Co z tym Rangerem ? + ogólne (nowy)

Siemanizacja - mam pytanie dotyczące Rangera - tak po wizycie na wielu forach zaczynam się obawiać czy warto nim grać ?

Oczywiście Łuki.

W każdej grze gram "dystansowcem" i tu chciałbym podtrzymać tą zasadę. Level posiadam 21 (fotka starsza) więc nie będzie problemu przerzucić się na Nekromante lub Elementalistę .

[1] ponoć nie bardzo jest lubiany i nie chętnie biorą go na dungeony raidy itp ?

[2] lepiej stosować się do sprawdzonej budowy postaci czy można lecieć "po swojemu" (jeżeli coś spierniczę to będę odstawał ? czy raczej skill się liczy)

[3] poszukuję gildii (możliwe że dla 2 osób kuzyn też wraca) bez "parcia" tzn. bez TS oraz obowiązkowego dziennego logowania (mam kupioną grę nie P4F) ze względu na pracę oraz ps4 mogę przeznaczyć ok 2h dziennie.

pozdrawiam i życzę miłego dnia

Screenshot_1.jpg

Ranger jest bardzo lubiany, Jako Druid healer, T4 Fractale są bardzo trudne bez jednego druida w party który podleczy drużynkę.

P.S.

Najnowsze plany Anet dla druida są takie że bez gearu z healing power będzie bezużyteczny w następnej aktualizacji balansującej ;)

W gw2 malo jest sytuacji gdzie chcesz byc "dystansowcem", jak chcesz byc rangerem ktory biega z lukiem i niedzwiedziem jako pet to sie przygotuj na to ze beda Cie kickowac z party, natomiast nie znaczy to ze ranger to zla klasa, baa... aktualnie to chyba jedna z bardziej lubianych klas bo jako druid przynosi buffy podnoszace dmg party o lacznie +/- 30% ale zeby to zadzialalo to musisz byc w melee, generalnie to w tej grze jesli chodzi o pve to melee>ranged. Jest jedynie kilka walk w grze gdzie moglbys sobie z luku postrzelac, 90% czasu bedziesz siedzial na mieczu lub na staffie jesli pojdziesz droga healera. W pvp ranger na luku dupska nie urywa, od biedy mozna grac ale sa lepsze wybory, jedyne miejsce gdzie mozna powiedziec ze luk rangera to dobra bron to WvWvW. Jesli na prawde chcesz grac na ten dystans to elek na staffie lub condi necro w gre wchodza, tez zazwyczaj nimi stoisz praktycznie w melee zeby lapac buffy od kolegow ale wszystkie ich ataki sa dystansowe.
Ale jak chcesz sobie casualowo pobiegac, poodkrywac mape bez wiekszej spiny to twoj build absolutnie znaczenia nie ma, w open world pve zadziala wszystko.

1) bzdura. Kazda klasa jest tak samo brana... tzn jesli ogarniasz. Bo jak nie ogarniasz to nawet gdybyś był jedynym guardianem i tak cię nie wezmą. Fakt, są druzyny ktore "full berserk or kick" jak i "5x warrior", ale w wiekszosci przypadków bierze się kogokolwiek, byle by ogarniał

2) Klasyka. Ja od ZAWSZE robilem wlasny build. Nigdy nie lubilem w jakichkolwiek grach zgapiać od kogos build. I tutaj... tez nie polecam. Większość lepszych nie znajdziesz na necie. Bądźmy szczerzy - jakbyś ty poświęcił swój czas i dopracowal build do perfekcji... to chcialbys by inni zgapiali? Nie, wiec nikt takich nie wstawia. Jak juz to jakies inne ktore przyjda do glowy :P. Inną sprawą jest jeszcze kwestia grania czyimś buildem - jak nie wiesz co masz wykorzystywac, jakie skille co dają (dzieki talentom) etc to bedziesz o wiele slabszy. Po za tym... nwm czy wiesz ale tutaj mozesz build zmieniac i co walkę jeśli masz takie życzenie. Bo skille i specjalizacje masz wszystkie w koncu odblokowane

