Co zmienić aby lol działał?

Witam!

Mam mały problem gdyż nie wiem co zmienić w komputerze aby lol zaczął działać w minimum 30 fpsach.

Wydaję mi się że to problem karty graficznej i Ramu.

Oto mój sprzęt (nie powala):

Procesor Pentium 4 2.8 Mhz (21x133) seria D1

Karta graficzna Gf fx5200 128 mb (typ magistrali AGP x8 @ x8)

Płyta główna acer F89M

Ram 2x 512mb, 2x 256mb (1,5 gb)

Zasilacz 300W

Budżet ok. 130zł

+/- 10 fpsow w team fightach 3

Ja mam 4GB i kartke tez z 1GB i w teamfightach jest 60 stałych FPS'ów, nie ma lol takich wielkich wymagan

Skontaktowałem się ze znajomym to nie mam problemu już z ramem załatwi mi 2x2gb tylko został problem z kartą graficzną i czy uciągnie zasilacz.

Mój komputer z tego co sprawdzałem na stronie extreme.outervision.com pisze że od 211w do 263w

Mysle ze warto zainwestowac troche pieniedzy w nowy komputer... Nie ma sensu upgradowac tego starocia ;x. Kup se h81m (170) , celerona g1840 (170) i goodrama 4g (150) i masz juz dobrego pcta do lola za 500zl.

1. Pisze gość ze budżet ok 130 zł a widze tu posty typu warto zainwestować w lepszy sprzęt..

2. Te 130 zł zainwestuj w kartę graficzną bo to będzie przyczyna małej ilośći fpsów.

3. Po zakupieniu nowej karty zainstaluj win xp z sp3, o ile oczywiscie LoL działa na tym systemie bo w nast. kolejności masz troche mało ramu. (jeśli nie działa na xp to vista)

1. Pisze gość ze budżet ok 130 zł a widze tu posty typu warto zainwestować w lepszy sprzęt..2. Te 130 zł zainwestuj w kartę graficzną bo to będzie przyczyna małej ilośći fpsów.3. Po zakupieniu nowej karty zainstaluj win xp z sp3, o ile oczywiscie LoL działa na tym systemie bo w nast. kolejności masz troche mało ramu. (jeśli nie działa na xp to vista)

Vista??? to już lepiej win 7. mniej problemów i więcej fps ;)

Poproś mame niech wyrzuci ten złom na kosz i kupi Ci coś nowego

tutaj masz co miesiąc zestawy w przedziale cenowym jaki wybierzesz

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_grudzien_2015

Wymagania zalecaneProcesor 3GHz2 GB RAM (Windows Vista i 7 - 4 GB RAM lub więcej)12 GB dostępnej przestrzeni na dyskuKarta graficzna GeForce 8800 lub podobna (Dedykowany GPU z 512MB+ pamięci wideo (VRAM))Wsparcie dla DirectX 9.0c lub nowszegoWindows XP z zainstalowanym najnowszym service packiem, Windows Vista z zainstalowanym najnowszym service packiem, Windows 7 z zainstalowanym najnowszym service packiem, Windows 8.1 lub Windows 10Najnowsza aktualizacja .NET Framework od MicrosoftuNajnowsza wersja Adobe Air jest wymagana, by połączyć się z PVP.net. Adobe Air załączony jest z każdą wersją instalacyjną League of Legends. Może też być pobrany bezpośrednio ze strony AdobeUwaga: Wspieramy jedynie legalne kopie systemu Windows. Tutaj masz karty pod muzealną magistrale AGPhttp://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-2-1211&search_scope=category-4313&string=karta%20graficzna%20agp&order=ddA tutaj RAM DDR1 (max dla Twojej płyty głównej to 4GB)http://allegro.pl/pamiec-ddr-dimm-4294?id=4294&order=d&string=ddr2&search_scope=category-4229&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-2-1211Vista??? to już lepiej win 7. mniej problemów i więcej fps Potwierdzam. Visty nie dotykać.Poproś mame niech wyrzuci ten złom na kosz i kupi Ci coś nowegoJa bym poprosił Ciebie i paru innych, żebyście nie pisali takich głupich postów.Gdyby autor tematu chciał kupić nowego kompa, to by powiedział.

Znalazłem:

RAM:

http://allegro.pl/pamiec-ram-ddr-2x512mb-1024mb-1gb-pc3200-400mhz-i5841351074.html

Karta graficzna:

http://allegro.pl/nowa-karta-graficzna-ati-hd3650-512mb-ddr2-128-bit-i5822859373.html

pomijając spór vista vs win7, Przy tej konfiguracji najlepiej nadaje sie win xp (zużycie ramu). Karta która znalazles powinna wystarczyc aby gra działała płynnie. Oczywiscie jest to radeon, zastanowiłbym sie jednak nad zmianą na nvidia.

edit: kolega wyżej napisał/a

• 2 GB RAM (Windows Vista i 7 - 4 GB RAM lub więcej)

z tego wynika ze twoje 1.5 gb na xp wystarczy, gra będzie się długo wczytywać, ale po wczytaniu będzie już płynnie działać.

