Co wymienić?

Siemano, na wstępie chciałbym napisać iż nie chcę odpowiedzi typu "nie modernizuj tego, nie opłaca się, nie ma sensu, złóż lepszy komputer". Mam 600/700zł na wymianę podzespołów, wiem że nie jest to wysoki próg cenowy, ale może się coś wykombinuje. Dlaczego chcę tego dokonać? Komputer ma mi posłużyć przez najbliższe 3 lata, dlatego nie chcę kupować nowego PC'ta, a przez te lata chciałbym pograć bez ścinek w nawet te nowsze gry choć na MEDIUM ustawieniach. Dobra, przechodząc do sedna sprawy denerwuje mnie fakt, że w grze przykładowo mam 40FPS'ów na ustawieniach LOW, na medium ustawieniach także 40FPS'ów, a powinny spaść lekko w dół, dopiero na HIGH ustawieniach FPS'y mi spadają, jednak też nie tak dużo. Nie wiem, czy jest to wina mojej małej ilości pamięci RAM, słabej karty graficznej, czy procesora? Hm, mam również problemy z H1Z1 takie jak:

• Gdy czasem poruszam myszką na boki (zmienię perspektywę postaci) to mi się po prostu zacina gra na 2 sekundy,
  • Jeżeli jestem w mieście, gdzieś w zatłoczonym miejscu to mam około 15 FPS'ów na ustawieniach LOW.

Chcę choć pograć w H1Z1 na MEDIUM/HIGH bez spadku FPS'ów i jak wcześniej wspomniałem- za 600/700zł. Czy ktoś może tego dokonać?

Moja obecna specyfikacja:

Płyta główna: Gigabyte GA-M61PME-S2
Procesor: Amd Phenom II X4 945 3.0 GHz cztery rdzenie
Grafika: Gigabyte HD 6670 1GB DDR3 na szynie 128bit
Ram: 3GB DDR2:
-2GB Goodram GR800D264L6/2G
-1GB elixir 2Rx8.PC2-6400U

Co jest tutaj problemem? Wiem, iż mam bardzo mało pamięci RAM, grafika? No w sumie też słaba, jednak czy to jest tutaj problemem? Co w mojej specyfikacji jest najsłabszym ogniwem? Pomocne odpowiedzi oczywiście lajkuje, jak nie dziś to innym razem :)

Przede wszystkim proponowałbym dokupić RAM przynajmniej do tych 4GB. Do 6 lub 8GB też możesz, bo 4 to absolutne minimum i wszystkie nowe gry wymagają już więcej niż 4GB RAMu. Zależy też w co chcesz grać.

Kartę graficzną masz słabą i to ona jest powodem dla którego musisz grać w Low, żeby było płynnie.

R7 260x lub GTX 750 Ti to minimum, które i tak znacząco przebija Twoją obecną kartę. Ich ceny to ~400-550zł za nówki.

R9 270x kosztuje ~700zł nowa. Jest znacznie mocniejsza od tych powyższych. Albo podobnej klasy GTX 760. Używki z gwarancją są po ~650zł.

Jak kupujesz używkę, to tylko z gwarancją i dwa razy się zastanów, czy nie lepiej dołożyć do nówki. Karta graficzna żyje najkrócej.

Jeśli masz zasilacz za 40zł typu no name, to zastanów się nad zakupem porządnego zasilacza, jak chcesz kupować porządną kartę graficzną.

Za 150zł kupisz najtańszy markowy zasilacz, który nie spali Ci tej nowej grafiki.

Ja bym polecil wymiane plyty glownej bo jak zauwazylem kolega ma DDR2 ramy ktore sa juz archaiczne. I z tego co sie orientuje ( moge sie mylic) Nawet GTX 750 TI nie rozwinie skrzydel bo ramy beda robic waskie gardlo.

GAINWARD GeForce GTX 750Ti - 520 zł z wysyłką. Do tego 2 GB ramu (szkoda, że masz tylko 2 sloty na płycie głownej na pamięć) ~70 zł.

