Co wymienić

Gtx 980 imo nie potrzebna strata pieniędzy myślę, że ten 970 którego wybrałeś to najlepsza decyzja jaką mogłeś podjąć. Moim zdaniem ten model na chwilę obecną oferuje najlepszą wydajność do ceny. Co do zakupu dodatkowego ramu to wątpię byś potrzebował więcej niż te 8gb które aktualnie posiadasz.

Gtx 980 imo nie potrzebna strata pieniędzy myślę, że ten 970 którego wybrałeś to najlepsza decyzja jaką mogłeś podjąć. Moim zdaniem ten model na chwilę obecną oferuje najlepszą wydajność do ceny. Co do zakupu dodatkowego ramu to wątpię byś potrzebował więcej niż te 8gb które aktualnie posiadasz.

Radki odpadły ze względu na swoją prądożerność , nie chciałem mieć drugiej mikrofalówki :D , ten 970GTX jest wg mnie najlepszą kartą Cena=Wydajność=Energooszczędność.

Jednak przeciętny kowalski jej nie kupi bo mimo wszystko 1400 zł trochę sporo, jak na 1 element do komputera.

no jak kupowałem swoją 970 to 980 stała prawie tyś zł więcej ;) szkoda, że nie poczekałem ;) jest to bardzo dobra karta w to chyba nikt nie wątpi lecz pełny radek (4gb) jest też opcją do rozważenia bo on ma te 300W w stresie :) poza tym amd ma tak jak nvidia nakładkę która odpala O/C lub full zegary dop po przekroczeniu pewnej granicy obciążenia dlatego mikrofale czy byś miał czy nie i tak spokojnie budżet miesięczny by wytrzymał ;)

Jestem po wymianie już :)

Potworek już siedzi w slocie, okazało się że zostało mi 3 cm luzu do kiszeni, więc nie trzeba było ciąć obudowy.

Jedynym problemem jaki napotkałem podczas montażu to to, że śledź z wejściami był za długi i nie mogłem wsadzić karty do końcaw slot PCI-E, musiałem go uciąć obcążkami o około 1 CM , inaczej nie wsadziłbym w pełni karty do slotu.

Oraz nowy zasilacz też zamontowałem, a badziewie do badziewia! #mianowicie

Ogólnie osiągi:

Grafika domyślenie posiadała taktowanie:

Rdzeń: 1051
Pamięć: 1178

Programem afterburner, udało mi się podkręcić kartę do:

Rdzeń : 1457 Mhz
Pamięć: 1530 Mhz

Co dało dodatkowe około 10 klatek więcej w grach wymagających. Nie ma żadnych artefaktów podczas grania, nie wywala sterownika oraz nagrzewa się karta do około 68 Stopni. Przy dalszej próbie podkręcana, pojawiają się artefakty, więc to limit tej karty.

Średnie FPSy ( Po podkręceniu )

BF4 MP ( Ultra - 60-75 FPS)
Black Desert ( Na max ) - 100-120 FPS, poza miastem, około 60 w mieście

HOTS ( Ultra ) - Około 90 FPS

Wszystko w 1080p

Dla mnie rewelacja :P

Jedynym problemem jaki napotkałem podczas montażu to to, że śledź z wejściami był za długi i nie mogłem wsadzić karty do końcaw slot PCI-E, musiałem go uciąć obcążkami o około 1 CM , inaczej nie wsadziłbym w pełni karty do slotu.
Ze cos ty zrobil? O.o
Ze cos ty zrobil? O.o

0abpoMf.png

:D

To z innej karty z google, ale te śledzie były takie same jak na tym obrazku. Musiałem je skrócić o 1 CM nawet nie cały 1 cm bo przy próbie jej włożenia , blokowała mi z tyłu obudowa komputera i nie mogłem włożyć w całości karty do slotu.

Czarne kreski na obrazku powyżej pokazują jak je skróciłem.

@Edit

Co ty myślałeś że uciąłem śledzia którego wkład się do portu PCI-E? :D

powaga było potrzeba? o.o miałem podobny problem lecz po "poruszaniu" kartą wreszcie wskoczyło :) ale mam pyt pod płytą posiadasz te "stópki"? ;)

cieszę się że pasuję karta :D fajna =]

@edit szkoda że nie świeci się jak moja msi ;)

powaga było potrzeba? o.o miałem podobny problem lecz po "poruszaniu" kartą wreszcie wskoczyło ale mam pyt pod płytą posiadasz te "stópki"? cieszę się że pasuję karta fajna =] @edit szkoda że nie świeci się jak moja msi

wiesz co ten napis świeci, ale nie wiem jak to ustawić. W opcjach GF jest jakiś LED coś tam ale nie włącza się. Na filmikach z unboxu i testu tej karty ten napis windforce pali się na ledowy niebieski.

