Co z moim PC?

Witam, mam problem.

Włączył mi się rageMode przy overwatch gdy mecz decydujący o randze wygrał cheater i wyjąłem wtyczkę od zasilacza z PC gdy był włączony.

po 2h odpoczynku od PC chciałem pograc i go włączyłem.

No nie do końca... Niby dysk się załącza, niby wsio okej jak zawsze ale ani do menu win 8 nie mogę wejść z poziomu ładowania systemu ani nic nie reaguje, dodam że jak klikne przycisk "wyłącz" na PC odrazu się wyłącza- zazwyczaj trzyma się go wcisnietego z 5 sec.

Co mój pech tym razem zrobił z moim PC?

z góry dziękuję.

Uszkodzony system, format albo przywracanie albo naprawa systemu, włóż nośnik z windowsem i heja.

Jestem ciekawa jak u ciebie wygląda położenie komputera, bo nim ja bym dotarła do wtyczki swojego komputera to trzy razy bym walnęła się w łeb o biurko i przetrzeźwiała :D

A tak na serio to zrobiłeś twardy reset, możliwe, że system w tym czasie robił coś ważnego i tak trochę brutalnie przerwałeś mu pracę i dlatego się coś popsuło. Przywrócenie systemu moim zdaniem powinno spokojnie wystarczyć bez od razu rzucania się do formatowania.

Nie wiem jak to wygląda w Win 8 z aktualizacjami, ale Win 10 robi ich tyle, że na liście przywracania mam średnio co drugi dzień do wyboru.

Nie wiem też czy przypadkiem nie zruszałeś komputera w czasie tego "aktu" jeśli tak, to możliwe, że też w środku coś zruszałeś. Takie dziwne freeze o których mówisz to często wina dysku (wiem po sobie bo mój HDD kona w męczarniach już od jakiegoś czasu a nie mam czasu go wymienić. Na szczęście system mam na osobnym SSD więc mu nic się nie dzieje, ale freeze mi często niestety łapie, zwłaszcza przy odpalaniu dwóch gier na raz.)

pozwoliłem sobie nagrać filmik.

Dodam że to win8 i klawisz awaryjny to f8

Jak Ci się nawet bios nie chce załadować to właśnie popsułeś płytę główną. Ja jak tak miałem to mi pomagał pewien sposób. Włącz komputer i jak masz z tyłu na zasilaczu opcje on/off to szybko wyłącz i włącz. Mi to pomagało, ale też nie zawsze się chciał uruchomić i strasznie wkurzające jest to. Jak to nie pomoże to spróbuj go zastawić włączonego na jakaś godzinkę i zobacz czy Ci się sam uruchomi.

win 8 nie może włączyć biosu z poziomu ładowanie systemu.

Ale BIOS jest niezależny od systemu. Tak więc nawet bez jakiegokolwiek OS powinien się uruchomić.

A nie wpadliście na to, że komputer uruchamia się dobrze, ale monitor nie trybi? Zauważcie, że cały czas miga monitor a na nim komunikat o podłączeniu D-Suba (o ile dobrze widzę). Miałam kiedyś identyczną przypadłość - tyle, że u mnie to zdarzało się losowo w czasie użytkowania komputera - wszystko działało dobrze ale monitor świrował.

Wina monitora? Nie, karty graficznej, to właśnie ona mi tak robiła.

Nie wiem czy masz możliwość jakoś sprawdzić czy komputer normalnie działa. U mnie to było proste bo po prostu w tle słyszałam stream/grę/cokolwiek co robiłam w danej chwili i mogłam to robić dalej no ale na ślepo bo "naprawienie" monitora dało się zrobić tylko przez wyłączenie wszystkiego - nawet reset kompa nie pomagał, po prostu musiałam wyłączać całą listwę zasilającą i wtedy działał, ale znowu do czasu.

Niestety w serwisie mi powiedzieli, że tej usterki w karcie graficznej nie da się naprawić i musiałam bulić za nową... Miesiąc po gwarancji. GJ Nvidia!

P.S. Podobał mi się twój gest ręką na koniec xD

podlaczajac pod 2 port HDMI wyskakuje mi bios ale system się nie ładuje za nic (podłączam centralnie pod kartę graficzną a nie płytę główną)

Bez urazy ale nie Twój pech, a Twoja głupota. Jakiekolwiek uszkadzanie sprzętu (Chociażby i przez gwałtowne odłączanie zasilania) z powodu wściekłości na grę to dziecinada i głupota. Patrząc na filmik i co się dzieję na ekranie (A raczej co się nie dzieje), na 99% obstawiałbym śmierć dysku (Tak, karta graficzna nie ma tu raczej nic do rzeczy), zanim jednak postawimy tak poważną diagnozę - próbowałeś rozkręcić komputer i sprawdzić czy żadne wtyki się nie poluzowały?

Czy ten komp po 20 sekundzie w ogóle chodzi czy sam się wyłącza z tego co widać. Po tym jak wyje jak odkurzacz i świeci się dioda przy powerON po 20 sekundzie jakby się wyłącza a dioda gaśnie. Jak dla mnie to śmierć zasilacza w najlepszym przypadku jeżeli nie zabrał nic za sobą. Napisz co było jak ogarniesz.