Gdy czasem poruszam myszką na boki (zmienię perspektywę postaci) to mi się po prostu zacina gra na 2 sekundy,

Sprawdź dysk. Jak masz przynajmniej 7200 rpm to git, jak nie to dobrze byłoby wykombinować coś taniego na którym trzymałbyś system i gry w które grasz (na wolniejszym można trzymać resztę rzeczy :) ).

wymiana płyty głównej na coś z DDR3

ram 4GB minimum

po zmianie płyty głównej upewnij sie że masz dobrą obudowe i podkręć procek na 3,2GHz (czwarty rdzeń możesz pozostawić bez zmian (zalecane))

grafika do wymiany tanio 750TI jest

zasilacz jeśli nie masz markowego

MSI R7 260x 2GB w War Thunder była bottleneckiem dla Phenoma II 945 którego też mam.

ga-ma770t-ud3p

phenom II 945 4x3,0

8GB RAM

Geforce 9800GT na codzień/ MSI r7 260x 2GB miałem przez kilka godzin

Tam gdzie grafika jest mocno ciśnięta r7 260x może być piętą achillesową. gtx 750ti jest wydajniejszy. Można też poczekać na spadek cen gtx 950, ja też chciałem zmienić kartę, ale póki co się wstrzymuje z modernizacją kompa, bo gtx 950 jest w cenie i do tego dolar strasznie drogi.

Niestety wymiana płyty głównej nie wchodzi w grę, ponieważ za dużo by mi to wyniosło, a jak wspomniałem w topicu to mam ograniczony fundusz. Mam zamiar sprzedać RAM 1GB i dokupić kość 2GB, czyli łącznie 4GB (choć jak się uda to postaram się może lepszą kość RAM). Co więcej? Czy jest jakaś karta w tym przedziale cenowym z pamięcią 4GB 256bit? Czy może są słabsze od tych 2GB 256bit?

Poza tym dodatkowe pytanie: Otóż, czy jeżeli najpierw wymieniłbym kartę graficzną przykładowo na R9 270x i zostałbym przez jakiś czas z 3GB RAMu to będę mógł płynnie pograć w te H1Z1 na wyższych ustawieniach? Oczywiście nie tylko na tej grze mi zależy. Jeszcze GTA V, aktualnie mam tam po 15/20 FPS'ów, więc lipa.

Niestety,ale dalsza modernizacja jest nieopłacalna na tej płycie głównej.Najlepszy procesor jaki możesz wstawić to: Phenom II 955 X4,który jest niewiele lepszy od twojego obecnego,a jeśli chodzi o kartę graficzną,to możesz szukać czegoś podobnego do Radeon HD 7750 lub GTX 650Ti

Tak jak wspomnieli moi poprzednicy,lepiej najpierw zainwestuj w porządną płytę główną,bo na tej wiele nie osiągniesz

Autor tematu nie rozumie chyba, że w uj nie opłacalne jest dokładanie do tego interesu choćby grosza. Przy obecnym sprzęcie i funduszach, to opłaca się tylko wszystko dać na jakąś karciochę i zainstalować najlepiej XP. Chyba że udałoby Ci się za jakieś śmieszne grosze dorwać to RAM mógłby być, no ale tak, czy siak - inwestycja w DDR 2 jest kuresko nie opłacalna.

warn_ico.png
Offtop + przekleństwa
~Leman

@Golden

Cytuję pierwsze zdanie z pierwszego posta.

"Siemano, na wstępie chciałbym napisać iż nie chcę odpowiedzi typu "nie modernizuj tego, nie opłaca się, nie ma sensu, złóż lepszy komputer"."

Twój post jest więc offtopem/spamem itp.

Autor wie, że jest to nieopłacalne i nie prosił o powtarzanie tego. Prosił o rozsądne zagospodarowanie jego budżetem, żeby mógł wycisnąć ile się z tego kompa, który ma. Więc albo podaj jakieś propozycje, ale nie pisz nic.

Czy jest jakaś karta w tym przedziale cenowym z pamięcią 4GB 256bit? Czy może są słabsze od tych 2GB 256bit?

