Co wybrać US czy EU

Witam chciałbym wrócić do Aiona :)

I nasuwa się pytanie. Czy opłaca się grać na serwerach europejskich bo jednak zaludnienie jest dużo mniejsze niż w wersji amerykańskiej ofc konto Veteran jest. Tylko teraz kolejny dylemat, czy na wersji US da się grać ? Czy lagi są tak kolosalne że aż wręcz odpychające od rozgrywki ?

Jeśli jest ktoś obeznany to proszę o odpowiedź.

1. Jaki serwer us/eu najlepszy dla nowego gracza ofc doświadczenie jest :)

2. Czy opłaca się w ogóle do tej gry wracać.

O klasy się nie pytam bo to kwestia gustu także sobie poradzę. Asmo czy Eli nie wiem zależy od serwera ale wybiorę raczej tych gdzie będzie więcej PvP.

1) US polecam Siel EU Barus
2) Aion jest bardzo dobra gra :)

Ja mam ping 200-250 na US na EU 50-70. Roznica jest taka ze jak zerkniesz na lfg w NA to masz liste az nie wiesz co wybrac a na EU pustki.
NA Aion oferuje fts ktory daje 200% wiecej expa przez co szybciej sie leveluje. Jednak jak juz pisalem duzy ping moze wykluczyc cie z jakiegos progresu pvp chociaz nie koniecznie. Masz jeszcze programy typu wtfast i battle ping jednak one zmiejszaja mi ping tylko do 150-170+ roznicy nie ma.
Gdyby nie ping gralbym pewnie na NA dla graczy PvE to jest najlepsze wyjscie jednak na PvP sa problemy ( opoznienia w chain skillach no i jak masz pvp z kolesiem z tym samym gear klasa to i tak wygra ten ktory ma mniejszy ping) Na EU Barus masz wiecej Elyosow. Dodam jeszcze, ze na EU najbardziej oplaca sie robic powatrzalne questy + kampanie na NA jak gralem to na FTS w instancjach zdobywalem po kilka lv no i latwiej tam o PT, minus kolejny to inny czas dredgionow siege etc. Nie chce pisac nawet jaki ping mozesz miec na siege. Co wybierzesz to juz twoja decyzja.

No to pozostaje tylko ten EU. Bo u mnie pvp jest priorytetem. A jak to wygląda na tym Barusie ? Gold pack jakas normalna cena ? I czy Elyosi maja az taką przewagę ?

Na barus przypada 3 elyos na 1 asmo tak mniej wiecej czasem to wyglada. Cena za gp to 25kk+ lub 15zl+ na allegro

Jeszcze jedno pytanie . Barus vs Spatalos gdzie więcej ludzi i większy balans pomiędzy asmo elyos ;p

Wybralbym dalej Barus ze wzgledu na znacznie wieksza liczbe graczy

Na US grałem clerem do 30 lvla i różnie to z tymi lagami bywało, ale tak, na pvp nie ma co liczyć, bo jeśli się trafi na równego przeciwnika, lub kilku przeciwników, to nie ma szans by wygrać, a szkoda, bo sposób rozwiązania problemu z gp przemawia do mnie.

Nie będę zakładał nowego temu, więc piszę tutaj. Jak to jest z tym pingiem na eu ? Pobrałem Aiona, sprawdzam ping i zostałem zaskoczony, bo ping jest na poziomie 47-70 ms, a dochodzi nawet do 150, więc WTF ?

Z pingiem nigdy nie miałem problemów, więc problem na pewno nie leży po mojej stronie. Zauważyłem także, że GF zakazał używania takich programów jak WTFast etc. I mam pytanie, czy da radę z tym pingiem coś zrobić ? Bo takie skoki do 150ms są dziwne i na pewno nie będą mi sprzyjały w pvp.

Witam chciałbym wrócić do Aiona :)

I nasuwa się pytanie. Czy opłaca się grać na serwerach europejskich bo jednak zaludnienie jest dużo mniejsze niż w wersji amerykańskiej ofc konto Veteran jest. Tylko teraz kolejny dylemat, czy na wersji US da się grać ? Czy lagi są tak kolosalne że aż wręcz odpychające od rozgrywki ?

Jeśli jest ktoś obeznany to proszę o odpowiedź.

1. Jaki serwer us/eu najlepszy dla nowego gracza ofc doświadczenie jest :)

2. Czy opłaca się w ogóle do tej gry wracać.

O klasy się nie pytam bo to kwestia gustu także sobie poradzę. Asmo czy Eli nie wiem zależy od serwera ale wybiorę raczej tych gdzie będzie więcej PvP.