Co kupić?

Witam,

zastanawiam się nad zakupem głównie 2 gier. Mianowicie Shogun 2: Zmierzch Samurajów oraz Anno 2070. Ogólnie ciekawi mnie rozgrywka w Anno. Lubię taką rozbudowę(nigdy w Anno nie grałem), lecz gra podobno się nudzi i jest dużo problemów z nią,a opinie ma różne negatywne/pozytywne. Shogun 2 z tego co patrzałem, jest bardzo zachwalany bardzo dobre oceny, ale nie wiem czy rozgrywka turowa nie będzie czymś uciążliwym. Do tego grając w demo Shoguna jakoś nie ogarniałem tej walki tyloma jednostkami naraz, podobno to jest najlepsze w tej grze (bitwy). Trzeba włóczników ustawić na kawalerie itd., ale jak to zrobić takimi ogromnymi armiami jak mi podczas ataku robi się wielka kupa, a podczas oblężeń dziesiątkuje mnie obrona zamku ;p. Mam nadzieję, że to wina moich słabych umiejętności jeszcze w tej grze i walki nie wyglądają na tej zasadzie ;p. Jeśli ktoś jest obeznany w tych 2 grach proszę o pomoc. Biorę również pod uwagę Herosów 5 z dodatkami lub 6(ciekawi mnie piątka, jednak nie wiem czy nie ma za cukierkowej grafiki i jak się trzyma tryb wieloosobowy po wyjściu szóstki). Jeśli jest jakiś inny tytuł, który jest ciekawszy również można podać(podobną graficznie lub miłą dla oka) ;p.

P.S. Zapomniałbym dodać, że bardzo lubię tryb multiplayer. Biorę również pod uwagę Herosów 5 z dodatkami lub 6.

Anno 2070 jest nastawione na ekonomię, a Shogun (z tego co wiem) bardziej na aspekt militarny. Faktycznie, Anno może się szybko znudzić, kampania jest relatywnie krótka. W trybie "wolnej gry" można sobie trochę pograć bez znudzenia, w końcu mamy 3 zróżnicowane frakcje, ale szału nie ma. W multiplayerze sobie nie poszalejesz.

Na twoim miejscu wybrałbym Heroesów, mają najdłuższą "żywotność" w trybie multiplayer. Chociaż to i tak nie to samo co stare dobre HoM&M 3 :)

Od siebie mogę dodać Civilization 5 - chyba najlepsza turowa strategia spośród tych ostatnio wydanych, niedługo ma wyjść dodatek. Ja w samego singla gram bez znudzenia już dobry rok (niezbyt często, ale jednak). Zakładam że multi jest jeszcze bardziej wciągający.

Nie daj tylko sobie wmówić, że Heroes V z dodatkami to kicha i gra nie warta zachodu. Jak dla mnie to po wydaniu obu dodatków ta część jest godnym następcą trójki - mechanika nieco inna, ale gra się wbrew pozorom całkiem podobnie... i przyjemnie. Ba, szczerze mówiąc... jak bardzo uwielbiam trójkę, tak nie wiem czy ta część nie jest po prawdzie lepsza (ludzie mają tendencję do niezauważania ewidentnych braków i wad tej części, stąd to bezgraniczne uwielbienie).

Anno 2070 nie widziałem, za to grałem w kilka poprzednich części (1602, 1404)... to gra typowo ekonomiczna, jeśli szukasz szybkiej, wartkiej akcji i imponujących bitew to na pewno się w to nie wkręcisz. Za to Shogun - tak jak każdy Total War - nie jest dla każdego, bo walka nie polega na wysyłaniu masy wojsk naprzeciw siebie z nadzieją na przejechanie się po wrogu... osoba która nie łapie takich prawdziwych strategii będzie musiała nauczyć się bardziej normalnego podejścia do walki, a nie każdemu chce się tego uczyć.

Witam,

zastanawiam się nad zakupem głównie 2 gier. Mianowicie Shogun 2: Zmierzch Samurajów oraz Anno 2070. Ogólnie ciekawi mnie rozgrywka w Anno. Lubię taką rozbudowę(nigdy w Anno nie grałem), lecz gra podobno się nudzi i jest dużo problemów z nią,a opinie ma różne negatywne/pozytywne. Shogun 2 z tego co patrzałem, jest bardzo zachwalany bardzo dobre oceny, ale nie wiem czy rozgrywka turowa nie będzie czymś uciążliwym. Do tego grając w demo Shoguna jakoś nie ogarniałem tej walki tyloma jednostkami naraz, podobno to jest najlepsze w tej grze (bitwy). Trzeba włóczników ustawić na kawalerie itd., ale jak to zrobić takimi ogromnymi armiami jak mi podczas ataku robi się wielka kupa, a podczas oblężeń dziesiątkuje mnie obrona zamku ;p. Mam nadzieję, że to wina moich słabych umiejętności jeszcze w tej grze i walki nie wyglądają na tej zasadzie ;p. Jeśli ktoś jest obeznany w tych 2 grach proszę o pomoc. Biorę również pod uwagę Herosów 5 z dodatkami lub 6(ciekawi mnie piątka, jednak nie wiem czy nie ma za cukierkowej grafiki i jak się trzyma tryb wieloosobowy po wyjściu szóstki). Jeśli jest jakiś inny tytuł, który jest ciekawszy również można podać(podobną graficznie lub miłą dla oka) ;p.

P.S. Zapomniałbym dodać, że bardzo lubię tryb multiplayer. Biorę również pod uwagę Herosów 5 z dodatkami lub 6.