Co teraz czytacie?

352x500.jpg

Może troszkę starej daty jestem i troszkę w tyle w literaturze tego pana, ale czytam TO:

It_cover.jpg

Wczoraj skończyłem pierwszą część Szmaragdowych Rycerzy - Ogień na niebie od Anne Robillard. Przyjemnie i szybko się czyta.

Skończyłem Trylogię Diablo: The Sin War (Richard A. Knaak) i teraz zaczynam Drogę Królów (Brandon Sanderson).

Ja kończę powoli trzecią część ziemiomorza tj. Najdalszy brzeg. O ile czarnoksiężnik z archipelagu był nawet nawet to kolejna część była słaba. Chyba twórczość pani ursuli mi nie pasuje.

Napiszcie coś o książkach Sandersona bo ciekawi mnie to czy to coś a"la gra o tron czy zupełnie innego.

@Barosz
Sam mam te same odczucia co do Ziemiomorza, gdzieś przy 3 tomie straciłem całkowicie zainteresowanie tym cyklem.
A co do Sandersona.. Polecam, sam skończyłem Drogę Królów po czym świat przedstawiony i nowatorskie podejście do magii sprawiło na mnie tak ogromne wrażenie, że od razu sięgnąłem po kolejną jego serię w uniwersum Cosmere, Z mgły zrodzony. O człowieku daj mi więcej! <3 cieszę się, że facet ma tak bogatą twórczość bo i mam co czytać na najbliższy rok lub dwa :D

Obecnie skończyłem "Wielki Marsz" Stephena Kinga, książka cieniutka, ale naprawdę gorąco polecam, bo to świetna książka. Chętnie zobaczyłbym ekranizacje. :D

O książkach na uczelnię nie napiszę bo się można powiesić, ale dla urozmaicenia czytam "Stół króla Salomona" autor: Luis Montero Manglano. Potem będzie "Król Artur Prawda ukryta w legendzie" (Rodney Castleden).

I znów wrócę do angielskich czytadeł na kindl'a. Zapełnia je sporo przeróbek baśni 18+ i sporo nieco mieszanej fantastyki z makabreską lub romansem (tak tak starzeję się xD)

Mam też w excelu listę posiadanych książek, które polecam, jakby ktoś był zainteresowany to chętnie zarzucę jakimiś tytułami i polecę coś :) (tak. mam w domu mini bibliotekę bo jestem uzależniona od książek ;_; )

Aktualnie czytam Wegner Robert M. – Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza, część "Północ-Południe". Po przecytaniu innej części po prostu pochłoneła mnie totalnie. Świetny cykl !

Skończyłem Trylogię Diablo: The Sin War (Richard A. Knaak) i teraz zaczynam Drogę Królów (Brandon Sanderson).

Polecam Brandona Sandersona :) W tej chwili przecieram szlaki Z mgły zrodzonego :wub:

Knaak Smocze Królestwo napisał <3 polecam :D

Ja kończę powoli trzecią część ziemiomorza tj. Najdalszy brzeg. O ile czarnoksiężnik z archipelagu był nawet nawet to kolejna część była słaba. Chyba twórczość pani ursuli mi nie pasuje. 

Napiszcie coś o książkach Sandersona bo ciekawi mnie to czy to coś a"la gra o tron czy zupełnie innego. 

Ursuli lepiej idzie niestety S-F o dość specyficznej i trudnej tematyce 18+ m.in. Więc faktycznie na Czarnoksiężniku warto poprzestać bo potem bywa już trochę dziwnie momentami i nie do końca wciąga... ale i tak lepiej niż ekranizacja - czy to w postaci filmu fabularnego, czy dziecię studia Ghibli - Opowieści z Ziemiomorza - Serce krwawi mi okrutnie xD :D

Polecam Brandona Sandersona  W tej chwili przecieram szlaki Z mgły zrodzonego 

Droga Królów i Słowa Światłości przeczytane, a Dawca Przysięgi I kupiony i niedługo zaczynam, świetna seria.

Aktualnie czytam Wiedźmina, opowiadania (Ostatnie życzenie i Miecz Przeznaczenia) przeczytane, teraz Krew Elfów. :)

Temat dla bibliofilów. Co obecnie czytacie? Podawajcie tytuły, nazwiska autorów i krótką charakterystykę książki (może być opis z okładki).

Kilka dobrych pozycji fantasy:
Cykl demoniczny Brett

Odkrycia riyrii Sullivan

Kroniki riyrii Sullivan

Pomnik cesarzowej Acha Ziemiański

Virion Ziemiański

Krąg czarnoksiężnika Rice

Saga o królestwie światła Sandemo

Opowiesci z wieloświata Sokolska

Królowie przeklęci Druon

Północna droga Cherezińska

Koło czasu Jordan

Czarny elf Salvatore

Żniwiarz Hendel

Pieśń lodu i ognia Martin

Korona gwiazd Elliott

Niezgodna Roth

No i oczywiśćie seria komiksów Thorgal

Zerknij sobie na nie tutaj https://egmont.pl/Komiksy/Komiksy-fantasy,267285,k.html

Z ksiażek fantasy najwieksze wrażenie zrobiły na mnie
Seria Narrenturm
Seria Wiedźmin
Seria Miecz Przeznaczenia
Jak rownież Harry Potter ( który nigdy mi się nie znudzi , nie jestem w stanie napisać tutaj ile razy przeczytałem te ksiązki ale bardzo wiele). I zawsze odkrywam w nich coś nowego.

W ostatnim czasie czytam również sporo ksiązek psychologicznych. Pozwalają one odkryć czemu ludzie zachowują się w dany sposób i jak my się zachowujemy. Dzięki temu mozna zmienic u siebie niektore negatywne rzeczy Polecam tutaj szczególnie pozycję Siła Nawyku. Jeszcze ciekawe są niektóre ksiazki pedagogiczne. https://www.ibuk.pl/fiszka/62557/metody-i-techniki-badan-pedagogicznych.html

Ja się chciałbym zapytać, czy ma ktoś może całą serię książek The Expanse w polskim tłumaczeniu i nie chciał by się ich pozbyć, w sensie za gotówkę?
Tak samo chciałbym kupić za gotówkę książkę Starship Troopers wydawnictwa Solaris.

w sumie obecnie co czytam to nowo nabyty dodatek do DnD 5e xD 2 ekipy do rpg + planszówki + praca skutecznie sprawia, że średnio mam czas na co innego ale też zbieram nowe wydanie “malazańska księga poległych” ale na razie wyszło 6 tomów z 10 więc może jak kupię wszystkie to się wezmę za nie :wink: