Co zakupić do kompa?

Witam, za jakieś dwa miesiące chcę odmłodzić mojego leciwego już kompa, co wiąże się z zakupem kilku podzespołów. Obecnie mój komp jest taki:

Płyta: Gigabyte GA945 G CMX-52

Procesor: Intel Core 2 Duo E 4500 x 2

Karta graf: Radeon HD 6670

Ram: 2 GB

Dysk SSD: Samsung 128 GB

Zasilacz: OCZ 600 W

Jak widać jest to dość leciwy sprzęt, postanowiłem wymienić w nim płytę, procka, kartę grafiki i ram, plus obudowa nowa. Ze względu na ograniczony budżet, wybrałem takie oto komponenty, generalnie 3 zestawy:

1. Najtańszy - Procesor: AMD Athlon x 4, 860K/ FM2+

Płyta: ASRock FM2A88X Extreme

Karta graf: Radeon R9 270X

2 Średni - Procesor AMD FX6300 AM3+

Płyta: Asus M5A97 R 2.0 AM3+

Karta graf: GeForce GTX 660 TI lub Geforce GTX 960

3. Średni - Procesor: Intel I3-4160, lub 4150

Płyta: Gigabyte GA-H81M HD3

Karta graf: Któraś z wyżej wymienionych...

Nie zależy mi na super maszynie, bo i tak w porównaniu do tego co mam to niebo a ziemia, więc takie zestawy w zupełności mi wystarczą, nie znam się jakoś szczególnie na tym, więc proszę o opinie, co wybrać, ew. co zmienić. Będę wdzięczny za każdą propozycję. Pozdrawiam.

jaki budżet?

Maks. 1500zł wliczając kartę graficzną.

Osobiście uważam ze nie ma sensu wydawać pieniędzy w błoto dlatego do twojego budżetu sugeruje taki zestaw:

Procesor:AMD Fx 8300( cena ok 550-570zl)

Płyta główna:ASROCK 98DE3/U3ES (cena do 215zl)

Karta graficzna:Myślę że te które podałeś są najbardziej trafne, ale w wyborze ci nie pomogę bo żadnej z nich nie testowalem

W swoich zestawach zapomniałeś dodać RAM, dlatego także go nie uwzglednialem, jednak 4gb to Standard.

Osobiście uważam ze nie ma sensu wydawać pieniędzy w błoto dlatego do twojego budżetu sugeruje taki zestaw:Procesor:AMD Fx 8300( cena ok 550-570zl)Płyta główna:ASROCK 98DE3/U3ES (cena do 215zl)Karta graficzna:Myślę że te które podałeś są najbardziej trafne, ale w wyborze ci nie pomogę bo żadnej z nich nie testowalemW swoich zestawach zapomniałeś dodać RAM, dlatego także go nie uwzglednialem, jednak 4gb to Standard.

może lepiej było by pozbierać do 1800zł i kupić coś co starczy na wiele lat grania.

Też tak myślę, jednak jeżeli autor wyraznie napisał że budżet to 1500zł to nie będę na siłę wciskał czegoś więcej gdyż wiem że tego raczej się nie lubi.

najwydajniesza będzie i3. Po allegro chodzą w zestawach i3 +ram + płyta może wyjść taniej niż na morelach. możesz też i3 6100 obadać akurat outlet z xkoma wystawili .edd eee za 2 miechy to nie ;d

3. Średni - Procesor: Intel I3-4160, lub 4150 Płyta: Gigabyte GA-H81M HD3 Karta graf: Któraś z wyżej wymienionych...

Ten zestaw jest okey, ale dorzuć 10 złociszy *(tyle przynajmniej więcej zapłacisz na melonie czy tam moreli) i kup taką płytę: Gigabyte GA-H81M-HD3-A za 259zł obecnie chodzi, a daje Ci odrobinę większe możliwości na przyszłość.

bierz z i3, nie zawracaj sobie głowy AMD a z karty graficznej wez Geforca.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Poczytałem trochę o waszych propozycjach i tak:

1. Kusi mnie procek AMD FX 8300, według benchmarków jest sporo wydajniejszy niż Intel I3, choć może się mylę, bo gdyby było odwrotnie to wziąłbym tego intela I3 z tą płytą Gigabyte GA- H81M HD3-A. Nie wiem jaką płytę wybrać pod tego AMD FX8300, bo podobno z płytą ASrock 98DE3 jakieś błędy w windowsie wywalało.

2. Zestaw z Intelem wydaje się być stabilniejszy, ale czy wydajniejszy od AMD? Jakiego Intela można porównać do tego FX 8300, w podobnym przedziale cenowym, może być nieco droższy.

Co do pamięci ram, to przewiduję raczej 8gb z możliwością rozbudowy do 16gb.

Jeśli sporo grasz, to bierz Intela. Benchmarki to tylko teoria, praktycznie to wszystko jest optymalizowane pod podzespoły intela (nie jestem fanbojem, przesiadlem sie z amd na intela i różnica jest duża, na korzyść intela).

Też patrzałem na benchmarki jak kupowałem pare lat wczesniej amd 8150 i radka i z obu nie byłem do końca zadowolony.

Także nie jestem fanboyem AMD, na dzień dzisiejszy pracuje na procesorze Intel i5 6500 Skylake, więc miałem porównanie jakości AMD i Intela.

Jednak AMD może być ciut wydajniejszy, gdyż benchmarki nie pokazują wszystkiego tak jak to powinno być.

