Zes pojechal, chcesz powiedziec ze ludzie z Quantify ktorzy spedzaja po pare h na golemie testowym, testuja kombinacje i potem dziela sie swoimi wynikami nie potrafia wykorzystac swojej klasy? W open world i na dungach (bo w sumie kogo teraz obchodza dungi) nikt sie nie przyczepi bo ten content jest przeznaczony dla przedszkolakow, zabierz losowy build na rajd/fractala t4 i gwarantuje Ci ze z checia ludzie Cie kickna jak tylko ogarna co robisz. Gdzie taki lb/staff mialby zadzialac powiedzmy? Na fractalu? No sorry, wole condi druida zwiekszajacego dps calego party i przy okazji robiacego nawet ok cyferki, to samo power druid na mieczu. To moze rajd? Na pewno ktos kto zrobil rajd chociaz raz pozwoli Ci uzywac lb Moze pvp? Pierwszy lepszy ele/engi ktory wie co robi wylaczy Cie z walki bo lb to bron oparta na pociskach. Gra tak jak wiekszosc mmo ma swoja mete i ta meta nie istnieje bez powodu... bo wybacz, ale jesli chce zrobic instancje z 4 pugami to przynajmniej wiem ze nie maja jakiegos szalonego buildu ktory dziala tylko w ich glowach, pozostaje tylko to czy znaja walki. Gra po prostu nie jest zbalansowana, postacie nie maja miliona buildow do gry i nie wszystko dziala... jesli chce sie robic ten trudniejszy content to lepiej sobie to szybko uswiadomic. Gram rangerem 4 lata, chcialbym zeby lb byl dobra bronia ale nie jest i jest mi smutno z tego powodu ale nie mam zamiaru szkodzic 4 pozostalym ludziom w moim party przez moje "widzi mi sie".
Tl;dr: Jak nie nastawiasz sie na trudniejszy content graj byle czym, jak chcesz byc przydatnym czlonkiem zespolu na pvp/t4 fractalach/rajdach lepiej otworzyc stronke metabattle/quantify.
A ja jak gram z gildią to przynajmniej wiem, że znają swoje buildy od podszewki, a nie zgapili losowy build z metabattle czy innego syfu, a potem nie wykorzystują go w nawet 10% bo np nie wiedzą że przy zmianie peta (przy odpowiednim perku) mają buffy... Sory, jak to powiedziales gra jest tak zbalansowana. Tylko że jest zrobiona pod kątem własnie znajomości swego buildu.
Zgap sobie dowolny build - specki, bronie, skille, nawet eq. A potem nie rzucaj buffow (bo w koncu nie wiesz co ci daje ten build), nie zwiekszaj dps'a (bo w koncu tez o tym nie wiesz) - skrocie - nie rób nic. Na pewno każdy cię powita na raidzie...
A odnosnie twoich przykladów - super, weź miecz na druidzie. I co zrobisz? pve? Zdychasz przy bossie na pierdnięcie. PvP? Na WvW nawet nie doczołgasz się do wroga a jesteś trupem. To może spvp? A nie, bo nawet durny reaper z mózgiem wściekłego chomika cię zjedzie w ułamku sekundy. To moze raid? A nie, bo tam w sumie to robisz dodge tylko... a jak hitniesz 2 razy to myslisz ze jestes pro.
I mozna tak sie przekrzykiwać w nieskończoność. Ty sądzisz, że jak ktoś obmyśli build to jest szalony i działa on tylko w jego głowie, a ja że jak zgapisz czyjś build to nie znaczy że umiesz nim grać, ba, ze nawet 10% nie wykorzystasz
Wszystko jest dla ludzi. Jedni tworzą metę i ją wyprzedzają, a drudzy ślepo płyną z prądem jak martwe ryby ![:) :)]()