bonus) Nigdy nie sluchaj ludzi mówiących ci, że się nie da, czy że coś jest słabe. Bo to świadczy tylko o tym ze dana osoba nie umie czegos zrobic/wykorzystać. Chcesz łuk? Prosze bardzo, pierwszy pomysł z brzegu (i nie jedyny!) - długi łuk + kostur. Zaczynasz walkę z łuku, wywalasz skille i zmiana na staff, podleczysz kolegów i gdy maja juz full hp to znowu na łuk. Pomysł już masz (albo mój, albo dowolny inny własny). Jak go zrealizować? Wymyśl sam. Powiem tylko tyle że warto UWAŻNIE czytać talenty jakie się wybiera i starać się zaplanować coś sensownego (czyli nie wybierac talentów na zasadzie najlepszy z tej trojki... bo moze inny jest gorszy ale w polaczeniu z jakims innym talentem jest o niebo lepszy?) :)

bonus) Nigdy nie sluchaj ludzi mówiących ci, że się nie da, czy że coś jest słabe. Bo to świadczy tylko o tym ze dana osoba nie umie czegos zrobic/wykorzystać. Chcesz łuk? Prosze bardzo, pierwszy pomysł z brzegu (i nie jedyny!) - długi łuk + kostur. Zaczynasz walkę z łuku, wywalasz skille i zmiana na staff, podleczysz kolegów i gdy maja juz full hp to znowu na łuk. Pomysł już masz (albo mój, albo dowolny inny własny). Jak go zrealizować? Wymyśl sam. Powiem tylko tyle że warto UWAŻNIE czytać talenty jakie się wybiera i starać się zaplanować coś sensownego (czyli nie wybierac talentów na zasadzie najlepszy z tej trojki... bo moze inny jest gorszy ale w polaczeniu z jakims innym talentem jest o niebo lepszy?) 

Zes pojechal, chcesz powiedziec ze ludzie z Quantify ktorzy spedzaja po pare h na golemie testowym, testuja kombinacje i potem dziela sie swoimi wynikami nie potrafia wykorzystac swojej klasy? W open world i na dungach (bo w sumie kogo teraz obchodza dungi) nikt sie nie przyczepi bo ten content jest przeznaczony dla przedszkolakow, zabierz losowy build na rajd/fractala t4 i gwarantuje Ci ze z checia ludzie Cie kickna jak tylko ogarna co robisz. Gdzie taki lb/staff mialby zadzialac powiedzmy? Na fractalu? No sorry, wole condi druida zwiekszajacego dps calego party i przy okazji robiacego nawet ok cyferki, to samo power druid na mieczu. To moze rajd? Na pewno ktos kto zrobil rajd chociaz raz pozwoli Ci uzywac lb :DMoze pvp? Pierwszy lepszy ele/engi ktory wie co robi wylaczy Cie z walki bo lb to bron oparta na pociskach. Gra tak jak wiekszosc mmo ma swoja mete i ta meta nie istnieje bez powodu... bo wybacz, ale jesli chce zrobic instancje z 4 pugami to przynajmniej wiem ze nie maja jakiegos szalonego buildu ktory dziala tylko w ich glowach, pozostaje tylko to czy znaja walki. Gra po prostu nie jest zbalansowana, postacie nie maja miliona buildow do gry i nie wszystko dziala... jesli chce sie robic ten trudniejszy content to lepiej sobie to szybko uswiadomic. Gram rangerem 4 lata, chcialbym zeby lb byl dobra bronia ale nie jest i jest mi smutno z tego powodu ale nie mam zamiaru szkodzic 4 pozostalym ludziom w moim party przez moje "widzi mi sie".
Tl;dr: Jak nie nastawiasz sie na trudniejszy content graj byle czym, jak chcesz byc przydatnym czlonkiem zespolu na pvp/t4 fractalach/rajdach lepiej otworzyc stronke metabattle/quantify.

2 różne odpowiedzi - obie rzetelne i solidne imho

dziękuję za zainteresowanie pytaniem ... mam też Elementalistę którym biegam na zmianę z Rangerem więc może skupię się na 2 postaciach

