Co wymenić w pc

Witam, dostałem pc od brata zastanawiam się co by wymienić chciał bym już pograć w lepsze mmo na medium/high, Co teraz mi to nie bardzo pozwala.

Specyfikacja pc:

Płyta główna: Intel H61

Procesor: intel Celeron G540 (2,5ghz)

pamięć Ram: 4GB

Dysk Twardy: 500GB -Sata

Karta graficzna: Geforce 9600 GT (512mb)

Nie dysponuje dużym budżetem więc proszę o coś wydajnego i nie drogiego.

komputer masakra, ale jak za darmo to nie ma co narzekać XD, procek do wymiany musisz oblukać co tu wejdzie najlepszego i czy się opłaca kupować :)

Intel H61 - to chyba raczej chipset podaj producenta i model płyty głównej

Nie jest tak tragicznie znowu.

Jakie to są ramy?

Do ilu chciałbyś się zamknąć w cenie jeśli chodzi o wymianę części ?

I jaki zasilacz tam masz?

Ramy ddr3 1333, Zasilacz też bym wymienił, bo nie ma naklejki i nie wiem jaki model... myślę że na każdą część 500zł mogę wydać.

Napisz jaki masz zasilacz, bo jeśli jest to coś pokroju Modecom to masz tykającą bombę która może ci uszkodzić wszystko.

Pisałem że nie wiem jaki jest model Zasilacza, mam jeden na oku ale nie wiem czy to będzie dobry wybór, chodzi o ten, http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

będę chciał wymieniać części po kolei i teraz pytanie, które części kupić jako pierwsze, jako drugie itd..

W twoim przypadku (jesli chodzi o mmo) to radzilbym wymienic procka i plyte na i5. Nastepnie grafika. ;)

Jeśli chcesz grać w MMO typu TERA na medium/high to wymień zdecydowanie procesor (i5 2,5 by starczył myślę, chociaż ja mam i3 2,2 i mi na medium chodzi spokojnie, jeśli chodzi o Terę), potem karta graficzna (2GB pamięci starczy spokojnie), ramu nie wymieniaj, bo na DDR3 jeszcze troche pociągniesz. Jeśli mówisz, że na każdą część chcesz wydać ok. 500zł, to poszukaj zasilacz z większą mocą i mniej więcej w tej samej cenie, bo jednak 530W może być ciut mało.

@Deviusowaty he? że co? Karta graficzna 2GB pamięci starczy? To jakbym ci wcisnął GT 630 4GB to myślał byś że to high end'owa karta? A niby na co mógłby zmienić DDR3'ójki? 530w styknie i jeszcze będzie na zapas.I tak Roseno ten zasilacz co podałeś jest dobry :)

zasilacz powinien być wymieniony jako jeden z pierwszych, bo jak wymienisz części to stary może ich nie "pociągnąć" i pójdzie cały hajs z dymem

karte , procka - co za tym idzie pewnie plyte i zasilacz co daje - kupno nowego kompa...ludzie 9600? to moze wrocmy sie o 20 lat w tyl.

no wlasnie tu nie da sie wlozyc malego budzetu i cos z tego miec.

Jak chcesz wymienic procesor to musisz i plyte glowna inaczej sie nie da to samo tyczy sie ramu ddr3 tylko na nowszysch plytach glownych karta graficzna jest taka sobie i tu tez trzeba by bylo ja wymienic zreszta co ja ci bede pisal to jest duzo roboty i kasy wlozonej w to i niestety maly budzet nie wchodzi w gre jezeli chcesz grac w nowsze gry.

No wlasnie a jakie mmorpgi chcesz zagrac?

powiedzmy że, Aion, Firefall, no i czekam na teso :P do tego czasu myślę że już będę miał jakiś sprzęt. Tylko nie wiem własnie co kupić nie drogiego :(

Wymień procesor na chociażby Intel i3 . Nie tak dawno jeszcze miałem zestaw GT9600 512Mb, Ram: 4GB DDR2 i procesor Intel Quad(nie powiem Ci dokładnie jaki bo już sam nie pamiętam tak samo płyta główna). Na tym sprzęcie grałem w Guild Wars 2, Aiona, Wowa może bez wodotrysków ale wszystko chodziło płynnie. Jak chcesz jakichś głębszych doznań graficznych to wymień tego GTka na GeForce GTX650(do 500 zł kupisz taką) albo coś w tym guście do tego zasilacz 500W i gitara. Ode mnie taka propozycja:

http://www.morele.ne...3i32130-414843/

http://www.morele.ne...-e-2gd5-541656/

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g45-intel-z77-lga-1155-3xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459862/

@UP

Co ty człowieku podajesz ? Zamiast nowej i3 to już lepiej kupić używana i5, a o karcie nawet nie wspominam..G45 do i3 ? Gratulować.

Co do tematu to podaj dokładny model płyty głownej ( chyba, że przeoczyłem gdzieś ) bo H61 to chipset.Druga sprawa, budżet 500zł na każdą część to ile w końcu możesz wydać ? Podaj na całość.

Kartę graficzną za 500 zł kupisz już fajną. To dobrze że ddr3, bo one są bardzo tanie, możesz 4GB dokupić za grosze. Karta graficzna, zasilacz, procesor i płyta główna myślę mógłbyś wymienić. Chyba że jest jakaś fajna płytka. Na zasilaczu nie oszczędzaj. Nie kupuj żadnych bezimiennych.

Jak patrze jakie bzdury co niektórzy znaffffcy wypisują, to mnie krew zalewa :)

Pisał dostał za darmo i skromny budżet a wy mu pitolicie o wymianie wszystkiego i jakichś i5... pogieło was, on chce pograć na tym co ma... ręce opadają

Tak jak już ktoś napisał kup zasiłkę i powiedzmy tą kartę która w tym przedziale nie ma sobie równych i jest nowa MSI Radeon HD7770 128bit 1GB DDR5 380 zeta i gwarancja 3 lata + zasilacz i powinno być ok, jeśli później jeszcze bedziesz chciał cos wymienić to sobie te części przełożysz

(kupiłem ostatnio używany gtx460 i podziałał 2 miesiące :/)

Jak byś podał producenta i model płyty głównej to bym ci powiedział jakiego procka możesz tam wsadzić bo ten celeron trochę ssie :>

http://allegro.pl/karta-graficzna-msi-radeon-hd7770-128bit-1gb-ddr5-i3387920611.html

MSI Radeon HD7770 128bit 1GB DDR5

Człowieku, chyba na głowę upadłeś, karta 1GB ale co z tego jeżeli ma 128bit'ów ? To wąskie gardło. Już lepiej mieć 9600GT i te 256bit.

W tym przedziale cenowym i do tego sprzętu polecam zajrzeć na pclaba i benchamarka ... sam masz wąskie gardło :)

Edit:

HD 7770 na nowych sterownikach to poziom HD 6850, czyli karty szybszej od GTX 460 768MB, więc zostaw sobie tego 9600GT... polecam też testy i porównania z innymi kartami....9600gt xD....., on tak na serio, czy łepetynka lekko nie teges ? :); odkąd pamiętam udziela się w wielu tematach, a i tak ni ma pojęcia o niczym.

link:

http://gpuboss.com/g...GeForce-GT-9600

@Up.

Ręce to mi opadają jak nie podał budżetu to skąd ja mam wiedzieć co zaproponować..

@2Up.

Jeżeli dla cb karta to tylko bity i pamięć to się nie wypowiadaj.

Co do tematu to podaj wreszcie ten budżet.