Co wymienić

Witam

Posiadam aktualnie komputer:

Płyta: MSI B85-G43

Procek: i5 4460 (Nowy , Maj 2015 )

RAM: 8GB Patriot

Grafika: GF Gigabite GTX 750Ti OC

Zasilacz: Logic 500 485W

Zaplanowałem sobie wydatek do 1500 zł na upgrade tego co mam.
Na 100% muszę wymienić zasilacz , ponieważ ten co mam, starcza tylko na to co już działa. Jakikolwiek upgrade nie wchodzi w grę dopóki go nie wymienię.

Myślałem nad tym: Corsair CX600 ( koszt około 300 PLN ), zostaje 1200. (+/-100)

Lub ten: http://allegro.pl/zasilacz-silentiumpc-600w-vero-m1-80-plus-modular-i5390362544.html

Jakieś rady?

fajna zasiłka , zostaje ci sianko na kartę 960, ewentualnie dysk ssd co lepiej ... tyłka 960 nie urwie więc ja bym brał dysk

Zapomniałem dodać, mam 128GB Curuciala SSD , pod system i 2 gry.

radeon r9 290x

np ten

http://allegro.pl/msi-radeon-r9-290x-4gb-oc-gaming-gwar-34-mies-fvm-i5415035666.html

lub dołożyć i kupić 980 xD

http://www.hwcompare.com/17285/geforce-gtx-750-ti-vs-radeon-r9-290x/

taki poglądowy zestaw ;)

Czyli mówicie że tutaj, tylko wymiana zasilacza oraz Grafiki wystarczy?
Nie powiem Ten 750Ti jest całkiem ok :)

@Edit

Czy przy tym zasilaczu 600 , da radę , czy rozważyć większą moc? Nie ukrywam iż nie chce w domu mikrofalówki drugiej :D

@Edit2

Jeśli chodzi o grafikę , to żadnego Radeona, myślałem nad GF GTX 970 , jednak dalej się obawiam czy 600 zasilacz da radę z tą kartą.
Z kalkulatora wychodzi ze potrzebuje przy obciążeniu maksymalnym 571W co jest granicą tego zasilacza.

ja mam 970 i 650W korsarza z certyfikatem 80+ gold i daje radę

podałem tego radka tylko dlatego że ledwo mieści się w budżecie :) wiadomo dokładasz 200zł czy może ciut więcej i kupujesz 970 sprawa jasna co do twojej karty na niższej rozdzielczości pograsz na dobrych detalach lecz te nowe gry zjadają ram w karcie strasznie mocno przy dużej rozdzielczości lecz 970 to ciętak teraz nie odczujesz te pełne 3,5gb ramu w karcie ale jak będzie szła na pełnych 4gb wtedy niestety będzie masakra

@edit jak coś możnaby dołożyć drugie 8 gb ramu

proc jak i płyta jest wporządku (znajomy ma tą samą płytę i sobie chwali)

w grę wchodzi wymiana zasilacza i karty (8gb to kompletne minimum do czegokolwiek)

@edit2 mikrofale masz tylko jak masz gówno nie obudowę lub beznadziejne wentylowaną

moja karta ma w idlu obroty od 0 do 70 :) i bazowo startuję z temp ok 22 stopni

Mi chodziło mikrofalę pod względem poboru prądu :D

aha więc wyższy certyfikat więcej oszczędności + brak jakiś spadków na liniach ;)

Zastanawiam się jeszcze nad dwoma kartami:

GTX960 lub GTX760 jednak ta 2 jest strasznie duża, więc bardziej ta GTX960 a zaoszczędzoną kasę wydać na 8GB ramu + wieżę chłodzącą na procesor

Te 2 karty co podałem teraz są mniej więcej takie same przy cenie około 1000 zł , problem też jest taki że nie mogę na 1 element wydać 1500 , dlatego że księgowa mnie zabije.
Ponieważ chce to brać na FV, i muszę napisać uzasadnienie, dlaczego potrzebna mi jest taka droga karta :P

Biurokreacja

Ten corsair to taki sobie… zwlaszcza w tej cenie.

Antec truepower 550W/SPC SUPREMO M1 550W albo tanszy CM G550M beda zdecydowanie lepszymi propozycjami.

Zas 960 to kastrat… lepiej bedzie isc w kierunku radzia 280 (a moze i z "X").

Nie mam przekonania do radków , od Radeona9250 nie chciałem mieć już następnych radonów.

Tak 860 to okrojona 760 na niższej szynie ale większe taktowanie, więc wychodzi mniej więcej na to samo.
Ciężki orzech do zgryzienia.

@Edit Zrobiłem inaczej:

Kupiłem z sklepu x-kom: GF Gigabite GTX970 , za 1399 zł + Gra Batman oraz Wiedźmin 3.

Do tego zasilacz: SilentiumPC 600W Vero M1 80 PLUS MODULAR

Sprzedam gry z grafiki za około 200 zł , oraz moją grafikę za 499 zł.

