Co lubicie w książkach, które czytacie?

Witam. Zakładam, że gracze mmo to ludzie, którzy dobrą książką nie pogardzą, dlatego też, będę wdzięczny, jeśli pomożecie mi odpowiadając na kilka pytań. Proszę o zachowanie porządku w tym temacie.

Krótki kwestionariusz, zależy mi tylko na rzeczowych odpowiedziach. Pytania wymyślałem na bieżąco, więc nie ma logiki w ich kolejności.

Zaczynamy. Można 'opowiadać' według schematu, jak kto woli.

1. Dlaczego lubicie czytać ?

2. Co czytacie ?

3. Jakie gatunek/i literackie preferujecie ?

4. Ulubiony bohater ? Dlaczego ?

5. Jakie cechy powinien mieć główny bohater ?

6. Dobro czy zło ?

7. Happy end czy też Sad but true ?

8. Metamorfoza bohatera, czy trzymanie przy swoim ?

9. Bohater specyficzny czy szary obywatel ?

10. Wiele wątków czy jeden rozbudowany ?

11. Obszerny świat przedstawiony czy mały wycinek rzeczywistości ?

12. Aktualna topografia danego kraju, czy wymyślone miejsce ?

13. Szczegółowe opisy, czy konkretnie przedstawienie sytuacji ?

14. Wiele tajemnic czy jasna sytuacja ?

15. Wątek miłosny czy też nie ?

16. Duża dawka kontrowersji ?

17. Dobrze jest poruszać tematy tabu ?

18. Powinno się wykorzystywać kwestie religijne, filozoficzne lub inne ?

19. Co przyciąga cię do książki ?

20. Co powinno znaleźć się na pierwszej stronie ?

21. Dualizm świata: dwa osobne wymiary czy przeplatające się ze sobą ?

22. Dominuje zło czy dobro ?

23. Długa czy krótka ? (książka)

24. Czy pierwsze zdanie jest istotne ?

25. Zakończenie oczywiste, czy nierozwiązany wątek ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Sorry za offtop, ale tworzenie takiego 'klucza' wg mnie nie ma sensu, bo na dobrą sprawę gdybym zestawił ze sobą swoje dwie ulubione książki, raz odpowiadając przez pryzmat pierwszej, a raz drugiej, to odpowiedzi były by zgoła inne.

Sorry za offtop, ale tworzenie takiego 'klucza' wg mnie nie ma sensu, bo na dobrą sprawę gdybym zestawił ze sobą swoje dwie ulubione książki, raz odpowiadając przez pryzmat pierwszej, a raz drugiej, to odpowiedzi były by zgoła inne.

Tutaj nie ma żadnego klucza. Losowo wymyślone pytania. Teoretycznie można odpowiedź uzależnić od konkretnej książki, ale większość pytań zależy tylko i wyłącznie od opinii czytelnika. Właśnie na takiej subiektywnej opinii mi zależy. Nie ma czegoś takiego, że obie opcje są równie dobre. Wszystko polega na tym, żeby czytelnik wybrał, kiedy stawia się go przed wyborem. Nie tylko tutaj zamieściłem ten "kwestionariusz". Mam nadzieję, że na tym forum ludzie też postarają się wybrać i przy okazji pomóc.

Pozdrawiam.

Ja za bardzo nie mam czasu ale mnie książki bardzo ciekawią.Bardzo lubię książki wojenne bo lubię historie.I w tym kierunku bym chciał sie szkolić.A ktoś tak lubi historie?

1. Lubie zagłębiać się w fabułe, a książki wyprzedzają pod tym względem filmy (no z grami to inna sprawa ;))

2. Fantasy, ostatnio Metro 2033, teraz Czystą krew, niedługo zabieram się za Sapkowskiego.

3. j.w Fantasy, czasem jakiś dobry kryminał, bądź Horror (jednak je, wole ogladać)

4. Nie posiadam

5. Powinien sypać fajnymi tekstami :D

6. Zuo

7. SBT

8. Trzymanie przy swoim

9. Oczywiście że "inny"

10. Jeden rozbudowany + pare małych wąteczków

11. Obszerny świat

12. I to, i to

13. Konkretne przedstawienie

14. Tajemnice

15. Oczywiście że miłosny :D

16. Nie. Gigantyczna.

17. Jak najbardziej.

18. Inne

19. Można się zagłębić, dłużej czyta sie książke niż np. Ogląda film :P

20. Hmmm... Koncówka całej książki, zostawiająca niejasności a potem 2 weeks before i jazda :D

21. Nie lubie czegoś takiego.

22. Dominuje Zło

23. Długa

24. Tak

25. Oczywiste.

1. Dlaczego lubicie czytać ? Relaksuję się wtedy, odpoczywają mi oczy, i (jak w "Niekończącej się opowieści") "stawać" się głównym bohaterem.

2. Co czytacie ? Zagładę Hyperiona Simmons'a Dan

3. Jakie gatunek/i literackie preferujecie ? Fantasy, jednak jeżeli inny gatunek, a książka dobra, też nie pogardzę.

4. Ulubiony bohater ? Dlaczego ? Hmm... tu ciężko odpowiedzieć, może być to Arlen Bales (Malowany człowiek)-poważny, skupiony, mądry, bystry (wiem, gadam jak baba :D), może też być Endymion Spring

5. Jakie cechy powinien mieć główny bohater ? Powinien być sobą - może się zmienić wskutek wydarzeń, ale jeżeli tak, to cały.

6. Dobro czy zło ? Nie ma czegoś takiego jak dobro i zło- są 2 strony, słuszna i niesłuszna. Jestem po stronie słusznej :D

7. Happy end czy też Sad but true ? Zależy jak się toczą losy bohaterów, raz tak, raz tak.

8. Metamorfoza bohatera, czy trzymanie przy swoim ? Zależy od tego jak zachowuje się na początku.

9. Bohater specyficzny czy szary obywatel ? Szary obywatel.

10. Wiele wątków czy jeden rozbudowany ? Wiele wątków

11. Obszerny świat przedstawiony czy mały wycinek rzeczywistości ? Obszerny

12. Aktualna topografia danego kraju, czy wymyślone miejsce ? Wymyślone

13. Szczegółowe opisy, czy konkretnie przedstawienie sytuacji ? Konkretne

14. Wiele tajemnic czy jasna sytuacja ? Wiele tajemnic

15. Wątek miłosny czy też nie ? Może być, tylko żeby nie trwał dłużej niż 2strony.

16. Duża dawka kontrowersji ? Tak

17. Dobrze jest poruszać tematy tabu ? Nie

18. Powinno się wykorzystywać kwestie religijne, filozoficzne lub inne ? Zależy od gatunku - czasem trzeba poważnie, czasem można się pobawić

19. Co przyciąga cię do książki ? Opis na tyle okładki + ocena kolegów i osób z internetu

20. Co powinno znaleźć się na pierwszej stronie ? Pierwsza strona zależy od autora

21. Dualizm świata: dwa osobne wymiary czy przeplatające się ze sobą ? Zależy od fabuły :D

22. Dominuje zło czy dobro ? Zło

23. Długa czy krótka ? (książka) Im dłuższa, tym lepsza

24. Czy pierwsze zdanie jest istotne ? Nie

25. Zakończenie oczywiste, czy nierozwiązany wątek ? Zależy czy będzie kontynuacja, chociaż czytałem też książki (Dziewiąty Mag) w której zakończenie jest niejasne i chce się więcej, ale już nic nie ma :D

Ja lubię książki w których na początku nie wiadomo kto jest tym złym i jaki będzie koniec xD Często tak jest, że łatwo wiele rzeczy przewidzieć i to jest najgorsze i psuje cały efekt..

mod_ico.png
Ostrzeżenie słowne - archeologia. Saluś

korzystając z okazji, chciałbym pozdrowić mamę i tatę.

a tak bardziej serio: korzystając z okazji, chciałbym przypomnieć o limicie "przydatności tematu do spożycia" z zeszłego silnika, który działał całkiem nieźle, z tego co pamiętam. 3 miesiące od ostatniego postu i temat mógł być odświeżony już tylko przez moderatora. No, może to trochę inaczej działało, ale działało. W nowej wersji forum chyba zanikło?

Sporo rzeczy było jaśniejszych i lepszych na starym silniku Plejn ; )

@Zamykam.

Witam. Zakładam, że gracze mmo to ludzie, którzy dobrą książką nie pogardzą, dlatego też, będę wdzięczny, jeśli pomożecie mi odpowiadając na kilka pytań. Proszę o zachowanie porządku w tym temacie.

Krótki kwestionariusz, zależy mi tylko na rzeczowych odpowiedziach. Pytania wymyślałem na bieżąco, więc nie ma logiki w ich kolejności.

Zaczynamy. Można 'opowiadać' według schematu, jak kto woli.

1. Dlaczego lubicie czytać ?

2. Co czytacie ?

3. Jakie gatunek/i literackie preferujecie ?

4. Ulubiony bohater ? Dlaczego ?

5. Jakie cechy powinien mieć główny bohater ?

6. Dobro czy zło ?

7. Happy end czy też Sad but true ?

8. Metamorfoza bohatera, czy trzymanie przy swoim ?

9. Bohater specyficzny czy szary obywatel ?

10. Wiele wątków czy jeden rozbudowany ?

11. Obszerny świat przedstawiony czy mały wycinek rzeczywistości ?

12. Aktualna topografia danego kraju, czy wymyślone miejsce ?

13. Szczegółowe opisy, czy konkretnie przedstawienie sytuacji ?

14. Wiele tajemnic czy jasna sytuacja ?

15. Wątek miłosny czy też nie ?

16. Duża dawka kontrowersji ?

17. Dobrze jest poruszać tematy tabu ?

18. Powinno się wykorzystywać kwestie religijne, filozoficzne lub inne ?

19. Co przyciąga cię do książki ?

20. Co powinno znaleźć się na pierwszej stronie ?

21. Dualizm świata: dwa osobne wymiary czy przeplatające się ze sobą ?

22. Dominuje zło czy dobro ?

23. Długa czy krótka ? (książka)

24. Czy pierwsze zdanie jest istotne ?

25. Zakończenie oczywiste, czy nierozwiązany wątek ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.