Po co Ci 4GB vram na karcie? Grasz na monitorze wielkości ściany? :)

2GB wystarcza w zupełności dla rozdziałki FullHD (1920x1080). Jeśli są jakieś karty w tak niskiej cenie z 4GB RAM, to jest to zwykły chwyt marketingowy.

Poza tym dodatkowe pytanie: Otóż, czy jeżeli najpierw wymieniłbym kartę graficzną przykładowo na R9 270x i zostałbym przez jakiś czas z 3GB RAMu to będę mógł płynnie pograć w te H1Z1 na wyższych ustawieniach? Oczywiście nie tylko na tej grze mi zależy. Jeszcze GTA V, aktualnie mam tam po 15/20 FPS'ów, więc lipa.

To zależy.

Mała ilość RAM na pewno będzie powodowała ścinki podczas doczytywania "w biegu". No i niektóre gry będą się długo ładować. Nie wiem jak zoptymalizowane są te gry, które wymieniłeś, ale sądzę, że 3GB RAM będzie przeszkadzać. Najnowsze produkcje zalecają już po 8GB, a wkrótce będą tyle miały dla minimalnych wymagań.

Gdy czasem poruszam myszką na boki (zmienię perspektywę postaci) to mi się po prostu zacina gra na 2 sekundy,Jeżeli jestem w mieście, gdzieś w zatłoczonym miejscu to mam około 15 FPS'ów na ustawieniach LOW.

Pkt 1. to wina małej ilości RAM.

Pkt 2 To, że obraz tnie lub zwalnia w zatłoczonych miejscach, to wina procesora. A to, że musisz grać w LOW, to wina karty graficznej.

@GoldenCytuję pierwsze zdanie z pierwszego posta."Siemano, na wstępie chciałbym napisać iż nie chcę odpowiedzi typu "nie modernizuj tego, nie opłaca się, nie ma sensu, złóż lepszy komputer"."Twój post jest więc offtopem/spamem itp.Autor wie, że jest to nieopłacalne i nie prosił o powtarzanie tego. Prosił o rozsądne zagospodarowanie jego budżetem, żeby mógł wycisnąć ile się z tego kompa, który ma. Więc albo podaj jakieś propozycje, ale nie pisz nic.Po co Ci 4GB vram na karcie? Grasz na monitorze wielkości ściany? 2GB wystarcza w zupełności dla rozdziałki FullHD (1920x1080). Jeśli są jakieś karty w tak niskiej cenie z 4GB RAM, to jest to zwykły chwyt marketingowy.To zależy.Mała ilość RAM na pewno będzie powodowała ścinki podczas doczytywania "w biegu". No i niektóre gry będą się długo ładować. Nie wiem jak zoptymalizowane są te gry, które wymieniłeś, ale sądzę, że 3GB RAM będzie przeszkadzać. Najnowsze produkcje zalecają już po 8GB, a wkrótce będą tyle miały dla minimalnych wymagań.Pkt 1. to wina małej ilości RAM.Pkt 2 To, że obraz tnie lub zwalnia w zatłoczonych miejscach, to wina procesora. A to, że musisz grać w LOW, to wina karty graficznej.

Rozumiem, dzięki za odpowiedzi.

A ja jednak powiem coś za co autor tematu mnie może "znielubiec". Wiec tak jeżeli chcesz grać w H1Z1 na medium to zainwestuj w to co piszą wyżej. Ale jeżeli chcesz grać w nowe gry które beda wychodzić przez te 3 lata na medium to zapomnij ze obecna modernizacja kompa za 700zl ci na to pozwoli. Nawet teraz jak wsadzisz te proponowane podzespoły to już obecne nowe gry mogą Ci klacic nawet na ustawieniach low.

Mówiąc ścisłej nieważne co zrobisz za te 700zl i tak nie pograsz na medium przez 3 lata :).