Czyli: 1399 + 250 = 1649

1649 - 200 ( gry ) - 499 (grafika) = 950 zł < Faktyczny koszt wymiany

Zostaje mi 550 zł, dokupię 8 GB Ram oraz wieżę na Proca .

Co o tym myślicie, dobry pomysł?

dobry pomysł :)

fakt 960 to porażka dlatego go nawet nie proponowałem :]

pamiętaj że 970 to też nie "pełna karta" ;) bo te 500mb na karcie narazie nie będzie uciążliwe lecz jednak później kto wie możesz mieć dropy bo jednak zdecydowanie wolniejsza jest przepustowość ale karta dobra i tak :)

@edit antec jak najbardziej na tak lecz coolermaster niestety odpada (wg mnie) miałem i bardzo szybko mi wiatrak padł

Deska, co konkretnie juz kupiles?

Mozesz dokupic kolejne 8gb ramu, ale czy jest sens widziales bys zapelnil u siebie przynajmniej 7gb?

Chlodzenie mozesz dodac zawsze to ciszej jak box, choc ja na moj (tymczasowy) nie narzekam po odpowiednim ustawieniu w biosie.

@Edit Zrobiłem inaczej:Kupiłem z sklepu x-kom: GF Gigabite GTX970 , za 1399 zł + Gra Batman oraz Wiedźmin 3.Do tego zasilacz: SilentiumPC 600W Vero M1 80 PLUS MODULAR
Deska, co konkretnie juz kupiles?Mozesz dokupic kolejne 8gb ramu, ale czy jest sens widziales bys zapelnil u siebie przynajmniej 7gb?Chlodzenie mozesz dodac zawsze to ciszej jak box, choc ja na moj (tymczasowy) nie narzekam po odpowiednim ustawieniu w biosie.

Jeszcze nic.

Złożem zamówienie na Grafikę i Zasilacz , jutro mam do odbioru w sklepie.

A najciekawsze jest to że wystawiłem na olx grafikę za 499 zł i po 10 min już mam kupca , umówiony jestem na jutro.

Jednak mam mały problem bo okazuje się że grafika jest za długa o 1 cm, będzie potrzebne cięcie blachy od kieszeni na dyski Twarde :D i tak tam nie mam dysków , tylko pusta przestrzeń

Ja bym kupił napewno zasilacz + gtx 970 niby ma 3.5 mb + 0.5 ale to nie ma znaczenia jak grasz w 1024p. Sam mam 970 i starczy na troche czasu zanim cos duzo lepszego wyjdzie to minie pare lat :)

Jeszcze nic. Złożem zamówienie na Grafikę i Zasilacz , jutro mam do odbioru w sklepie. A najciekawsze jest to że wystawiłem na olx grafikę za 499 zł i po 10 min już mam kupca , umówiony jestem na jutro. Jednak mam mały problem bo okazuje się że grafika jest za długa o 1 cm, będzie potrzebne cięcie blachy od kieszeni na dyski Twarde i tak tam nie mam dysków , tylko pusta przestrzeń

no te grafiki dość dobrze się sprzedają :) co do cięcia nie masz wyjmowanych kieszeni? i jeżeli ta karta jest za długa co ty za mikrofale masz? ;)

no te grafiki dość dobrze się sprzedają co do cięcia nie masz wyjmowanych kieszeni? i jeżeli ta karta jest za długa co ty za mikrofale masz?

Komputer był składany z myślą o mojej kobiecie, gdzie ona go wykorzystywała do pracy biurowej i Youtube.

Potem oddałem jej swój laptop: msi ge 60 a ja brałem kompa.

Ale mam już wizję jak to zrobię.

Wyjmę całą płytę główną z kompa, wyczyszczę go dokładnie. Biorę Flexa i odcinam te kiszenie na dyski których nie używam żeby zrobić miejsce na grafikę.

Następnie flexem wytnę okienko w boku obudowy i dokleję tam plexi żeby był widoczny środek. Całość złożę i obudowę na czerwono/żółty kolor sprejuje :D

Mam 2 dni wolnego, więc wykończę sobie komputerek :P

ja nie wiem czy jest to warte zachodu :) podobna sprawę zrobiłem i później miałem problem ze stabilnością obudowy ;]

jak nie trudno się domyślić zezłomowałem ją w przy domowym śmietniku :]

Już wszystko oczytałem co jest związane z tą karta i pierwszą rzeczą po wszystkim to będzie OC karty, ponieważ wszędzie piszą że można podnieść rdzeń o około 230 Mhz i Pamięć o około 400 Mhz bez zdanych zabaw w biosie. To ejst około +10 FPS ,
Z tego co patrzyłem to grafika konkretna jest, ale przekonamy się w praktyce :P

Grafikę swoją już sprzedałem za 499 zł na allegro , pieniążki na koncie są , teraz siedzę na grafice z porocka, masakra jakaś :D