Co wymienić w moim sprzęcie?

Witam, ostatnio zacząłem grać w Guild Wars 2, ale jako że ta gra ma niemałe wymagania, ciut mi zaczęło przycinać (paręnaście fps'ów to pół biedy, gorsze że czasem zdarzy mi się załapać "freez'a", albo dłuższego "lagg'a") więc stwierdziłem, że przydałoby mi się odnowić mojego staruszka. Co prawda, nie chcę wymieniać całego sprzętu, szkoda mi na to kasy, z reguły nie gram w wymagające gry ale coś by trzeba było zmienić jednak.

Moja specyfikacja staruszka:

Płyta Główna: ASRock A55M-DGS

Procesor: AMD A6-3650 APU with Radeon HD Graphics - 2x 2.6GHz

Karta Graficzna: AMD Radeon HD 6530D

Pamięć RAM: 4GB 533 MHz

Reszta jest w porządku, jakbym musiał coś wymieniać albo dokładać coś, to do tego. Tak więc, co bym musiał dołożyć/wymienić żeby gra mi chodziła w miarę płynnie? (nie jestem fanem wysokich wymogów, wystarczają mi minimalne/średnie - zawsze na takich grach, niezależnie od wymagań gry)

Podaj ile budżet na to wynosi

Budżet tutaj nie gra roli, bo i tak nie wymienię wszystkiego od razu. Po prostu chciałbym wiedzieć jaki sprzęt powinienem mieć, żeby mi nie przycinało podczas gry

wysłane za pomocą mojego gołębia pocztowego

Nie jestem pewien, ale jeżeli ta grafika to integra (a tak mi się wydaje) to zacznij od kupna karty graficznej.

Ogólnie do GW2 potrzebujesz dość dobrego sprzętu, a ten tutaj (nie oszukujmy się) jest stary.

Na bossach typu fire elemental, shadow behemoth czy jormag - nie masz szans bytu. U mnie na specyfikacji:

i5 2500k, radeon 6870 hd 1gb, 8gb ramu mialem 60 fpsow, a jak szedlem na te bossy lub zerg pvp to klatki potrafily spadac do 15.

Komputer był składany parę lat temu za ~600zł także cudów po nim nie oczekuję. Czyli co, dokupić jakąś kartę graficzną, 4gb ramu i powinno lepiej śmigać? Nie wymagam wiele, tak czy siak z przyzwyczajenie gram na low/średnich wymaganiach

RAM ma małe taktowanie, więc jest wolniejszy niż na dzisiejsze standarty (1333 mhz), procesor też jest stary, no a grafiki nie ma.

Pytałeś co jest najbardziej potrzebne - w tym momencie karta graficzna, później procesor, a ostatecznie RAM. Kartę którą ja miałem sprzedałem ostatnio za 300zł, więc nie są to olbrzymie pieniądze, a karta jest mega wydajna, procesor to już jest większy wydatek, nie orientuję się teraz w cenach, ale jak ja kupowałem swojego i5 2500k to kosztował 800zł nowy.

Wiesz co, nie chcę wymieniać kompa na nowego, bo ten mi w zupełności wystarcza, ewentualnie mogę coś tam wymienić. Wiesz, każda gra w którą grałem chodziła mi bez problemu, czy to na średnich, czy to na low, mi to różnicy nie robi. Guild Wars'y to fajna gra, ale jak mam do niej dokładać paręset złoty, to dla mnie w tym momencie nie jest warta tych pieniędzy. Zobaczę, grafikę ew. dokupię prędzej czy później, ram i tak planowałem wymienić, ale jak to nie pomoże, to sprzedam konto - w sumie jako czyste choćby za parę groszy żeby mieć jakiś zwrot z tego, ile wydałem

Co do przycinania w GW2. Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi łapie freeze'y, lagi bez znacznego powodu czy tez disconnecty. Jedni mówią że to przez ataki DDOS o których ostatnio głośno a inni przez to, że arenanet stosuje hot fix'y.

Wracając do tematu. Tak jak mówi @Stachu1609 dokup kartę graficzną a powinieneś zauważyć znaczącą różnicę.

Ataki DDOS'u odczułem, ale to w większości po prostu łapiąc disconnect'a. Freez'y od serwera też miałem, bo wtedy mi zatrzymywało całe otoczenie wokół mnie, a nie tylko moją postać. Tak czy siak, dokupię kartę graficzną za niedługo i wymienię pamięć ram, albo dołożę drugą kość, zobaczę jak to będzie wyglądać jeżeli chodzi o sytuacje finansową.

// Dziękuję za pomoc, temat już można zamknąć.

Witam, ostatnio zacząłem grać w Guild Wars 2, ale jako że ta gra ma niemałe wymagania, ciut mi zaczęło przycinać (paręnaście fps'ów to pół biedy, gorsze że czasem zdarzy mi się załapać "freez'a", albo dłuższego "lagg'a") więc stwierdziłem, że przydałoby mi się odnowić mojego staruszka. Co prawda, nie chcę wymieniać całego sprzętu, szkoda mi na to kasy, z reguły nie gram w wymagające gry ale coś by trzeba było zmienić jednak.

Moja specyfikacja staruszka:

Płyta Główna: ASRock A55M-DGS

Procesor: AMD A6-3650 APU with Radeon HD Graphics - 2x 2.6GHz

Karta Graficzna: AMD Radeon HD 6530D

Pamięć RAM: 4GB 533 MHz

Reszta jest w porządku, jakbym musiał coś wymieniać albo dokładać coś, to do tego. Tak więc, co bym musiał dołożyć/wymienić żeby gra mi chodziła w miarę płynnie? (nie jestem fanem wysokich wymogów, wystarczają mi minimalne/średnie - zawsze na takich grach, niezależnie od wymagań gry)