Co dokupić?

Witajcie mam 2gb ram/ procek 1.8 ghz kartę 1 gb. Chciałbym wymienić procek na lepszy np 2.4 gh co polecicie do max 50 zł ? Nie chcę procków po 500 zł styknie mi za 50 zł. Proszę nie pisać, że jestem "idiotą" czy coś podobnego. Dziekuję i czekam na propozycje.

nie jestem wrozka zeby wiedziec co ty tam masz ;p

Jaka karte? Jaki procesor? W jakie gry grasz/chcesz grac?

Ło zapomniałem szybko pisałem. Karta Ati Radeon 9600 gt 1 gb. Procek intel core 2 duo 1.80 ghz. W cska pograć żeby mieć lepszą płynność.

Może zrób OC? owe procesory dość dobrze się kręciły nawet przy boxowym chłodzeniu

Za 50 zł to nawet tego co ty masz nie kupisz a co dopiero coś lepszego

Konstruktywna uwaga:

Zbierz większy budżet, tak z 200-300zł minimum i wtedy myśl o upgradzie.

Za 50zł, to nawet czytnika płyt nie wymienisz...

nom jak sprawdzałem c2d 3,3ghz jest za ok 100zł może do 150zł zależy jak trafisz ddr2 to może i byś znalazł używkę za te 20-40zł a co do karty wymiana sensowna to coś pokroju 260gtx lub odpowiednik radka lub 460gtx i 6870 cena od 100zł do 200 też zależy jak trafisz całość jak wyzej 200-300zł trzeba mieć

c2d poniżej e8600 średnio się opłaca bo na swoim po o/c osiągniesz zadowalające zegary

do cs-a lekkie o/c twojego procka (wyczyszczenie kurzu z budy) i będzie lepiej mniejsza temp = lepsza wydajność

przeciez too co on ma to jest e4300 i ma zablokowany mnoznik ... .

przeciez too co on ma to jest e4300 i ma zablokowany mnoznik ... .

jak ma zablokowany to nic nie zrobi gdyby to był amd to jeszcze bo można by podkręcać płytą główną (NB itd...) (poprawcie mnie jeśli na intelu też tak można bo nawet nie wiem :) )

Ja mojego E8400 wykręciłem do 4,0GHz tylko chłodzenie musi kupić lepsze, do 3,6GHz spokojnie poleci na boxowym

korki / quady się kręci przez fsb a nie przez mnożnik jedynie co można z mnożnikiem zrobić to na sztywno go ustawić na maxymalny możliwy poziom (zwykle w biosie jest zakładka z cpu min i max value ) więc przy dobrej płycie j/w 3.0 lub więcej można osiągnąć

niestety corek i lga 775 jest lepsze od odpowiednika amd i nie ma co nad tym debatować (athlon 64 )

http://pclab.pl/art20995-7.html

takie testy na szybko znalezione (cs source)

jego 1,8 c2d jest na poziomie athlona kazdy inny c2d z mocniejszym zegarem będzie lepszy od amd więc bez sensu pakować sie w inną platformę zwłaszcza ze wystarczy zaaplikować albo quada albo mocniejszego korka lub o/c tego co ma i spokojnie zwiększy płynność rozgrywki

korki / quady się kręci przez fsb a nie przez mnożnik jedynie co można z mnożnikiem zrobić to na sztywno go ustawić na maxymalny możliwy poziom (zwykle w biosie jest zakładka z cpu min i max value ) więc przy dobrej płycie j/w 3.0 lub więcej można osiągnąćniestety corek i lga 775 jest lepsze od odpowiednika amd i nie ma co nad tym debatować (athlon 64 )http://pclab.pl/art20995-7.htmltakie na szybko znalezione jego 1,8 c2d jest na poziomie athlona kazdy inny c2d z mocniejszym zegarem będzie lepszy od amd wiec bez wciskania banialuków o tym ze amd lepsze

nikt tu nie mówi że amd są lepsze

nikt tu nie mówi że amd są lepsze

ah ok ;) wybacz poniosło mnie odrobinkę xD

zresztą powracając patrząc na budżet sądzę, że zwykłe oc na 2.1 ghz tego korka wystarczy do cs-a albo sprawdzić czy dysk daje radę lub czy pamiątki są dobre a na koniec czy przypadkiem grafika nie jedzie na ostatnim "tchnieniu" ;)