Na twoim miejscu zacząłbym sprawdzać po kolei podzespoły z komputera, jeśli masz albo ktoś ze znajomych coś takiego http://allegro.pl/ac1-kabel-adapter-usb-hdd-7-15-pin-2-5-sata-i5933513724.htmlto możesz sprawdzić czy działa dysk twardy, jeśli masz na płycie głównej d-sub to zawsze możesz podłączyć monitor albo podłączyć do telewizora i zobaczysz czy z monitorem jest coś nie tak i będziesz mieć pewność czy cos nie jest z kartą graficzną, itd

@kaan

Jaka śmierć PSU? Przecież komputer się odpala i daje odpowiednie napięcia. Jeżeli zasialacz nie dawałby odpowiednich napięć to jedynie wiatrak zakręciłby się może na 2s (oczywiście jakby PSU jeszcze dyszał, a nie zmarł bo w tym wypadku nie reagowałby na nic) i komputer wyłączyłby się. Wystarczy pomyśleć, a nie rzucać pierwszą lepszą rzecz na forum.

@PanLowca

Jeżeli tak jak piszesz widzisz BIOS po przepięciu na HDMI to zgaduję, jest to problem z dyskiem, oczywiście zakładając to że masz głośniczek w obudowie podpięty do płyty głównej i nadal nie daje żadnego sygnału. Musisz odpalić komputer i przyłożyć ucho do dysku twardego i wsłuchać się czy nie ma charakterystycznego stukania/tykania(rozpoznasz to bo jest to dźwięk takiego stukania którego nie powinno być) lub pikania. Jeżeli usłyszysz coś takiego to oznacza, że głowica nie została zaparkowana przez to odcięcie od prądu i teoretycznie można to wysłać na gwarancję jak i ze sprawnymi paluszkami naprawić samemu, ale do tego drugiego nie namawiam nikogo bo jeżeli się tobie nie powiedzie to tracisz dysk razem z gwarancją.

Jeżeli zaś nie ma takich dźwięków i słychać tylko kręcenie się talerzy i dźwięk zczytywania danych z talerzy (jeżeli nie jesteś pewien możesz znaleźć na internecie jak to wszystko brzmi lub to nagrać i podesłać na forum) i wtedy prawdopodobnie uszkodziły się jakieś sektory lub pliki na dysku (chociaż z tego co widzę jest to mało prawdopodobne).

@Edit

Oczywiście rozpisuje tutaj najłatwiejszą rzecz do sprawdzenia bo jeżeli z dyskiem wszystko jest okey to następnym winowajcą w kolejce jest płyta główna/pamięć RAM.

Dzięki za odpowiedzi wszystkim :) jutro będę dalej badał co i jak.

@Derpblade ni glupta a normalne nerwy, nie dziecinada a zwykły "rage" który miałem 1szy raz w życiu- osobiście nie znam i nie słyszałem o graczy który nigdy nie klnął lub nie włączył ragemana podczas gry :)

Wstawiam 2 filmik jak to wygląda wewnątrz.

Z góry napisze ze co chcecie to nagram i tutaj wrzucę.

Panowie moderatorzy mnie zlinczują za doubleposta ale mój telefon odmawia posłuszeństwa w edycji nr3 poprzedniego posta.

Tutaj załączam "rip3" z tego co mi się pokazuje jak podłączam centralnie pod grafikę.

Dodam że pod koniec "Rip2" słychać jakieś "pik" od dysku - ktoś kto się zna może powiedzieć czy to coś znaczy.

Dziękuję za pomoc jesteście kochani:)

Nie jestem pewien w 100% ale mi to wygląda na problemy z dyskiem. Jeżeli dobrze mi się wydaje to w pierwszym filmiku w 0:32 słychać tyknięcie w dysku i na samym końcu tego samego filmiku słychać jakby awaryjne wyłączenie dysku.

Przyłóż jeszcze ucho do dysku i napisz jakie dźwięki wydobywają się z dysku bo tutaj oprócz tych wymienionych prze zemnie nic więcej nie dostrzegam.

Speaker daje sygnał dobry, BIOS się załącza, tak jak inni mówią - najprawdopodobniej dysk. Postaw koledze piwo niech przyniesie swój i odpalcie kompa na jego systemie dla pewności.

PS jeśli musisz to na przyszłość odcinaj zasilanie pstryczkiem na zasilaczu

czy zasilacz cały czas ci tak wył ? czy przez przypadek wiatrak od procka nie działa jakoś inaczej? tzn nie kręci się na wysokich obrotach cały czas?, proponuje sprawdzić wtyczkę powyżej procesora (taka 4 pinowa wtyczka od zasilacza o ile się nie myle podaje ona prąd na procka ) w moim starym kompie też miałem taki przypadek, okazało się że spalił się kabel od zasilacza a po dłuższym czasie spaliło się wejście na tego 4 pinowca.

Sekcja zasilania nie dopięta i Intel na siłę wciskal swoją kartę i bootloader się zjechał.

Problem naprawiony i dziękuję wam konkretnie za wasz czas!

Nie żeby coś, ale mam tą samą klawiaturę xD