Zes pojechal, chcesz powiedziec ze ludzie z Quantify ktorzy spedzaja po pare h na golemie testowym, testuja kombinacje i potem dziela sie swoimi wynikami nie potrafia wykorzystac swojej klasy? W open world i na dungach (bo w sumie kogo teraz obchodza dungi) nikt sie nie przyczepi bo ten content jest przeznaczony dla przedszkolakow, zabierz losowy build na rajd/fractala t4 i gwarantuje Ci ze z checia ludzie Cie kickna jak tylko ogarna co robisz. Gdzie taki lb/staff mialby zadzialac powiedzmy? Na fractalu? No sorry, wole condi druida zwiekszajacego dps calego party i przy okazji robiacego nawet ok cyferki, to samo power druid na mieczu. To moze rajd? Na pewno ktos kto zrobil rajd chociaz raz pozwoli Ci uzywac lb Moze pvp? Pierwszy lepszy ele/engi ktory wie co robi wylaczy Cie z walki bo lb to bron oparta na pociskach. Gra tak jak wiekszosc mmo ma swoja mete i ta meta nie istnieje bez powodu... bo wybacz, ale jesli chce zrobic instancje z 4 pugami to przynajmniej wiem ze nie maja jakiegos szalonego buildu ktory dziala tylko w ich glowach, pozostaje tylko to czy znaja walki. Gra po prostu nie jest zbalansowana, postacie nie maja miliona buildow do gry i nie wszystko dziala... jesli chce sie robic ten trudniejszy content to lepiej sobie to szybko uswiadomic. Gram rangerem 4 lata, chcialbym zeby lb byl dobra bronia ale nie jest i jest mi smutno z tego powodu ale nie mam zamiaru szkodzic 4 pozostalym ludziom w moim party przez moje "widzi mi sie".
Tl;dr: Jak nie nastawiasz sie na trudniejszy content graj byle czym, jak chcesz byc przydatnym czlonkiem zespolu na pvp/t4 fractalach/rajdach lepiej otworzyc stronke metabattle/quantify.

A ja jak gram z gildią to przynajmniej wiem, że znają swoje buildy od podszewki, a nie zgapili losowy build z metabattle czy innego syfu, a potem nie wykorzystują go w nawet 10% bo np nie wiedzą że przy zmianie peta (przy odpowiednim perku) mają buffy... Sory, jak to powiedziales gra jest tak zbalansowana. Tylko że jest zrobiona pod kątem własnie znajomości swego buildu.

Zgap sobie dowolny build - specki, bronie, skille, nawet eq. A potem nie rzucaj buffow (bo w koncu nie wiesz co ci daje ten build), nie zwiekszaj dps'a (bo w koncu tez o tym nie wiesz) - skrocie - nie rób nic. Na pewno każdy cię powita na raidzie...

A odnosnie twoich przykladów - super, weź miecz na druidzie. I co zrobisz? pve? Zdychasz przy bossie na pierdnięcie. PvP? Na WvW nawet nie doczołgasz się do wroga a jesteś trupem. To może spvp? A nie, bo nawet durny reaper z mózgiem wściekłego chomika cię zjedzie w ułamku sekundy. To moze raid? A nie, bo tam w sumie to robisz dodge tylko... a jak hitniesz 2 razy to myslisz ze jestes pro.

I mozna tak sie przekrzykiwać w nieskończoność. Ty sądzisz, że jak ktoś obmyśli build to jest szalony i działa on tylko w jego głowie, a ja że jak zgapisz czyjś build to nie znaczy że umiesz nim grać, ba, ze nawet 10% nie wykorzystasz

Wszystko jest dla ludzi. Jedni tworzą metę i ją wyprzedzają, a drudzy ślepo płyną z prądem jak martwe ryby :)

A ja jak gram z gildią to przynajmniej wiem, że znają swoje buildy od podszewki, a nie zgapili losowy build z metabattle czy innego syfu, a potem nie wykorzystują go w nawet 10% bo np nie wiedzą że przy zmianie peta (przy odpowiednim perku) mają buffy... Sory, jak to powiedziales gra jest tak zbalansowana. Tylko że jest zrobiona pod kątem własnie znajomości swego buildu.

Zgap sobie dowolny build - specki, bronie, skille, nawet eq. A potem nie rzucaj buffow (bo w koncu nie wiesz co ci daje ten build), nie zwiekszaj dps'a (bo w koncu tez o tym nie wiesz) - skrocie - nie rób nic. Na pewno każdy cię powita na raidzie...

A odnosnie twoich przykladów - super, weź miecz na druidzie. I co zrobisz? pve? Zdychasz przy bossie na pierdnięcie. PvP? Na WvW nawet nie doczołgasz się do wroga a jesteś trupem. To może spvp? A nie, bo nawet durny reaper z mózgiem wściekłego chomika cię zjedzie w ułamku sekundy. To moze raid? A nie, bo tam w sumie to robisz dodge tylko... a jak hitniesz 2 razy to myslisz ze jestes pro.