OK mogę zrobić OC ale napiszcie jak. BIOS odpada jest zawieszony. Nawet zresetowanie nic nie dało. Jakiś program ? Jakieś sugestie ? Przed reinstallem miałem podkręcony do 2.4 i w csie miałem 100 fps stabilnie.

Grafika jest ok. Podkręcę procek do 2.4 i będzie all good. Także prosiłbym o pomoc.

poszukaj instrukcji do płyty, czasem da się co nieco zrobić zworkami na płycie

Zworkami ? Pierwsze słyszę.

Jakiś program był do podkręcania z tego co wiem.

grafiki to tak ale jest do fsb (setfsb) lecz go nie polecam bo można trwale uszkodzić płytę jak się nie zna odpowiednich parametrów

jak jest zawieszony? da się włączyć bios?

odpalenie bez baterii (oczywiście po uprzednim wyłączeniu od prądu i poczekaniu aż dioda zgaśnie XD) resetuje bios tak samo można by wejść na str producenta i ściągnąć najnowszy bios + programik do wgrania go na płytę (o ile producent go ma) z tego co pamiętam moje asusy miały coś takiego

jak nie 3ma ustawień to raczej bateria do wymiany 2-3zł xD

BIOS się nie zawiesza. Jeśli u ciebie nie działa, to pewno masz klawiaturę pod USB i we wczesnej fazie rozruchu nie jest wykrywana i po prostu klawisze nie działają.

Procesor podkręca się w BIOSie, a nie za pomocą żadnych programów. Czasami są zworki, lub przełącznik na płycie, który na sztywno ustawia fsb.

O tym jak się podkręca to musisz poczytać w Internecie. I to dużo. Jeśli się nie znasz, to nie zmieniaj żadnych wartości napięć, bo sobie spalisz procek. Jak już poczytasz, to się baw. I pamiętaj, że po podkręceniu trzeba zrobić testy i sprawdzić, czy komp działa stabilnie i się nie przegrzewa.

Nie podałeś nawet modelu płyty głównej, ani zasilacza.

Za ~150zł możesz kupić Quada Q6600 (2,4GHz) i podkręcić go nawet do 3,5GHz, o ile Twoja płyta główna pozwala, oraz o ile masz markowy zasilacz. No i będziesz musiał dokupić jakieś bardzo dobre chłodzenie, bo to kaloryfer jest.

Ten Quad nawet bez OC jest dobry, więc OC wcale nie jest wymagane do niczego. W najnowsze gry i tak nie pograsz, bo masz kiepską grafę i mało RAM. Na tym procku można grać we wszystko co wyszło do momentu premiery Wiedźmina 3. Z tym, że trzeba mieć lepsza grafę i więcej RAM.

Q6600 jest najsłabszym seryjnie procesorem czterordzeniowym pod Socket T.

Jak chcesz dwurdzeniówkę, to E6600 jest za 30-50zł. Ale różnicy wielkiej nie będziesz miał.

Nie chce mi się patrzyć na ceny innych modeli, dlatego tutaj masz liste procesorów z serii Core 2. Sam sobie poszukaj ;)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2

Ati Radeon 9600 gt 1 gb

A nie czasem GeForce 9600 GT?

Radeon 9600 to ma ze 12 lat.

Karta to AMD Radeon 7700 HD. Co do procka kiedyś jakimś programem go podkręcałem i chodził ładnie. Poczytam w międzyczasie o podkręcaniu i może coś wykombinuję.