Witam dziś zaczęliśmy z kolegą grać w world of warcraft - starter od czasów jak graliśmy zaraz po mist of pandaria. Takie rozpoczęcie przygody na nowo. Co to się dzieje że w wowie takie pustki (?) chodzi o to czy faktycznie tak jest? Czy nowi gracze mają tutaj czego szukać ? I czy może ta sytuacja jest tylko na relmie defias brotherhood?
Co z tym Wowem?
Pustki pewnie dlatego, że wraz z kupnem Legionu dostaje się free boosta do 100 levelu, więc wszyscy popylają po Broken Isles.
Jeśli jesteście nowi to najlepszy moment na rozpoczęcie gry na globalu jest wydanie nowego dodatku - bo jak wbijecie się w sam środek to będziecie mieć problem z progresowaniem raidów, bo teraz wszyscy są już wykoksani więc albo boosta będziecie sobie musieli załatwić albo sami tworzyć party by ktoś was zboostował bo ze zbyt niskim itemlevelem i nie znaniem taktyk nikt was nigdzie teraz nie weźmie, nawet na normala. No chyba, że jakaś gildie se ogarnięcie i ona będzie was "ogarniać".
Co do tego, że na innych kontynentach jest pusto to przyzwyczajajcie się bo tak jest zawsze. Wyjdzie po Legionie nowy dodatek z nowym kontynentem to Broken Isles będzie opustoszałe. Tak jest zawsze. Jeśli już spotykacie kogoś expiącego to zwykle na 90% jest to alt kogoś kto ma już 10 wykoksanych postaci. W WoWie nie ma już "nowych graczy" - kto chciał ten zagrał, kto został ten został, kto wrócił ten wrócił. WoW jest na rynku ponad 25 lat więc inaczej nie będzie.
Akurat przez to, że do filmu dawali bc wraz z Legionem pojawiło się nowych graczy sporo. Na razie grajcie sobie na luzie i zapoznajcie się ze światem i mechaniką. Najwyżej pożecie gdzieś poszukać jakiejs gildii, żeby na bieżąco pytać o rady.
Do czasu jak tym ludziom 30 dni za battlechesta się skończy i nie przedłużą to znowu będą pustki.
Ok mniej więcej trochę wiem i wiem czego mogę się spodziewać. Idziemy w takim razie zagłębiać świat warcrafta. Jeśli będziemy się dobrze bawić to zostaniemy jak nie to pewnie spróbujemy FF XIV
wiadomo ze z każdym nowym dodatkiem pozostałe krainy będą świeciły pustkami, to jest akurat normalne bo krain wciąż przybywa i przybywa więc logiczne jest że graczy na poszczególnych krainach będzie mniej
Do czasu jak tym ludziom 30 dni za battlechesta się skończy i nie przedłużą to znowu będą pustki.
Tak jak w większości gier, w której większość graczy dobiło już do końcowego etapu gry. Można tego uniknąć tylko dzięki skalowaniu krain. GW chociażby. Bardzo marudnym pisanie jest, że jakaś gra ma mało graczy w lokacjach startowych w momencie w którym siedzi na rynku tak długo, że większość już zwyczajnie nie potrzebuje tam siedzieć. Oczywiście są wyjątki, zawsze pojawią się jacyś nowi gracze, ale nie zmienia to faktu, że większość siedzie gdzieś dalej.
Witam dziś zaczęliśmy z kolegą grać w world of warcraft - starter od czasów jak graliśmy zaraz po mist of pandaria. Takie rozpoczęcie przygody na nowo. Co to się dzieje że w wowie takie pustki (?) chodzi o to czy faktycznie tak jest? Czy nowi gracze mają tutaj czego szukać ? I czy może ta sytuacja jest tylko na relmie defias brotherhood?
Trudno powiedzieć. Ja biegając przez krainy spotykałem tak średnio 10-15 graczy na każdą krainę, ale oczywiście bywały też takie (mniej modne, z poza kręgu tier one expa), które były całkowicie opustoszałe. Sytuacja zmienia sie im bliżej jesteśmy najnowszego kontentu. Na samych wyspach z legionu ludzi biega od groma - głównie przez zadania. Bardzo łatwo znaleźć tam ludzi do party, czy co tam się zapragnie. Na samym defiasie miałem przyjemność pobić się kilkukrotnie z jakimś graczem podczas expienia, co na wielu serwerach jest całkowicie zapomniane. Nowy gracz ma czego szukać, ponieważ próg wejścia jest bardzo łagodny. Bardzo szybko i łatwo można osiągnąć minimum, które wypada posiadać do robienia jakiś dunegeonów, czy czegoś. Największym problemem jest obowiązkowa farma poziomu naszej artefaktowej broni. Jest dużo ułatwień, ale wciąż osiągnięcie większego poziomu może sprawiać problemy
WoW to na tyle stara gra, że w obecnej fazie w Azeroth nie uświadczysz za dużo graczy - wszyscy siedzą w Broken Isles. Tym bardziej, że teraz levelowanie jest wyjątkowo szybkie i przyjemne - dość szybko można dojść do nowego contentu.