Byś mógł podjąć wybór mogę jeszcze wymienić największe mankamenty obu procesorów:

AMD FX 8300:

-Duży pobór mocy bo aż 95W

-Słaba wydajność na jeden rdzeń

Intel I3 4160:

-Tylko 2 rdzenie ( ale jednak 4wątki)

Jeżeli chodzi o plusy:

Amd Fx 8300

+ Multitasking, działanie wielu aplikacji na raz

+8 rdzeni które także świetnie poradzą sobie w każdej najnowszej grze

Intel I3 4160

+Bardzo dobra wydajność na jeden rdzeń

+O wiele mniejszy podbór mocy bo tylko 54W

Jeżeli chodzi o ogólne zestawienie jak widać Intel ma mniej minusów. Jeżeli miałbym decydować to sam nie wiem co bym wybrał, chyba w takim wypadku wolałbym poszukać używki jakiegoś Intela I5.

Gram dosyć dużo i kupując nowy zestaw chciałbym w końcu cieszyć się wysokimi detalami w grze i płynnością, to mi wystarczy.

Wybiorę chyba tego Intela właśnie, z płytą powyżej.

Znalazłem jeszcze na Allegro coś takiego, ale nie jestem pewien czy dobra płyta jest w tych zestawach, za to procek chyba wydajniejszy:

http://allegro.pl/msi-h81m-e33-intel-i5-4460-8gb-1600mhz-usb3-0-hdmi-i5884701191.html

http://allegro.pl/gigabyte-ga-b85m-d3h-core-i5-4590-box-4x3-70ghz-i5884701170.html

czy w ogóle interesować się takimi zestawami, czy lepiej skompletować wszystko osobno?

Gram dosyć dużo i kupując nowy zestaw chciałbym w końcu cieszyć się wysokimi detalami w grze i płynnością, to mi wystarczy.Wybiorę chyba tego Intela właśnie, z płytą powyżej.Znalazłem jeszcze na Allegro coś takiego, ale nie jestem pewien czy dobra płyta jest w tych zestawach, za to procek chyba wydajniejszy:http://allegro.pl/msi-h81m-e33-intel-i5-4460-8gb-1600mhz-usb3-0-hdmi-i5884701191.htmlhttp://allegro.pl/gigabyte-ga-b85m-d3h-core-i5-4590-box-4x3-70ghz-i5884701170.htmlczy w ogóle interesować się takimi zestawami, czy lepiej skompletować wszystko osobno?

Teoretycznie lepiej kupować wszystko osobno.

-W obu zestawach procesory są bardzo dobre, pociągną wszystko na MAX

-Płyty główne z 2 slotami na RAM, choć to w sumie nie jest taki duży problem. Jednak te płyty to zwykłe taniochy za 180zł i słaba jakość.

-Brak karty graficznej w obu zestawach, więc musiałbyś doliczyć jakieś 700zł do tego, jeżeli chciałbyś kartę z tych w pierwszym poście.

Jeżeli nie będziesz się bawił w podkręcanie itd, to taki zestaw w zupełności do najnowszych tytułów w wystarczy, oczywiście jeżeli dorzucisz do tego jakiegoś Geforca 660TI czy Radeona 270x.

To może dobrym rozwiązaniem będzie procek I3 4160/ 4170 i płyta Gigabyte GA- H81M HD3-A? Do tego 8gb ramu i karta graficzna np. Geforce GTX 660 TI, lub GTX 960.

960 nie bierz, bo to babol... To jest tak, ze procki starzeją się znacznie wolniej od kart graficznych. Więc za te 4 lata zmienisz sobie kartę, to piecyk nowego życia nabierze. Dlatego lepszym wyborem jest i5, chociaż i3 też robi robotę, jednak za 4/5 lat 2 jajowy procek może niedomagać z ówczesną kartą średniej półki(ala gtx 1260 ? np wiadomo o co chodzi ;d)

Co do tych zestawów, z alledrogo to:

z tym drugim zestawem masz 150 zł do przodu(niż kupując na morelach), a skoro dobra offerta, to czemu nie ? kwestia, że nie zostanie ci dużo pieniędzy.

w pierwszym(i5+ h81 ) masz bardziej budżetową płytę, ale za to ramy wliczone.. nie ma takich zabezpieczeń, mniej usb 3.0, funkcji itd

Osobiście doradził bym ci brać ten b85 z i5, do tego ramy... a do karty sobie dozbierać np do 770 albo 380

Ja doradzę tylko w sprawie karty. Bierz AMD HD 7970.

Ta karta ciągnie Wiedźmina na Ultra, a możesz ją dorwać na allegro używaną za 600-700zł.

Faktycznie AMD 7970 jest spoko, dużo wydajniejszy chyba niż pozostałe modele, tylko cena wysoka, a używana karta to nie wiem czy dobry pomysł, ale 650zł za nią kusi :)

Bozia mówi

Synu jak chcesz grać to niebieski i zielony kolor dam ci

Gdy chcesz bawić się w naprawę świata i upiększać go na zdjęciach i filmach bierz czerwień

Bozia mówi też, że benchmarki to złodzieje i kłamcy a ludzie co je tworzą to kut... źli ludzie...

Niestety amd ma duży narzut na kartę i słabo to wychodzi w grach ;(

A stery od grafiki to już w ogóle padaka jak chcesz grać w nowe produkcję w dniu premiery to podziękujesz ....

Bozia też mówi, że ma w d*pie niebieskich i zielonych ale fakty są takie jakie są, chodź bozia kocha czerwień to nie ma serca jej polecić

3x Zdrowaś i kwita

Bóg zapłać dobra duszyczko :)

Chyba zostanę przy Geforce GTX 960, choć może trafię jeszcze na coś zbliżonego :) Myślałem też nad GTX 950 OC. Nie wiedziałem że te benchmarki to taki pic na wodę.

Pozdrawiam, alleluja i do przodu :)