Witam szybkie pytanie dostałem od kolegi który zmienia komputer procesor i5 7600T lecz w internecie mało jest na jego temat daje rade na dzisiejsze czasy ? posiadam i5 6600k i wydaję mi się że nie ma potrzeby zamieniać go na ten tylko kupić nowszy z moim chipsetem
Co to za procesor?
przesiadać sie tobie nie opłaca z 6600k, 6600k jest wydajniejszy no i możesz go podkręcić co juz w ogóle bije na głowe 7600t
Nie będę zakładał nowego tematu więc napiszę tutaj, chciałbym wymienić podzespoły ponieważ nowe gry takie jak Forza 3 czy wiedźmin nie chodzą zbyt płynnie na wysokich\ultra podam specyfikacje swojego komputera i bym był wdzięczny gdybyście polecieli co można wymienić
Procesor i5 6600k
Grafika gtx 970 oc strix
Płyta główna msi m3 z170a gaming
Ram 16gb hyperx 2800mhz
No w tym zestawie najgorsza jest karta graficzna. Jaki masz budżet?
Nie mam limitu budżetu ale wiadomo żeby cena nie była z kosmosu co do procesora też raczej trzeba to wymienić w forzie 3 na high przy pokreceniu do 4ghz pokazuje zużycie 100%
rozmyślam nad i7 7700k i do tego Asus GeForce GTX 1060 Strix VR Ready
Procesor jest dobry, wrecz bardzo dobry nie udziwniaj. To że pokazuje zużycie na 100% nie znaczy ze nie daje rady jeżeli masz dobre chlodzenie na procku możesz spróbować podkręcić. Wymiana gtx 970 na gtx 1060 nic ci nie da bo to podobna wydajność(pare procent w stronę gtx 1060). Pod ten procesor idealnym wyborem jest gtx 1070 albo rx vega 56 i tu się rodzą problemy. Po stronie gtx 1070 ich obecna cena(sa po 2000+ a powinny byc max 1800) dokladasz niewiele a masz gtx 1080 ale tutaj juz i5 moze stanowic lekki problem(chociaż nie musi). A po steonie rx vega 56 ich mega popyt na prąd(bez zasilacza 650w i najlepiej gold nie podchodzić) ich temperatury u brak autorskich wersji no i troche cana, plus za to ich wydajność nawet na wersjach z turbinami :)(lekko wydajniejsze niż gtx 1070).
Rozwiązanie. Nie bać się i brać pod uwagę używki na jeszcze długiej gwarancji https://allegro.pl/listing?string=Gtx 1070&stan=używane&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-ele-1-4-1003 nie ma co się bać. Sam kupiłem używke gtx 1070 od gigabyte i był to cholernie dobry interes. Jeżeli się boisz że kupisz model po używaniu w koparce proś o pisemne potwierdzenie od kupujacego że nie była. Chociaż oatstnio robiliśmy test RX 580 7 sztuk z koparek i stwierdzam że w 95% nie ma co się obawiać kupna grafiki z koparki(sam bylem w szoku). Jest jeszcze 1 opcja, męcz się jeszcze trochę i czekaj na GTX 1070Ti.
Uwaga kombo i5 6600K i GTX 1070 jest sweet spotem do gier w FHD 60FPS very high/uber.
A jezeli już koniecznie chcesz wymiane procesora nie idz w 7 generacje. Daj sobie troche czasu, poczekaj na stabilizacje cen 8 generacji. Mały tip ode mnie nie opłaca się brać 8 gen z odblokowanym mnoznikiem K ich boost jest na tyle wysoki że niewiele wiecej wycisniesz z dodatkowego OC a pare stówek zostanie w portfelu(na samym procku i MOBO).
Co do kupna używanych kart graficznych dawno temu kupiłem jakiegoś radeona używanego po miesiącu wyskakiwaly artefakty lecz faktem jest to że nie bylo żadnej gwarancji itp. Co do procesora próbowałem go podkręcić do 4.5ghz cały dzień śmigal,na następny dzień musiałem robić reset płyty głównej bo włączyć się nie chciał,pewnie jak bym dłużej się pobawil z ustawieniami w biose to by chulalo lecz zostawiłem na tych 4gzh. Dzieki za odpowiedz skusze sie na zakup gtx 1070 procesor zostawię i zobacze jak bedzie to działało w razie gdybym nie widział poprawy wtedy zdecyduje się jeszcze na zakup procesora
Dziwie się że udało ci się podkręcić i5 6600k na 4.5Ghz szczegolnie że sa na glucie :). Spróbuj na 4.3Ghz i jak wejdzie tyle zostaw wiecej nie idz. Jak nie to 4.2Ghz to jest wartość jaką udało mi się osiągnąć na moim i wiecej nawet nie drgnie :). Smieszne jest to że sam boostuje sie na 3.9Ghz wiec zyskalem zaledwie 300Mhz :). Gdybym wtedy wiedział bym się nie bawił w MOBO Z170 a kupil B150 proca bez K i na boxowym chodzeniu i z 400zl miałbym w kieszeni
no ale nic. Sprawdz w panelu sterowania w opcjach zasilania czy masz nastawioną wysoką wydajność. Jak nie, nastaw i tak być powinno zawsze
Ehhh gdzie się podziały czasy procesorów i5 2500K które wykrecalo sie na chore wartosci
Witam szybkie pytanie dostałem od kolegi który zmienia komputer procesor i5 7600T lecz w internecie mało jest na jego temat daje rade na dzisiejsze czasy ? posiadam i5 6600k i wydaję mi się że nie ma potrzeby zamieniać go na ten tylko kupić nowszy z moim chipsetem