Co myślicie o tym kompie?!?

CPU: Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX

Układ chłodzenia: Thermalright HR-02 Macho

RAM:GoodRAM 8GB(2x4GB) 1333Mhz CL9

MOBO:Asrock P67 PRO3 (B3)

GPU:Sapphire ATI Radeon HD7970

HDD:Seagate 500GB SATA3

PSU: XFX Core 550W

Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B5ST

CASE:Zalman Z9

Ja poleciłbym taki zestawik:

CPU: Intel Core i5 2500K LGA1155 BOXUkład chłodzenia: Thermalright True SpiritRAM:GoodRAM 8GB(2x4GB) 1333Mhz CL9MOBO:Asrock P67 PRO3 (B3)GPU:Gigabyte GeForce GTX660TiHDD:Seagate 500GB SATA3PSU: Aerocool Strike-X 500WNapęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B5STCASE:Zalman Z9

Zastanowiłbym się tylko nad tym czy chcę mieć większą wydajność systemu czy większą pojemność dysku. Jeżeli wybierasz wydajność to polecam dysk SSD. Dysk SATA3 ma z koleji 4 razy GB więcej ale przy dysku SSD widać duży przyrost POWER'a.

OCZ SSD Agility3 Series 120GB SATA3 to wydatek ok. 350zł

A co do karty graficznej bo pewnie będziesz miał wątpliwości dlaczego polecam akurat ten model - przestudiuj sobie ten benchmark i wszystko jasne :)

120GB to chwila i zawalony dysk idz w te 500GB karta jest przesadzona porownaj ja z modelami 78XX i kupil bym ram z lepszym takowaniem

moj obecny komp to

fx-1850 (dobry proc i tani a zaraz wychodzi nowy uklad vishera chyba jak sie nie myle)

HD7870

8gb 1866 (http://www.skapiec.p...expid=1418573-8)

nic w nim nie zmieniaj, zestaw jest tip top

Nie zmieniaj nic!

GTX 660Ti ?? jest na 192bitowej szynie.. niech zostanie przy HD 7970

fx-1850 (chodzi o fx-8150?) to coś nie nadaje się do grania.. w porównaniu do i5 2500k..

P.S. jak chcesz USB 3.0 wybierz Zalman Z9 U3

nie chodzi o i5 a FX w czym jest gorszy? ze ma spadki 3-5%? czytalem chyba kazdy benchmark i w porownaniu do I7 2500 ten FX wypada bardzo dobrze biorac pod uwage ze placisz 1000 zl mniej

nie chodzi o i5 a FX w czym jest gorszy? ze ma spadki 3-5%? czytalem chyba kazdy benchmark i w porownaniu do I7 2500 ten FX wypada bardzo dobrze biorac pod uwage ze placisz 1000 zl mniej

nie ma takiego procka jak i72500 jest i72600 to po 1, po 2 8 (FX-8150)

rdzeni FX jest raptem 100 zł tańszy niż i5 2500 i jeśli chodzi o gry to FX siada kompletnie i tutaj nie chodzi o o 2 czy 5% tylko o 10- 15%

pobór mocy jest też bez porównania, podkręcony FX jak i nie podkręcony ciągnie nawet 30% więcej prądu i przyznam tylko że w zastosowaniach profesjonalnych jest OK, ale nie wypisuj tutaj głupot że w grach są porównywalne bo jeśli chodzi o gry to jest przepaść

nie to żebym był fanbojem intela, sam mam w budzie AMD i karte i proca, ale w tym momencie do GIER nie opłaca się brać nic innego jak intel

Ja podałem mu zestaw, który jest najlepszy pod OC. Jeśli jednak podkręcanie go nie interesuje(a tego nie wiemy) to zestaw podany przez autora jest jak najbardziej w porządku.

A co do karty graficznej -przesadzona ? Nie sądze.GTX660Ti o wiele lepiej daje się podkręcać i nie wmówicie mi, że nie bo testowałem obie te karty. Na dodatek jest 300zł tańsza.

To prawda, jedynym aktualnie opłacalnym procesorem do gier jest INTEL. Jedynym opłacalnym procesorem AMD jest Phenom II Quad Core X4 965 AM3 ale mowa tu o jednostce komputerowej za cene ok. 2500 zł; natomiast tutaj sądząc po zaproponowanych przez niego podzespolach autor ma do wydania ok. 3500zł a wtedy branie procesora AMD mija się z celem.

@Rybson

Nie kumam cię, podałeś mu praktycznie zestaw identyczny,tylko z gorszą kartą oraz zasilaczem,i mówisz że jest lepszy do oc. ??

Real

@Alatar

Wymień zasilacz na OCZ ZS 550/600 albo OCZ ZT jeśli chcesz modularny.

tak, karta jest lepsza do OC. A zasilacz 500W spokojnie uciagnie taki zestaw jaki podal autor i taki, ktory podalem ja, wiec po co ma przeplacac(chociaz w tym przypadku to akurat grosze) - zreszta co ma zasilacz do OC w tym przypadku? Tutaj jest nieistotny. Karta graficzna, ktora podalem ja o wiele lepiej sie kreci i po OC ma lepsze osiagi niz HD7970, ktora jest mniej podatna na OC i na dodatek jest tansza

Jak GTX 660 Ti to jest konkurent 7870/7950 to gdzie ty porównujesz ją do 7970

Już GTX 660 Ti na tle 7950 wypada gorzej,ale ty wiesz lepiej.