Za pół ceny masz używkę. Do takiego kompa nie wiem czy jest sens płacić 175zł za kartę, bo w każdej chwili może coś innego umrzeć np. HDD, proc czy zasilacz i będziesz miał dodatkowy wydatek.

RAM proponowałbym dokupić do 3GB. Jak wymienisz 2x256 na 2x512 to zyskasz zaledwie 512 RAM. Ja bym kupił dwie kości po 1GB. Albo nawet trzy takie same dla pewności że nie będzie problemów z kompatybilnością, a stare kości bym sprzedał.

Skoku wydajności i tak nie będzie poza LoLem. Nie będziesz mógł w nic nowszego pograć w komfortowych warunkach.

pomijając spór vista vs win7

Nie ma sporu. Vista nie może się nawet spierać z Siódemką, bo to badziewie ciężko nazwać OSem.

Przy tej konfiguracji najlepiej nadaje sie win xp (zużycie ramu)

Jak dokupi do 3GB to może śmiało Win7 instalować. Nie będzie różnicy w wydajności, a system będzie stabilny i nie będzie go trzeba reinstalować co dwa miesiące :D

Za pół ceny masz używkę. Do takiego kompa nie wiem czy jest sens płacić 175zł za kartę, bo w każdej chwili może coś innego umrzeć np. HDD, proc czy zasilacz i będziesz miał dodatkowy wydatek.RAM proponowałbym dokupić do 3GB. Jak wymienisz 2x256 na 2x512 to zyskasz zaledwie 512 RAM. Ja bym kupił dwie kości po 1GB. Albo nawet trzy takie same dla pewności że nie będzie problemów z kompatybilnością, a stare kości bym sprzedał.Skoku wydajności i tak nie będzie poza LoLem. Nie będziesz mógł w nic nowszego pograć w komfortowych warunkach.Nie ma sporu. Vista nie może się nawet spierać z Siódemką, bo to badziewie ciężko nazwać OSem.Jak dokupi do 3GB to może śmiało Win7 instalować. Nie będzie różnicy w wydajności, a system będzie stabilny i nie będzie go trzeba reinstalować co dwa miesiące

Gość ma 128mb na karcie graficznej. Co mam Ci wytłumaczyć abyś pojął sedno sprawy ???

edit: On chce aby mu LoL chodził za minimalne pieniądze. Wszystko innej przechodzi na drugi plan.

Gość ma 128mb na karcie graficznej. Co mam Ci wytłumaczyć abyś pojął sedno sprawy ???

Co to ma do rzeczy skoro wymienia kartę?

I co ma vRAM do systemu operacyjnego? :D

Chyba musisz mi to wytłumaczyć, bo nie widzę sedna sprawy.

Co to ma do rzeczy skoro wymienia kartę?I co ma vRAM do systemu operacyjnego? Chyba musisz mi to wytłumaczyć, bo nie widzę sedna sprawy.

Karty graficzne z wbudowaną pamięcią rzędu 128mb ramu to już "staruszki"

Video ram nie ma nic wspólnego z systemem. Za to ma dużo wspólnego z obsługą gier.

Z kolei czym mniej jego system "zjada" ramu tym więcej zostanie na obsługe gry.

edit video ram = ram na grafie

Karty graficzne z wbudowaną pamięcią rzędu 128mb ramu to już "staruszki"

Dlatego wymienia.

Z kolei czym mniej jego system "zjada" ramu tym więcej zostanie na obsługe gry.

Bez różnicy przy 3GB RAM. Nie będzie żadnego spadku wydajności pomiędzy Win7 a WinXP.

Gry które będą na tym kompie chodziły, to będą chodziły na obydwu systemach identycznie. A te które będą skakały, to będą skakały na obydwu systemach. Wygoda użytkowania za to wzrośnie na Win7 i to bardzo.

Dlatego wymienia.Bez różnicy przy 3GB RAM. Nie będzie żadnego spadku wydajności pomiędzy Win7 a WinXP.Gry które będą na tym kompie chodziły, to będą chodziły na obydwu systemach identycznie. A te które będą skakały, to będą skakały na obydwu systemach. Wygoda użytkowania za to wzrośnie na Win7 i to bardzo.

1. on nie ma 3gb ramu

2. jak już wymieni karte graf. to problem zniknie.

3. Nie będzie spadku wydajności między win7 a xp ? Z takim offtopic idz na elektrode. Tam też wszyscy proponują nowy komputer lub "opcja szukaj"

1. Naucz się czytać ze zrozumieniem.

2. Naucz się czytać ze zrozumieniem.

3. To nie offtop, bo odnosi się Twojego offtopa. Na elektrode mam iść? Ale ja już tam jestem od lat...

Tam też wszyscy proponują nowy komputer lub "opcja szukaj"

Ja proponuję komuś tutaj nowy komputer?! Patrz punkt 1.

Skończ ten offtop i patrz. pkt 2, bo jakieś herezje tutaj wygadujesz.

http://allegro.pl/karta-graficzna-msi-geforce-cuda-gt6200-512mb-agp-i5848511132.html

lub

http://allegro.pl/karta-graficzna-ati-radeon-x1600-pro-512mb-bdb-i5853446248.html

RAM:

http://allegro.pl/samsung-hynix-micron-nanya-ddr2-2gb-pc5300-i5655891820.html