@Co do poruszania kartą, to u mnie nie dało rady bo sprawdziłem bardzo dokładnie w którym miejscu blokuje korzystając z farbki i okazało się że blokuje na łączeniu końca obudowy. Nie dało sę tego odgiąć bo nie zamknąłbym pokrywy z prawego boku, więc jedynym rozwiązaniem było ucięcie tych śledzi.

To cos co tobie przeszkadzalo wchodzi do obudowy… w ten sposob dodatkowo jest podtrzymywana.

Ehh ale juz po fakcie.

To cos co tobie przeszkadzalo wchodzi do obudowy… w ten sposob dodatkowo jest podtrzymywana.Ehh ale juz po fakcie.

Właśnie Xard nie, myślałem na początku że to jest takie wypuklenie w obudowie co 2 cm, taki pasek metalu o szerokości 5 mm i długości 1 cm który jest wepchany do środka, jednak okazało się że śledź karty przechodzi za tym paskiem. Dlatego dałem na śledzia atrament żeby zobaczyć gdzie mi blokuje i atrament został na końcu obudowy,

a dokładniej narożnik gdzie jest miejsce na prawy bok jak się wsuwa i domyka. Tego narożnika nie mogłem wygiąć bo nie zamknąłbym boku, więc jedynym rozwiązaniem było ucięcie śledzia od karty.

Problem polegał że pro informatyk ustawił płytę bardzo nisko i tam jest dosłownie 2mm luzu między obudową a płytą , nie ma tych podkładek podnoszących, anie chciało mi się demontować płyty głównej . Gdyby zastosowano te gumowe podkładki pod płyta podniosłoby płytę o około 4 mm w górę i karta by weszła bez problemu.

Tego nie musi koniecznie byc, po prostu to jest dla wygody :D. Ale tez tak czytajac myslalem w pierwszej chwili ze wziales uciales pci-e tak by tb pasowalo xD

powinien być soft po to żeby się świeciło ;)

tak jak sądziłem brak podkładek podnoszących płytę i fakt jak to będzie z gwarancją? ;)

To z innej karty z google, ale te śledzie były takie same jak na tym obrazku. Musiałem je skrócić o 1 CM nawet nie cały 1 cm bo przy próbie jej włożenia , blokowała mi z tyłu obudowa komputera i nie mogłem włożyć w całości karty do slotu. Czarne kreski na obrazku powyżej pokazują jak je skróciłem.@EditCo ty myślałeś że uciąłem śledzia którego wkład się do portu PCI-E?

chcesz powiedziec ze cioles nowa karte na gwarancji ??

Ciekawe co na to serwis ... przez taka glupote gwarancje tracic ale to twoje pieniadze , jak ta karta wypadnie ze slota na dol i rozwali ci komp dopiero sie zastanowisz 2 razy zanim cos bedziesz ciol ...

powaga jak deska wygląda teraz sprawa gwarancji? ;) po cięciu? ;)

Raczej sprawy gwarancyjne to czas przeszly…

powaga jak deska wygląda teraz sprawa gwarancji? po cięciu?

myslisz ze producent pominie fakt ze ktos mechanicznie grzebal przy karcie nie wazne czy odcial kawalek blaszki ... too juz naruszenie regulaminu gwarancyjnego ..

ale to jego pieniadze i moze robic coo chce ...

Niestety straciłeś gwarancję kolego :>, z cała pewnością była inna możliwość niż kastracja

ps mam ten sam proc i płytę, czyt. dokonałeś dobrego wyboru xD

Gpu za ponad kafla a obudowa jakiś szrot. Do tego utrata gwarancji na nowej grafie i burdel z kablami. Zestaw ok, sprzęt na prawdę dobry, ale twoja głupota mnie przerasta.

warn_ico.png
Obrażanie innych ~ NS

no brak podstawek wkręcanych pod płytę na które kładzie się płytę i potem dokręca śrubki :) dlatego karta nie pasowała xD

Witam

Posiadam aktualnie komputer:

Płyta: MSI B85-G43

Procek: i5 4460 (Nowy , Maj 2015 )

RAM: 8GB Patriot

Grafika: GF Gigabite GTX 750Ti OC

Zasilacz: Logic 500 485W

Zaplanowałem sobie wydatek do 1500 zł na upgrade tego co mam.
Na 100% muszę wymienić zasilacz , ponieważ ten co mam, starcza tylko na to co już działa. Jakikolwiek upgrade nie wchodzi w grę dopóki go nie wymienię.

Myślałem nad tym: Corsair CX600 ( koszt około 300 PLN ), zostaje 1200. (+/-100)

Lub ten: http://allegro.pl/zasilacz-silentiumpc-600w-vero-m1-80-plus-modular-i5390362544.html

Jakieś rady?