasz na morele.net // esc.pl // techplanet.pl a Nie jakieś złodziejskie komputroniki, które swoją marzą kradną na równi z media markt,avans,saturn,media expert i innymi podobnymi sklepami.

Jak w trafisz na fanboya Nvidii to mu nie wytłumaczysz, że Radeon w tej cenie jest wydajniejszy, bo on po prostu będzie wolał GeForca - nawet kosztem fpsów.

Ale tutaj się nie ma co dziwić, bo radeon jest znany z mnóstwa różnych problemów. Głównie z daremnych sterowników.

Miałem w życiu kilka radków i kilka geforceów i wiem co mówię :) Radki miały różne problemy, żaden GF nie miał.

Jakiś czas temu zmieniłem GTX260 na R7260x i już wiem, że najnowszy sterownik robiony był przez stado baranów ;)

Nvidie się kupuję dla świętego spokoju, mimo iż czasem faktycznie to Radeon jest lepszym wydajniejszym wyborem. Co kto woli.

Jeśli chodzi o sterowniki to jest to temat na grubszą dysputę.

Tak czy owak jak się ma starą lub słabą kartę graficzną to NIGDY nie pobiera się najnowszych sterowników bo to szkodzi zamiast pomagać.

Wklepać GTX ale od MSI i w żadnym wypadku nie wywalać SSD (przeznaczyć jego miejsce na system i parę gierek, przy niektórych gierkach ZNACZNIE poprawia to jakość grania w dany tytuł) Do tego zmienić procka na i5 4670k szyna pasi (Jeszcze pomyślał bym o osobnym radiatorze do procka) ;)

Sterowniki są do d*py, jeżeli używasz linuxa. AMD ma linuxa głęboko w 4 literach. Co do cen kart nvidii to i tak jest jeszcze tanio. Ostatnio czytałem, że nvidia podniesie ostro ceny kart z segmentu dla graczy. Jedyne czego można się przyczepić u AMD to tdp, które jest wyższe niż w przypadku gtx. Co do podzespołów to z 1 strony dobre i5 a i7 to różnica w grach jest prawie niezauważalna a cena bardzo. Z 2 strony to coraz więcej gier będzie potrafiło używać większej ilości wątków cpu, więc zestaw z i7 wystarczy na dłużej.

Planuję namówić rodziców na nowy komp bo ten nawet tibii nie ciągnie, więc wybazgrałem taką konfę:

platforma
  • Intel Z97 MSI Z97M-G43
procesor
  • Intel® Core™ i7-4790 Processor (8M Cache, up to 4.00 GHz)
ilość rdzeni
  • 4 (8 wątków HT)
rodzaj chłodzenia procesora
  • wentylator
  • radiator
ilość pamięci operacyjnej
  • 8 GB (2x4GB)
rodzaj zastosowanej pamięci
  • DDR3-1600 (PC3-12800)
typ dysku twardego 1
  • SSD
pojemność dysku twardego 1
  • 120 GB
typ dysku twardego 2
  • magnetyczny
pojemność dysku twardego 2
  • 1000 GB
interfejs dysku twardego
  • Serial ATA/600
napęd optyczny
  • DVD+/-RW
karta graficzna
  • GeForce GTX 770
pamięć karty graficznej
  • 2048 MB
karta dźwiękowa
  • zintegrowana 7.1 HD Realtek
złącza karty graficznej
  • 1xHDMI | 1xDVI-D (Dual Link) | 1xDVI-I (Dual link) | 1xDP
obudowa
  • Corsair Carbide Series® 330R
złącza na przednim panelu
  • audio
  • 2x USB 3.0
złącza na tylnym panelu
  • SPDIF out
  • 4 x USB 3.0
  • Audio
  • 2 x USB
  • 1 x RJ45
  • 1 x PS/2
  • 1 x HDMI
  • 1 x DVI-D
  • 1 x Display Port
wolne złącza na płycie głównej
  • PCI-Express x1 (1)
  • PCI-Express x8 (1)
zasilacz
  • 650 W
zainstalowane wentylatory
  • 1 wentylator 140mm
  • 1 wentylator 120mm
opcjonalne wentylatory
  • 2 wentylatory 120/140mm
system operacyjny
  • Windows 8.1 (64bit)
oprogramowanie dodatkowe
  • ESET Smart Security - licencja na 180 dni | NVIDIA GeForce Experience™ | Microsoft Office - wersja testowa
akcesoria
  • Instrukcja obsługi komputera
wymiary
  • 495x210x484 (Corsair Carbide Series® 330R) mm
waga
  • 12.9 kg
średnie zużycie prądu: wyłączony
  • 0.69 W
średnie zużycie prądu: uśpiony
  • 1.5 W
średnie zużycie prądu: włączony
  • 44.37 W
średnie zużycie prądu: podczas grania
  • 263.7 W
średnie roczne zużycie prądu
  • 174.98 kWh/rok

A raczej znalazłem gdzieś w odmentach internetów :) Więc co byście tu wymienili by cena spadła, a wydajność była nawet i lepsza ?:P