Popieram,660 Ti jest ocean do tylu za 7970.Radze sie troche doedukowac koledze ktory mowi ze jest inaczej.:)

Proszę bardzo - porównanie obu tych kart.

http://demisia.com/g...recommendation/

Nie dość, że jest cichsza to jeszcze żre o wiele mniej prądu...siedze w tym temacie długo i nie wmówicie mi, że 7970 jest lepsza - tyle.

http://www.benchmark...gtx-660-ti.html

Interesujący Cię dział jest od 7 strony (GTX 660 TI 2 GB jest układem referencyjnym, GTX 660 )

http://www.benchmark...pinie-4361.html

Interesujące Ciebie część jest od strony 4.

Teraz porównaj sobie REFERENCYJNE WERSJE OBU KART zestaw sobie wyniki w jakiejś tabelce w Excelu i porównaj obie karty, stosunek wydajności do ceny oraz pobór mocy.

Teraz na marginesie, nigdy nie oszczędzaj na zasilaczu, jest to najważniejszy element każdego komputera i każda osoba znająca się na rzeczy Ci to powie. Ch*jowy zasilacz nie dość, że może spowalniać kompa, do tego może spowodować zniszczenie się elementów. Przy wyborze zasilacza sprawdź parametr, który nazywa się "sprawność", jeżeli jego sprawność jest około 85% lub wyżej to znaczy, że zasilacz jest dobry. Wytłumaczę na jakiej zasadzie to działa, jeżeli Twój komputer potrzebuje 430 W mocy to zasilacz o sprawności 85% pobierze 530W, natomiast jeżeli zasilacz ma sprawność na poziomie 60% będzie pobierał 750W, czyli 220W. Oznacza to, że tani, dupiaty zasilacz będzie Cię kosztował paradoksalnie więcej pieniędzy, które będą doliczane do Twojego rachunku za prąd. Inwestycja w zasilacz pozwala Ci (powtórzę się) paradoksalnie zaoszczędzić na przyszłych rachunkach za prąd. Dodatkowo zwróć uwagę, czy dany zasilacz dostarcza stabilne napięcia (to głównie wywnioskujesz czytając opinie na temat danego zasilacza na różnych stronach, lub czytając testy).

Druga w zestawie jest płyta główna, szczególnie należy przyjrzeć się, czy dana płyta główna ma niskie spadki napięć, jest to szczególnie ważne, gdy chcesz brać się za podkręcanie (skoro bierzesz i5 2500k to znaczy, że chcesz robić OC, k oznacza, że ten przelicznik jest odblokowany :D).

W doborze karty graficznej musisz się też zastanowić, czy masz odpowiednią kasę, bo zawsze możesz zainwestować 200-300 zł więcej i kupić sobie fabrycznie podkręcane karty np z ZOTAC'a, Gigabyte, Point of View lub inne, niedawno ukazała się GHz edition karty 7970 też możesz poszukać na benchmarku testu, bo jest, zestawić sobie wyniki(wszędzie platforma testowa jest taka sama, więc wyniki są miarodajne mniej więcej :D), jednak ta karta kosztuje około 2000zł.

Na twoim miejscu lepiej dokształcił bym się czytając różne artykuły na ten temat, jest wiele stron typu benchmark.pl, z odpowiednią wiedzą unikniesz wydawania pieniędzy w błoto.

więc tak: nie znam się na "podkręcaniu sprzętu" nie ogarniam tego kiedyś się w to bawiłem ale bałem się że coś spale po prostu mam do wydania ok 3700zł chce to przeznaczyć przedewszystkim na sprzęt do gier. jeżeli nie chce się bawić w podkręcanie to jaki w takim razie sprzęt? Chcę żeby ten sprzęt poradził sobie z każda grą oraz z grami które mają dopiero wyjść. Myślałem ze sprzęt który podałem jest za tą cenne idealny ale widzę że są podzielone zdania. Najbardziej zastanawia mnie jaka w końcu karta graf. i procesor oraz czy ten zasilacz co podalem jest dobry? Proszę o poradę bo nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto i okaże sie ze ten sprzet nie poradzi sobie.

http://www.morele.net/inventory/info/38gmKR/ -zestaw bez podkręcania

+ w koszyku podaj ten kod: W3FHN58JFW i przesyłka oraz ten montaż za darmo.

CPU: Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX

Układ chłodzenia: Thermalright HR-02 Macho

RAM:GoodRAM 8GB(2x4GB) 1333Mhz CL9

MOBO:Asrock P67 PRO3 (B3)

GPU:Sapphire ATI Radeon HD7970

HDD:Seagate 500GB SATA3

PSU: XFX Core 550W

Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B5ST

CASE:Zalman Z9