Co wymienić/ nowy sprzęt?

Witam ;)

Niestety ze mnie totalny laik jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy. Chciałbym się dowiedzieć czy opłaca mi się dokupić nowe podzespoły do komputera, czy raczej składać nowy sprzęt. Komputera używam głównie do gier mmo. Najnowsze produkcje jestem zmuszony odpalać na low detalach przy 20-30 fps lub w przypadku ładniejszych produkcji obejść się ze smakiem.

A więc:

Procesor: Intel Core 2 Quad

Karta Graficzna: GeForce 9600gs

Pamięć ram: 4gb

Jesli jeszcze coś muszę wypisać to mówcie bo sam nie wiem. ;zakręcony ;)

Mogłeś podać jaki quad i jaka zasiłka, ale generalnie zakładając, że masz Q6600 (Jeden ze słabszych quadów, ale za to z rewelacyjnymi możliwościami podkręcania) to tak:

1. Podkręć procka do 3Ghz+

2. Wymień kartę graficzną (Jakiś GTX460 czy HD6850) i ewentualnie zasilacz jeśli masz słaby.

3. Ciesz się grami na full detalach.

Intel Core 2 Quad i 4 GB RAM wystarczą, żeby utrzymać większość dzisiejszych gier na wysokich, sam takiego zestawu używam, tylko z lepszą grafiką i gry chodzą jak marzenie: TERA full detale, Blade and Soul full detale, Guild Wars 2 tylko wysokie, Far Cry 3 bardzo wysokie, Max Payne 3 bardzo wysokie, Skyrim ultra, Wiedźmin 2 bardzo wysokie, Crysis 2 ultra. A ja jestem maniakiem płynności i nic poniżej 45-60FPS mnie nie zadowala ;p

Ile możesz przeznaczyć na to hajsu?

jak masz więcej kaski to do tego procka (dokładnie jaki model ? ) możesz spokojnie pakować radeona 7850, 7950, geforca 660Ti, 670, zależy ile masz kaski, no i oczywiście kręcić do 3 Ghz

ah i podaj model zasilacza, jak nie wiesz to rozkręć kompa i obadaj co jest napisane na tabliczce znamionowej na zasilaczu (przyklejonej do bocznej ścianki zasilatora)

Najlepiej jakby tak jak Ozonek mówi wymienić tylko kartę. Myślę że jeżeli miał bym coś więcej wymieniać to napewno max do 1,5 tyś

A jak sprawdzić model?

W informacjach systemowych pisze mi Intel Core 2 Quad CPU @2.40GHz

btw. Da radę podkręcić procek bez grzebania w BIOSie? Bo znając mnie zaraz coś poprzestawiam i będzie *pupa*

pewnie Q6600, poszukaj w necie instrukcji podkręcania i spróbuj OC np. do 2.8 a co do karty jak zasilator pociągnie to polecam radeon 7850

Jeżeli teraz mam temp. 45 C nic mu się nie stanie po podkręceniu?

Pobierz sobie OCCT, bo jeśli chcesz podkręcać, to przyda się jakiś stress test. W tym programie powinno wyświetlić też model procesora.

jeśli po podkręceniu pod obciążeniem nie będzie przekraczać 70 stopni to jest OK

Pobrałem i mam tak:

Nazwę tą co podałem a dodatkowo: Kentsfield, 4 Cores, MMX, x86- 64, SSE3

Cokolwiek to znaczy ;zakrecony :P

Grafa, i zasilacz to podstawa,a reszte już o procesorze masz rozpisane wyżej patrz góra :P. Tylko nie zapomnij o budowie, bo jeśli masz już ją x czasu to może zakupisz coś nowszego. Mówię, o budowie komputera niby nic, zawsze pomijana. Tylko z dobrą cyrkulacją powietrza, ja miałem dupną góra była strasznie nagrzana, a dół schłodzony. Jeśli masz 1500 zł to teraz totalny szczał : karta grafiki +- 300-500 zł, i obudowa z =- 100-500 zł. I jeśli by było miejsce można dokupić dodatkowy wentylator/witraczek na chłodzenie, czym niższa temperaturka tym lepiej. No i jakby starczyło to możesz poszpanować i zakupić 2 gb ram.

p.s : tylko sprawdź czy coś nie masz zintegrowane, bo z wymianą części potem ciężko.

Witam ;)

Niestety ze mnie totalny laik jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy. Chciałbym się dowiedzieć czy opłaca mi się dokupić nowe podzespoły do komputera, czy raczej składać nowy sprzęt. Komputera używam głównie do gier mmo. Najnowsze produkcje jestem zmuszony odpalać na low detalach przy 20-30 fps lub w przypadku ładniejszych produkcji obejść się ze smakiem.

A więc:

Procesor: Intel Core 2 Quad

Karta Graficzna: GeForce 9600gs

Pamięć ram: 4gb

Jesli jeszcze coś muszę wypisać to mówcie bo sam nie wiem. ;zakręcony ;)