A ja jednak powiem coś za co autor tematu mnie może "znielubiec". Wiec tak jeżeli chcesz grać w H1Z1 na medium to zainwestuj w to co piszą wyżej. Ale jeżeli chcesz grać w nowe gry które beda wychodzić przez te 3 lata na medium to zapomnij ze obecna modernizacja kompa za 700zl ci na to pozwoli. Nawet teraz jak wsadzisz te proponowane podzespoły to już obecne nowe gry mogą Ci klacic nawet na ustawieniach low.Mówiąc ścisłej nieważne co zrobisz za te 700zl i tak nie pograsz na medium przez 3 lata .

Cóż, jeśli byś przeczytał wszystkie posty w tym temacie to nawet nie pisałbyś tego posta, uwierz mi :)

Cóż, jeśli byś przeczytał wszystkie posty w tym temacie to nawet nie pisałbyś tego posta, uwierz mi

kupienie nowej płyty głównej

nawet czegoś takiego http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-78lmt-s2-760g-dualddr3-1066-sata2-raid-gblan-matx-ga-78lmt-s2-516323/

i kupienie ramów ddr3 zamiast ddr2 da wzrost wydajności.

bo zmiana wpłynie na prace procesora (nieznacznie ale jednak) a że ramy szybsze to wiadomo

potem kupić grafike na jaką starczy kasy i będzie git.

kupienie nowej płyty głównejnawet czegoś takiego http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-78lmt-s2-760g-dualddr3-1066-sata2-raid-gblan-matx-ga-78lmt-s2-516323/i kupienie ramów ddr3 zamiast ddr2 da wzrost wydajności.bo zmiana wpłynie na prace procesora (nieznacznie ale jednak) a że ramy szybsze to wiadomopotem kupić grafike na jaką starczy kasy i będzie git.

Już wolałbym z większą ilością slotów RAM.

Siemano, na wstępie chciałbym napisać iż nie chcę odpowiedzi typu "nie modernizuj tego, nie opłaca się, nie ma sensu, złóż lepszy komputer". Mam 600/700zł na wymianę podzespołów, wiem że nie jest to wysoki próg cenowy, ale może się coś wykombinuje. Dlaczego chcę tego dokonać? Komputer ma mi posłużyć przez najbliższe 3 lata, dlatego nie chcę kupować nowego PC'ta, a przez te lata chciałbym pograć bez ścinek w nawet te nowsze gry choć na MEDIUM ustawieniach. Dobra, przechodząc do sedna sprawy denerwuje mnie fakt, że w grze przykładowo mam 40FPS'ów na ustawieniach LOW, na medium ustawieniach także 40FPS'ów, a powinny spaść lekko w dół, dopiero na HIGH ustawieniach FPS'y mi spadają, jednak też nie tak dużo. Nie wiem, czy jest to wina mojej małej ilości pamięci RAM, słabej karty graficznej, czy procesora? Hm, mam również problemy z H1Z1 takie jak:

• Gdy czasem poruszam myszką na boki (zmienię perspektywę postaci) to mi się po prostu zacina gra na 2 sekundy,
  • Jeżeli jestem w mieście, gdzieś w zatłoczonym miejscu to mam około 15 FPS'ów na ustawieniach LOW.

Chcę choć pograć w H1Z1 na MEDIUM/HIGH bez spadku FPS'ów i jak wcześniej wspomniałem- za 600/700zł. Czy ktoś może tego dokonać?

Moja obecna specyfikacja:

Płyta główna: Gigabyte GA-M61PME-S2
Procesor: Amd Phenom II X4 945 3.0 GHz cztery rdzenie
Grafika: Gigabyte HD 6670 1GB DDR3 na szynie 128bit
Ram: 3GB DDR2:
-2GB Goodram GR800D264L6/2G
-1GB elixir 2Rx8.PC2-6400U

Co jest tutaj problemem? Wiem, iż mam bardzo mało pamięci RAM, grafika? No w sumie też słaba, jednak czy to jest tutaj problemem? Co w mojej specyfikacji jest najsłabszym ogniwem? Pomocne odpowiedzi oczywiście lajkuje, jak nie dziś to innym razem :)