I mozna tak sie przekrzykiwać w nieskończoność. Ty sądzisz, że jak ktoś obmyśli build to jest szalony i działa on tylko w jego głowie, a ja że jak zgapisz czyjś build to nie znaczy że umiesz nim grać, ba, ze nawet 10% nie wykorzystasz

Wszystko jest dla ludzi. Jedni tworzą metę i ją wyprzedzają, a drudzy ślepo płyną z prądem jak martwe ryby 

Ty wiesz ze sword to meta na pvp? Kazdy druid z worldsow to gral. Jak grasz power druidem w pve to tez sword jest meta zeby oprocz buffow i heali podbic dps samego druida (tym bardziej ze im ktos lepiej gra tym mniej heali potrzebuje wiec ladowanie 3k healing powera nie ma az tyle sensu jesli grasz z dobrymi ludzmi), Wvw jest spoko, dobra bron do malych potyczek i roamowania przez jego moblinosc (180 stopni, 2, 180 stopni i znow 2), na rajdzie power druid z mieczem jest czesto widywany kiedy grasz comp 4-4-2 albo 5-5... ale odnosze wrazenie ze rajdow jeszcze nie widziales wiec masz prawo nie wiedziec. :P
I co do kopiowania buildow, 4 lata w to gram i nigdy nie spotkalem sie z osoba ktora skopiowala meta build i nie przeczytala opisu traitow, paru zdan nizej odnosnie rotacji i tego do czego ten build sluzy, za to spotkalem mase rangerow biegajacych na dungi z niedzwiedziem, lukiem, pulapkami i axe mh na swapie, baa... sam kiedys taki bylem! :P Nie mowie ze za meta trzeba slepo podarzac, ale jest dobrym punktem wyjscia.

S/a to meta na rajdach jako powerowy dps. S/d to najlepsze co mozna grac na pvp/wvw roamingu. Na WvW jesteś bezużyteczny w większej grupie, nie spotkałem się jeszcze z commanderem ktory ciepło witał rangerow w skladzie. Sustain druida? Te zadanie ma elek z aurashare i wszechobecny dmg reduction (mowa o WvW)

Open world pve to co innego. Tam możesz grac czy tylko chcesz, bo open world i tak jest latwy wiec nikogo nie obchodzi na czym biegasz. Ale w instancjach, czy to dungi czy raidy nikt nie chce mieć do czynienia z ludźmi którzy "wyprzedzają mete". Meta oznacza "most efficient tactic avaible" i dlatego jest grana i pożądana.

Zgapione buildy? Jaki jest w tym problem? Sam używam qT buildu na guardzie/ps/elku i wiem w 100% co mam robić i co daje party. Tez gram z gildia i mogę ci powiedzieć że wszyscy grają na meta buildach i nie mają problemu ze zrozumieniem co mają robić, co daja party etc. Meta jest tworzona przez ludzi którzy siedzą na golemie godzinami i to oni wiedzą najlepiej co jest dobre, a czego warto nie brać. Longbow Ranger to nadaje się na open world pve, niszowe buildu pvp czy roaming, ale na dungach, rajdach czy WvW na dużą skalę ta broń jest bezużyteczna. To już lepiej brać druida i spamowac 1 na staffie, dasz buffy i zapewnisz sustain.

Najlepiej podążać za meta by nie marnować sobie czasu. Ludzie nie chcą ludzi grających buildami poza meta i nie bez powodu. Nie chcę im się carrowac takich ludzi. Jak zobaczą cie na rajdzie lub dungu wymagającym meta buildu i zobaczą cie z niedźwiedziem i lb to kicka masz zapewnionego. Z ciekawości zapytań ciebie loor: wyczysciles wszystkie skrzydła raidow czy największym twoim osiągnięciem to multiloot na AB?

Siemanizacja - mam pytanie dotyczące Rangera - tak po wizycie na wielu forach zaczynam się obawiać czy warto nim grać ?

Oczywiście Łuki.

W każdej grze gram "dystansowcem" i tu chciałbym podtrzymać tą zasadę. Level posiadam 21 (fotka starsza) więc nie będzie problemu przerzucić się na Nekromante lub Elementalistę .

[1] ponoć nie bardzo jest lubiany i nie chętnie biorą go na dungeony raidy itp ?

[2] lepiej stosować się do sprawdzonej budowy postaci czy można lecieć "po swojemu" (jeżeli coś spierniczę to będę odstawał ? czy raczej skill się liczy)

[3] poszukuję gildii (możliwe że dla 2 osób kuzyn też wraca) bez "parcia" tzn. bez TS oraz obowiązkowego dziennego logowania (mam kupioną grę nie P4F) ze względu na pracę oraz ps4 mogę przeznaczyć ok 2h dziennie.

pozdrawiam i życzę miłego dnia

Screenshot_1.jpg