Co wymienić/dołożyć?

Witam, zakupiłem jakieś pół roku temu zestaw podany przez Xardunka, wszystko działa jak należy, ale teraz powoli przestaje mi to wystarczać. Póki co za 5 stówek 1300zł co mógłbym wymienić/dołożyć aby wyciągnąć jeszcze więcej? No i czy w ogóle jest sens?

Zasilacz Corsair VS 350W
Procesor Intel Pentium G3220
Płyta główna MSI H81M-P33
4 GB RAM
Karta graficzna Asus Radeon R7 250X

Jeśli chodzi o gry to priorytetem jest tu procesor i karta graficzna, ramu masz wystarczająco. I na Twoim miejscu właśnie nad tymi elementami bym się zastanawiał co do wymiany. Choć przesiadka na mocniejszy sprzęt często ciągnie za sobą zasilacz. W tym przypadku może okazać się, że będzie trzeba też go wymienić czyli to jakieś 150zł przynajmniej. Przy budżecie 500zł to jest sporo. A więc zakładając, że sprzedasz swoją starą część(w tym czasie nie będziesz mógł używać komputera zanim nie przyjdzie Ci nowa) to masz dalej te 500zł. Jeśli część kupisz używaną to będzie ona sporo lepsza od tej starej) I teraz trzeba by było zastanowić się w jakie gry będziesz grał i pod nie wymienić część(bo np. niektóre bardziej wymagają grafikę niż procka i na odwrót). Podsumowując odczujesz różnicę może 20-30%max. I teraz sam możesz sobie odpowiedzieć czy warto i nie szkoda zachodu :)

Wiem, że głównie chodzi i procesor jak i kartę, ale coraz więcej gier wymaga już 8gb ram.

W sumie...używki też mogą być. Po prostu póki co nie chcę wychodzić poza te 5 stówek.

Nie ukrywam, że powoli idę w kierunku Mortal Kombata i Wiedźmina chociaż na najniższych w rozdzielczości 800x600 :D

Przy aktualnym budżecie przesiadka na lepszy procesor jest mało opłacalna.Zakładając sprzedaż starych części (zasilacz i gpu) całkowity budżet wynosi 850+ zł.

Najlepszym wyborem (wg mnie) byłby radeon 7950 (używka z allegro z gwarancją) + corsair 450w.

Procesorem można zając się w późniejszym terminie.Niedługo wychodzą broadwelle, tak więc ceny haswelli powinny spaść.

Na twoim miejscu wymienił bym zasilacz oraz pamięci ram, ponieważ na to tyle pieniędzy ci spokojnie starczy.

Na twoim miejscu wymienił bym zasilacz oraz pamięci ram, ponieważ na to tyle pieniędzy ci spokojnie starczy.

Tyle że to nic mu nie da. 4 Ramu to nie jest najmniej a zasilacz jeśli daje rade to po co wymieniać ? Polecam wymienić gpu tak jak kolega wyżej.

Arieli, a jaki polecasz w tym przedziale cenowym?

Tyle że to nic mu nie da. 4 Ramu to nie jest najmniej a zasilacz jeśli daje rade to po co wymieniać ? Polecam wymienić gpu tak jak kolega wyżej.

Jak nic nie da. Przecież dzięki temu będzie mógł kupić lepszą kartę graficzną gdyż ten zasilacz zapewne nie pociągnie lepszej, także jak autor tematu podkreślił nowe gry na zalecanych lub wyższych wymaganiach potrzebują już przeważnie 8gb pamięci ram więc będzie miał większy potencjał na przyszłość. W każdym razie uważam że przy zasilaczu 350w i budżecie 500zł kupowanie procesora i karty graficznej "bo najwięcej dają" mija się z celem.

Czyli ramy, zasilacz i dopiero potem ewentualnie kupić kartę i/lub procesor?

Eh wymiana ramu da minimalny wzrost wydajności, to nie on ogranicza twój sprzęt.Wymiana procesora przy aktualnych cenach jest właściwie niemożliwa.Jak wspominałem wcześniej, największy skok wydajności da wymiana karty graficznej, ale na aktualnym zasilaczu ciężko znaleźć coś lepszego niż posiadasz obecnie.

Czyli ramy, zasilacz i dopiero potem ewentualnie kupić kartę i/lub procesor?

Ja bym tak zrobił na twoim miejscu. Myślę też że ogólnie teraz nie należy się spieszyć z kupnem procesora i karty graficznej, gdyż ma zostać wydana nowa rodzina kart graficznych od AMD, co może skutkować zmniejszeniem cen teraźniejszych modeli. Z drugiej strony intel szykuje się do wydania nowego procesu technologicznego, co może skutkować zmniejszeniem cen jak wyżej napisałem. W każdym razie to są tylko dywagacje i proszę nie kieruj się tym. Jeżeli masz jakieś dodatkowe pytania zawsze możesz pisać do mnie prywatnie postaram ci się odpowiedzieć najlepiej jak tylko potrafię.

No to ile wypadałoby jeszcze dozbierać aby jakoś zacząć działać?

W sumie to nie śpieszy mi się...Poczekam.

Jeżeli dołożył byś 800 zł to powinieneś uzyskać ponad dwa razy szybszy skok wydajności.

tak naprawdę wszystko musiał byś wymienić. Procek jest z niskiej pułki, tak samo karta jak i płyta. I5 na h81 bym nie montował, zasialacz natomiast mocniejszej karty nie uciągnie. Możesz dołożyć ramu, ale ogólnie zbieraj na nowego kompa.

Dobra, panowie. Teraz mój budżet wynosi ~1300zł

Gadałem trochę z kumplem na ten temat i polecił aby kupić

Intel CORE i5-4460, GTX 750 + musiałbym skołować lepszy zasilacz.

Czy to w miarę dobry wybór? Potem po jakiś czasie dokupiłbym jeszcze ramy.

Witam, zakupiłem jakieś pół roku temu zestaw podany przez Xardunka, wszystko działa jak należy, ale teraz powoli przestaje mi to wystarczać. Póki co za 5 stówek 1300zł co mógłbym wymienić/dołożyć aby wyciągnąć jeszcze więcej? No i czy w ogóle jest sens?

Zasilacz Corsair VS 350W
Procesor Intel Pentium G3220
Płyta główna MSI H81M-P33
4 GB RAM
Karta graficzna Asus Radeon R7 250X