Co się stanie jak nie odbiore paczki

Witam

Jest taka sprawa, że zamówiłem sobie procesor Pocztą Polską za pobraniem i okazało się, że jest to troszkę zły model (Athlon 64 x2 6000+ Windsor) a do mojej płyty wejdzie (Athlon 64 x2 6000( Brisbane). Więc napisałem w wtorek rano do gościa żeby go nie wysyłał i pewnie nie sprawdził poczty. Zadzwoniłem wieczorem i powiedział mi, że "nie wie czy tata go wysłał, ale raczej nie".

I co jeśli wysłał? Dawałem mu znać w wtorek rano i wieczorem przez telefon. Miał mi napisać we wtorek (jakąś godzine temu) czy procek jest wysłany czy nie i nie dostałem żadnej wiadomości.

1. Mam to olać i zamówić procka ( dzisiaj o 7 mam dać znać innemu gościowi czy ma wysyłać)

2. Może się myle i ten procek jednak wejdzie do mojej płyty.

http://support.asus.com/cpusupport/list.aspx?SLanguage=en&m=M2V-MX%20SE&p=1

Pisze jak byk, że Brisbane.

Proszę o szybką odpowiedź.

Za samo nie odebranie paczki nikt Ci nic nie zrobi. Naraziłeś gościa na koszty ponieważ musiał uregulować cenę za wysłanie paczki za pobraniem.

Gdy listonosz zapuka do drzwi powiedz że paczki nie przyjmujesz, bo zaszła pomyłka. Oczywiście przedzwoń do sprzedającego. Jeśli kupowałeś przez Allegro, jesteś zobowiązany do zwrotu kosztów wysyłki (z tego co wiem, już nie naliczanych opłat za sprzedaż/wystawienie).

Jeśli kupowałeś w jakimś sklepie internetowym - to zazwyczaj w ich regulaminie widnieje zapis dot. możliwość odmówienia przyjęcia paczki i zwrotu kosztów po skontaktowaniu się z nimi.

Jeśli kupowałeś ot tak (np. znalazłeś ofertę na stronie typu Tablica) i jesteś polaczkiem do kwadratu, to paczki nieprzyjmujesz, telefonów nieodbierasz i utwierdzasz świat w przekonaniu że polaki to buraki-cebulaki :)

Sama odmowa to nie problem, mówisz że nie, i tyle. Ale dzwoń i pytaj

Nie odbieraj :), zkosztami przesyłki się dogadaj i tyle...

Albo może jak przyjdzie listonosz to zapłać za przesyłke ale paczke każ zwrócić ?:D może też tak to działa jak by się postarać

Właśnie będę się musiał dogadać z gościem, że zapłace mu za przesyłke.

Może nie wysłał to sprawa z głowy :D

Dzięki

I jeszcze 1.

Będę musiał zapłacić za przesyłke w obie strony czy w jedną? Nie wiem jak to jest.

chyba w jedną :) , a paczka wraca nie odebrana za darmo :P Już miałem podobny przypadek i płaciłem tylko w moją strone, ale nie obiecuje jak to bedzie

tylko nie odbieraj i nie odsyłaj przypadkiem bo, jeszcze koleś nie odbierze i po kasie bedzie

Płacisz w jedną. Choć nie powinieneś wcale jeśli prośba o zaprzestanie wysyłki była wysłana przed nastąpieniem wysyłki. To, że oni nie sprawdzili maila to ich problem. Tyle w temacie. Jak listonosz zapuka to powiesz, że nie odbierasz i niech to wraca do nadawcy.

No właśnie :P jest duże prawdopodobieństwo, że nie wysłał :P, ale jak to jednak zrobił to jest jego błąd :P

Tak czy siak zrobisz co uważasz za słuszne

Mam podobna sytuację tylko że zamawialem z Agito i napisali mi tak: Zamówienie zostało już wysłane i nie ma możliwości anulowania go. W przypadku nieodebrania paczki zostanie ona zwrócona na magazyn a zamówienie uznane za nieaktualne.

A ja widzę błąd kupującego nie sprzedającego. A to czemu ? Wiedziałeś co kupujesz, było nawet na pewno info jaki to procesor. Więc na 100% byłeś pewny co kupujesz, tak samo w sklepie w niektórych możesz zwrócić, a niekiedy nie. Ja bym ci to sprzedał i byś wywinął taki numer od kupna zgłosił bym to najpierw allegro.

Nie no kupujący może zrezygnować z paczki jak nie została wysłana :P gorzej ze sprzedającym bo oni tak nie mogą jak już ktoś kupi :P

i dlatego np ktoś sobie kupił żaglowiec wielki za 10 zł, a ktoś inny terenowe auto za złotówke :P

wiele takich przypadków było.

tak czy siak jak masz na poczcie wiadomość i pisze o której wysłałeś to nic ci nie grozi ;), a jak się będzie koleś sadził to wiesz co robić xD

standardowo... wiazd na chate i kradniesz syna ;D haha

Tak czy siak, kupujący przez internet ma ustawowe 10 dni na zwrot nienaruszonej przesyłki bez podania przyczyn.

Na szczęście gościu jej nie wysłał.

Dzięki za pomoc

Witam

Jest taka sprawa, że zamówiłem sobie procesor Pocztą Polską za pobraniem i okazało się, że jest to troszkę zły model (Athlon 64 x2 6000+ Windsor) a do mojej płyty wejdzie (Athlon 64 x2 6000( Brisbane). Więc napisałem w wtorek rano do gościa żeby go nie wysyłał i pewnie nie sprawdził poczty. Zadzwoniłem wieczorem i powiedział mi, że "nie wie czy tata go wysłał, ale raczej nie".

I co jeśli wysłał? Dawałem mu znać w wtorek rano i wieczorem przez telefon. Miał mi napisać we wtorek (jakąś godzine temu) czy procek jest wysłany czy nie i nie dostałem żadnej wiadomości.

1. Mam to olać i zamówić procka ( dzisiaj o 7 mam dać znać innemu gościowi czy ma wysyłać)

2. Może się myle i ten procek jednak wejdzie do mojej płyty.

http://support.asus.com/cpusupport/list.aspx?SLanguage=en&m=M2V-MX%20SE&p=1

Pisze jak byk, że Brisbane.

Proszę o szybką odpowiedź.